Regija
RADOVI NA KOMUNALNOJ INFRASTRUKTURI

Županijsku će ulicu zatvoriti samo za vrijeme asfaltiranja
Objavljeno 9. rujna, 2019.
U tijeku je gradnja novog nadvožnjaka i kružnog toka kod ulaza u Luku Vukovar, slijedi obnova više nerazvrstanih cesta
VUKOVAR

Unatoč najavama kako će u vrijeme radova u Županijskoj ulici u Vukovaru na snazi biti posebna regulacija prometa, do toga za sada nije došlo, premda su radovi u punom zamahu.

Kako je pojasnio Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo graditeljstvo i zaštitu okoliša, prvotno je izvođač radova planirao zatvoriti ulicu u cijelosti, no nakon učestalih pregovora ta je solucija otpala.

- Promet će se, kao i do sada, odvijati jednim prometnim trakom sve dok bude bilo moguće. To znači kako će, kada se bude radio asfalt, u punom profilu biti izmjene regulacije prometa tako da će Županijska ulica biti zatvorena, a prometovat će se dvosmjerno Ulicom kardinala Alojzija Stepinca, ali u izrazito kratkom razdoblju - rekao je Čulig, dodavši kako će kada u tijeku budu radovi u Bauerovoj ulici i ona biti zatvorena u vrijeme asfaltiranja, što će prouzročiti manje probleme u samom središtu grada.

Ocijenio je kako na ulazu u Luku Vukovar, gdje su intenzivirani radovi na gradnji novog nadvožnjaka i kružnoga toka, većih zastoja nema, osim oko 15 sati radnim danima, kada se građani vraćaju s posla.

Velike investicije
Nakon okončanja tih radova Vukovar će dobiti lijep i funkcionalan ulaz u samo središte grada. Riječ je o velikoj investiciji u realizaciji Hrvatskih cesta, jer je riječ o državnoj cesti. Gradonačelnik Ivan Penava naglasio je kako je Grad, zahvaljujući dobroj suradnji s Hrvatskim cestama i lobiranju, isposlovao i sanaciju, odnosno rekonstrukciju Bauerove i Županijske ulice.

- U Županijskoj se trenutačno obavljaju prokopi i postavljanje nove oborinske odvodnje nakon čega će ići postavljanje novog asfaltnog sloja s izmjenom rubnjaka, što je doista velika investicija.

Paralelno se radi i novi odvojak iz Županijske prema Dunavu prije Veleučilišta i taj je posao pri kraju - rekao je Penava, podsjetivši kako je gradska tvrtka Komunalac angažirana na izvođenju radova u Dunavskoj ulici, te će i taj dio Vukovara biti znatno izmijenjen uz rješavanje pitanja komunalne infrastrukture.

Koliko god bili zadovoljni što će središte grada dobiti novi izgled, Vukovarci često izražavaju revolt što neke ulice koje su u iznimno lošem stanju još uvijek čekaju na obnovu, a nema ni konkretnih najava kada će ona započeti.

Država financira nerazvrstane ceste
Penava je izrazio razumijevanje za takva razmišljanja navodeći kako mu se Vukovarci učestalo i osobno obraćaju s pitanjima kada će pojedine prometnice doći na red.

- Postoje tri razine cesta klasificiranih u Hrvatskoj - državne, županijske te nerazvrstane i jedino su nerazvrstane pod ingerencijom jedinica lokalne samouprave. Često mi se obraćaju građani koji žive u Ulici S. R. Njemačke, koja pripada u nerazvrstane ceste i prema našem projektnom troškovniku za njezinu sanaciju i rekonstrukciju treba izdvojiti čak 14 milijuna kuna, plus tri milijuna za vađenje starih kanalizacijskih cijevi - istaknuo je te dodao kako iznos od 17 milijuna kuna Grad Vukovar na godišnjoj razini osigurava za sve nerazvrstane ceste u gradu.

Stoga su proteklih godina inzistirali da, premda je riječ o nerazvrstanim cestama koje nisu u ingerenciji države, upravo u državnom proračunu budu osigurana potrebna sredstva, što je u konačnici i rezultiralo uspjehom, s obzirom na to da je Vlada RH donijela odluku da sa 152 milijuna kuna financira obnovu i rekonstrukciju više nerazvrstanih cesta u gradu na Dunavu.

- Ovoga će mjeseca Vlada RH donijeti operativnu odluku kojom će dati Hrvatskim cestama zakonsku osnovu za radove na nerazvrstanim cestama u Vukovaru - poručio je Penava.

Dragana Korpoš
PROGRAM SANACIJE I OBNOVE DO 2023.
S obzirom na to da država i Hrvatske ceste u domeni imaju samo gradnju, obnovu i rekonstrukciju državnih cesta, odluka Vlade RH da financira radove na nerazvrstanim cestama u gradu na Dunavu dovela ih je u netipičnu situaciju. Čelništvo Vukovara suglasno je u ocijeni kako je ta solucija najbolja jer Grad u vlastitom proračunu nema sredstava za toliko zahtjevne radove. “Neka traje koliko treba. Sve činimo kako bismo riješili problem, osobito na Sajmištu, gdje su ulice poput S.R. Njemačke, Preradovićeve i Bogdanovačke u katastrofalnom stanju”, rekao je Penava dodavši kako cijeli program završava 2023. godine.
VIŠE CESTA
Grad Vukovar trenutačno financira vlastitim sredstvima radove na obnovi i sanaciji komunalne infrastrukture u nekoliko ulica diljem grada. Započeti bi radovi, prema najavama, trebali biti okončani do početka studenog. Istodobno rade i na gradnji novih parkirališnih mjesta.
ULAGANJE
država će uložiti 152 milijuna kuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike