Svijet
UHIĆENO 2000 PROSVJEDNIKA

U Rusiji lokalni izbori i represija
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Rusi su diljem zemlje u nedjelju glasali na općinskim i regionalnim izborima obilježenim valom prosvjeda proteklih tjedana.


Prosvjedi, koncentrirani u glavnome gradu Moskvi, izbili su kad su izborne vlasti odbile nekoliko istaknutih oporbenih političara zbog tehničkih razloga poput nevažećih potpisa. "Izborno je povjerenstvo utvrdilo da navodno od 6000 potpisa koje sam dobio, 2000 nisu bili važeći, premda to nije istina", rekao je jedan od tih političara, Aleksander Solovjev, iz prodemokratskog pokreta Otvorena Rusija, za dpa. Oko 2000 ljudi pritvoreno je za vrijeme prosvjeda tijekom mjesec i pol dana, a brojni oporbeni pristaše optužuju policiju za nasilni pristup. Video, koji kruži internetom, pokazuje policiju kako palicama tuče prosvjednike u pritvoru.


Čelnica moskovskih izbornih vlasti rekla je dva dana prije glasanja da ju je u njezinu domu tijekom noći napao uljez elektrošokerom.
Kao predsjednica ruskog središnjeg izbornog povjerenstva, Ella Pamfilova odgovorna je za to što se tim oporbenim kandidatima nije dopustilo natjecanje na moskovskim izborima za gradsko vijeće. Maskirani napadač ušao je kroz prozor u njezin dom na moskovskom području i napao ju "nekoliko puta" elektrošokerom prije nego je pobjegao, objavilo je rusko ministarstvo unutarnjih poslova. Pamfilova je državnim medijima rekla da joj je u napadu ozlijeđen dio ruke. "Još uvijek me boli", rekla je u komentarima koje je prenijela televizija Rusija24. H
S Ukrajinom razmijenjeni zarobljenici
Rusija i Ukrajina u subotu su obavile dugoočekivanu razmjenu zatvorenika, čime bi se mogli poboljšati odnosi dviju zemalja. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je novinarima u zračnoj luci da je razmjena dio dogovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je u četvrtak ocijenio da će razmjena biti "pozitivan korak prema normalizaciji odnosa". Među ruskim zarobljenicima koji su razmijenjeni je i muškarac osumnjičen za rušenje malezijskog zrakoplova prije pet godina, pri čemu je poginulo 298 ljudi, piše Reuters.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba