Zdravlje
TRENDOVI

Rak je vodeći uzrok smrti u bogatim zemljama
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Srčane bolesti više nisu vodeći uzrok smrti u bogatim zemljama, sada je to karcinom, koji bi mogao postati najveći svjetski ubojica u samo nekoliko desetljeća ako se nastave sadašnji trendovi, upozorili su u utorak znanstvenici.

Objavivši otkrića dviju velikih studija u medicinskom časopisu The Lancet, znanstvenici su izjavili da su iznijeli dokaze nove globalne "epidemiološke tranzicije" između različitih vrsta kroničnih bolesti. Dok kardiovaskularne bolesti ostaju, zasad, vodeći uzrok mortaliteta diljem svijeta među ljudima srednjih godina - i na njih otpada 40 posto svih smrti - to više nije slučaj u zemljama s visokim prihodima, gdje rak sada ubija dvostruko više ljudi od srčanih bolesti, pokazali su rezultati studija.

"Naše rad je otkrio da je rak bio drugi najčešći uzrok smrti u svijetu 2017. i da je na njega otpalo 26 posto svih smrti. No dok stopa (srčanih bolesti) nastavlja padati, karcinom bi mogao postati vodeći uzrok smrti diljem svijeta u samo nekoliko desetljeća", rekao je Gilles Dagenais, profesor sa Sveučilišta Laval u Kanadi.U pozadini otprilike 70 posto tih bolesti su visok krvni tlak, visok kolesterol, loša prehrana i pušenje - čimbenici na koje se može utjecati.

U zemljama s visokim dohotkom liječenje visokog kolesterola i tlaka lijekovima pomoglo je u snižeavnju stopa oboljelih od srčanih bolesti u posljednjih nekoliko desetljeća.Istraživanje je pokazalo da su stope prve hospitalizacije i korištenja lijekova za srčane bolesti puno niže u siromašnijim zemljama i onima sa srednjim dohotkom nego u bogatim državama. Među analiziranim zemljama bili su Argentina, Bangladeš, Brazil, Čile, Filipini, Indija, Iran, JAR, Kanada, Kina, Kolumbija, Malezija, Pakistan, Poljska, Saudijska Arabija, Švedska, Tanzanija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Zimbabve.H

Možda ste propustili...

“ZDRAVA MAMA, SRETNA BEBA”

Pitanja koje muče brojne trudnice

ISTRAŽIVANJA DRUŠTVENE ODREDNICE

Potkopavaju napredak suvremene medicine?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAMIRNICE S PREPORUKOM NUTRICIONISTA

Jogurt i cikla odlični za imunitet

2

STUDIJA TRUDNOĆA

Nakon carskog reza opet je najsigurniji drugi carski rez

3

ISTRAŽIVANJA DRUŠTVENE ODREDNICE

Potkopavaju napredak suvremene medicine?