Regija
JEDINSTVENA I PREPOZNATLJIVA PRAĆKIJADA U RADIKOVCIMA

Najstarije oružje na svijetu u rukama muškaraca i žena
Objavljeno 9. rujna, 2019.
DONJI MIHOLJAC

Praćka, jedno od najstarijih i najdugotrajnijih oružja u ljudskoj povijesti, slavila se i ove godine u brojem mještana malom, ali njihovim širokim srcem i otvorenom dušom velikom prigradskom naselju Radikovci.


U subotu je održana jubilarna, 20. Praćkijada, neslužbeno prvenstvo Slavonije u gađanju praćkom. Organizatori te manifestacije, Praćkijada - udruga građana iz Radikovaca na čelu s predsjednikom Darkom Šiklušićim, uložili su puno truda kako bi na najbolji način ugostili brojne sudionike i posjetitelje svoje sada već tradicionalne manifestacije. No Praćkijada u Radikovcima je događaj koji je odavno prerastao okvire lokalne manifestacije.


U dvorištu kod ljetne pozornice u središtu sela okupilo se staro i mlado. Strelište je bilo otvoreno cijelo poslijepodne i svima koji su mislili kako je to lako i kako imaju sigurnu ruku i oštro oko pružila se prilika okušati se u gađanju praćkom. U pozitivnom natjecateljskom duhu svaki je sudionik dao sve od sebe ne bi li se okitio medaljom. Onima koji su vježbali i trenirali, to je i pošlo za rukom. Prvo mjesto kod muškaraca osvojio je Samir Miličić iz Radikovaca, drugo Raul Hat iz Donjeg Miholjca, a treće Mario Hat, također Miholjčanin. Kod žena najvještija u gađanju praćkom pokazala se Lucija Hat iz Donjeg Miholjca, drugo mjesto pripalo je Angelini Hajduk iz Rakitovice, a treće Ani Magušić iz Ladimirevaca.


Osim natjecanja u gađanju praćkom, održano je natjecanje u bacanju gumene čizme u dalj i povlačenju rakije teglicom iz čobanje, a natjecali su se i seoski bubnjari. Najveći cug imao je Krunoslav Zmajić iz Kitišanaca s 2,3 litre, a iza njega po cugu je bio Franjo Kiš iz Knina s 2,1 litrom, a trećeplasirani bio je Damir Vidaković iz Kitišanaca s 1,3 litre. Titulom pobjednice u povlačenju rakije teglicom iz čobanje u sljedećih godinu dana dičit će se Tatjana Lazić iz Kućanaca s nevjerojatne dvije litre. Drugo mjesto osvojila je Katarina Begović iz Radikovaca (1,8 litara), a treće Nikolina Falamić iz Rakitovice (1,1 litra).


Najdalje je čizmu bacio Slavko Barišić iz Narda postigavši daljinu od 32 metra, drugoplasirani je bio Mario Hat iz Donjeg Miholjca (31,50 metara), a trećeplasirani Dario Babić iz Radikovaca (29,60 metara). U kategoriji žena najdalje je čizmu bacila - 22,40 metara, Ana Magušić iz Ladimirevaca, drugo mjesto sa 16,14 metara osvojila je Marina Barišić iz Narda, a treće Katarina Begović iz Radikovaca koja je čizmu bacila u daljinu od 14,80 metara.


Najbolji seoski bubnjar bio je Aleks Stamenković iz Radikovaca, drugi je bio Mihael Gazdek, također iz Radikovaca, a treći Marko Matušić iz Starog Topolja. Naljepšu praćku izradio je Đuro Turađija iz Kukina


Gradonačelnik Donjeg Miholjca Goran Aladić i predsjednik Praćkijade - udruge građana Darko Šiklušić otkrili su kip sv. Ane izrađen od drveta, dar kiparske kolonije Ernestinovo, a koji je namijenjen za radikovačku crkvu.


- Praćkijada koja je osnovana prije dvadeset godina, osim sportskog nadmetanja, osnovana je i radi očuvanja tradicije i običaja. Nadam se da će se njegovati i u sljedećim godinama, a siguran sam da hoće jer Radikovci imaju udruge i ljude koji su sposobni to odraditi - rekao je gradonačelnik Aladić nakon otkrivanja kipa. Osim gradskih vlasti, Praćkijadu je posjetio i osječko-baranjski dožupan Goran Ivanović, koji se i okušao u gađanju praćkom.
U folklornom dijelu manifestacije sudjelovao je KUD "Sveta Ana" iz Radikovaca, KUD "Nikola Šubić Zrinski" iz Petrijevaca, KUD "Ladislav Matušek" iz mađarskog Kukina i muška pjevačka skupina "Starotopoljani" iz Starog Topolja. Posjetiteljima se predstavila i Gradska limena glazba Donji Miholjac.


Snježana Fridl
Bogat zabavni program, nakon proglašenja pobjednika, upotpunio je nastup tamburaškog sastava "Cure iz Centra"
Najčitanije iz rubrike