Zdravlje
UMJERENA KONZUMACIJA

Crno vino može čak biti korisno za probavni trakt
Objavljeno 9. rujna, 2019.
Jedna čaša crnog vina u dva tjedna sasvim je dovoljna za dobro zdravlje

Konzumacija crnog vina u umjerenoj količini mogla bi biti korisna za probavni trakt, jer povećava broj različitih vrsta korisnih bakterija koje ondje žive, kažu znanstvenici s londonskoga King‘s Collegea.

Za to su vjerojatno zaslužni polifenoli, spojevi kojih u bijelome vinu, pivu i jabukovači ima mnogo manje, kažu britanski znanstvenici.

Jedna čaša crnog vina u dva tjedna sasvim je dovoljna za zdravlje, no istraživači upozoravaju kako rezultati njihove studije ne smiju biti izlika za opijanje. Podsjećaju da polifenolima obiluju i mnoge vrste voća i povrća, piše BBC.

Zašto su važni polifenoli? Polifenoli su, poput resveratrola iz opne crnog grožđa, mikronutrijenti za čija se korisna svojstva vjeruje da djeluju poput goriva na korisne mikrobe koji žive u našim crijevima. Crijeva sadrže bilijune bakterija i ostalih mikroorganizama, a polifenoli im pomažu da ostanu zdrava.

Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da zbog i najmanjih promjena u crijevnoj flori (mikrobioti) možemo postati podložni razvoju raznih bolesti, poput sindroma iritabilnog kolona, srčanih bolesti i pretilosti, a čini se da mogu utjecati i na naše raspoloženje i mentalno zdravlje.Usto, način prehrane, životni stil i neke vrste lijekova koje redovito uzimamo, mogu poremetiti uravnoteženo funkcioniranje crijevnog sustava.javljeni u časopisu Gastroenterology, pratila je tisuće ljudi iz Velike Britanije, SAD-a i Nizozemske.Svi su njezini sudionici - blizanci uključeni u zdravstvene istraživačke programe - morali odgovoriti na niz pitanja o prehrani i o tomu koliku količinu i koju vrstu alkohola obično piju.

Pokazalo se da je crijevna flora ispitanika koji su pili crno vino bila raznovrsnija nego kod onih koji su konzumirali neku drugu vrstu vina.Raznolikost crijevne flore bila je veća kod osoba koje su konzumirale nešto više crnog vina, premda je i jedna čaša u dva tjedna činila pozitivnu razliku.

Znanstvenici su istaknuli da nitko od ispitanika nije bio alkoholičar. Dr. Caroline Le Roy pojasnila je da je riječ o opservacijskoj studiji, zbog čega se ne može sa stopostotnom sigurnošću tvrditi da je koristan učinak na crijeva imalo upravo crno vino.

"No, ako u određenoj prigodi morate odabrati jedno alkoholno piće, odlučite se za čašu crnog vina, jer ono, čini se ima blagotvoran učinak na mikrobe u vašim crijevima. Ne morate piti svakodnevno, dovoljno je to činiti umjereno i povremeno", rekla je Le Roy.

Dodala je da zajedno s kolegama planira provesti novu studiju u kojoj će sudionicima ponuditi čašu crnog vina i bezalkoholni sok od crnog grožđa kako bi doznali kakav učinak imaju na mikrobiotu.

Alex White iz Britanske zaklade za nutricionizam smatra rezultate studije zanimljivima i korisnima, no istodobno upozorava da je unos u organizam velikih količina alkohola povezan s većim rizikom od razvoja niza zdravstvenih problema, poput raznih tipova raka, srčanih bolesti, moždanog udara i bolesti jetre.

Hina
Možda ste propustili...

SADRŽI OBILJE VITAMINA C

Šipak pomaže kod astme

JOŠ JEDNA FUNKCIJA NA PAMETNOM SATU

Novo praćenje trudnoće

DERMATOLOGIJA KRONIČNI BOLESNICI U DOBA PANDEMIJE

Psorijaza i COVID-19 O rizicima, terapiji i depresiji