Mozaik
"BIJELA LAVICA"

Od sada i u hrvatskom prijevodu
Objavljeno 8. rujna, 2019.
Roman "Bijela lavica" švedskog književnika Henninga Mankella, treći slučaj popularnog inspektora Kurta Wallandera iz pera jednog od najuspješnijih pisaca kriminalističkih romana, objavljen je na hrvatskome u izdanju nakladnika Mozaik knjiga.


Henning Mankell rodonačelnik je nordijske kriminalističke književnosti, koja je posljednjih petnaest godina postala najzanimljiviji književni fenomen u cijelome svijetu. Svjetsku je slavu stekao krimiromanima čiji je glavni junak istražitelj Kurt Wallander. Roman "Bijela lavica", u prijevodu Branke Grubić, njegov je šesti naslov na hrvatskom jeziku, koji je idealan za sve zaljubljenike u neobične kriminalističke priče, protkane hladnoćom sjevera, priopćio je nakladnik Mozaik knjiga.


U svom trećem slučaju inspektor Wallander nalazi se pred možda najtežim slučajem u svojoj karijeri. Sve počinje nestankom švedske posrednice za nekretnine. Mnoge pojedinosti ubrzo počinju upućivati na paklenu urotu međunarodnih razmjera. Wallander slaže cjelovitu sliku i shvaća da više nije riječ o dobrobiti jedne osobe, nego o sudbini stotina tisuća ljudi.


Osim zbog slavnog istražitelja Kurta Wallandera Mankell je ugled stekao i zbog knjiga za djecu te svog političkog angažmana, posebno u Africi, u kojoj je čak i proveo dio života.


U svojoj bogatoj karijeri Mankell je prodao više od 40 milijuna knjiga diljem svijeta, a prema njegovom najpoznatijem liku snimljeni su brojni filmovi. U produkciji švedske televizije SVT ukupno je snimljeno devet filmova s glavnim junakom Kurtom Wallanderom, kojeg igra švedski glumac Rolf Lassgård. Filmovi se u nekim dijelovima razlikuju od Mankellovih romana, a britanska televizija BBC snimila je još dvanaest televizijskih filmova s Kennethom Branaghom u ulozi inspektora Wallandera.


Osim toga snimljena su i dva televizijska serijala s ukupno 26 epizoda u kojima se pojavljuje inspektor Wallander.


Henningu Mankellu na hrvatski su dosad prevedeni romani "Ubojstvo na Ivanjsku noć", "Na pogrešnom tragu", "Talijanske cipele", "Ubojica bez lica" i "Psi iz Rige"..H
 
Možda ste propustili...

ODLIČAN NASTAVAK GODINE KOJU JE ZAPOČELA NAGRADAMA

Natalie Dizdar priprema se za Zagrebački festival i veliku turneju

NATJEČAJ INMUSIC BREAKTHROUGH POWERED BY EUROPAVOX

Zasviraj na omiljenom festivalu!

Najčitanije iz rubrike