Kultura
1.MEĐUNARODNA AKADEMIJA NA OVIM PODRUČJIMA

Akademija Dorina ljeta održat će se opet i dogodine
Objavljeno 9. rujna, 2019.
U Našicama su se okupila 22 polaznika i veliki svjetski glazbeni mentori

Vezani članci

4. KONCERT NA LIVADI NA JANKOVCU

Prava glazbena bajka u zagrljaju s prirodom

DEVET DANA DORINOG LJETA U NAŠICAMA

Mentorskim i autorskim radom nastupa šestero vrsnih pijanista

NAŠICE

Ljeto u Našicama završilo je uz zvukove poznatih skladatelja, poput Paganinija, Čajkovskog, Bacha, te nadaleko poznate našičke skladateljice Dore Pejačević. Prva međunarodna akademija, nazvana upravo po njoj, Dorina ljeta, u mali zeleni grad dovela je više od 20 učenika i pet svjetskih poznatih učitelja. Ideja o učenju u prirodi u Dorinu gradu došla je od Biljane Urban, umjetničke voditeljice i osnivačice Akademije, a domaćin masterclassa bila je Osnovna glazbena škola Kontesa Dora.

- Na ideju na jednom koncertu svirati djela Dore Pejačević došla sam u Nizozemskoj, gdje trenutačno živim. Dora je izuzetno poznata u svijetu, možda i više nego mi mislimo, a našička glazbena škola ima izuzetne rezultate na natjecanjima. Spoj tih dviju činjenica inspirirao me da pokrenem Dorina ljeta u Našicama - rekla je Biljana Urban.

Koncerti predavača

Na Akademiji su sudjelovala 22 učenika, a mentori su im bili Eugen Inđić, Annette Fischer, Eva Hühn, Branimir Pustički i Biljana Urban. Ponosni na Akademiju u prvom su redu ravnateljica OGŠ-a Kontesa Dora, Marina Kopri i djelatnici.

- 22 polaznika sasvim je lijepa brojka za prvu Akademiju. Dojmovi su još ljepši kada znamo da su sami predavači održali koncerte za građanstvo, što nije običaj na drugim akademijama - napomenula je Marina Kopri.

Iako su pripreme išle očekivanim tijekom, najveći strah izazivala je zainteresiranost polaznika, no nakon prvih prijava, kaže Kopri, sve je išlo lakše. Polaznici su uglavnom bili iz Hrvatske - Zagreba, Bjelovara, Osijeka, osim jednog iz Srbije i polaznice iz Italije. Osim odličnih predavača, Akademija je bila posebna i prema lokacijama održavanja koncerata. Većina je održana u Koncertnoj dvorani OGŠ-a, a jedan na terasi dvorca Pejačević, prvi put u povijesti. Svi su bili najzadovoljniji koncertom na Jankovcu, koji ističu kao najljepši, u samom središtu prirodne čarolije. Annette Fisher, Biljana Urban i Branimir Pustički sa svojim posebnim solistima iz svoje klase održale su koncert.

- Melodije violina, glasovira, violončela stopile su se s elementima prirode, kao i na početku kada je nastao zvuk. Klasu mentora Branimira Pustičkog pratili su zvuci obližnjega potoka, a u sjeni velikog oraha i borova svirali su vrhunska djela svjetske literature. Vođeni kreativnim, vrijednim, pedantnim profesorom, koji je i sam bio dio okteta, mladi su talenti muzicirali u
zajedništvu, a u Paganinijevoj skladbi solistica je bila Lucija Pejković - kaže Marina Kopri.

Članovi okteta violončela bili su studenti: Emanuel Pavon, Ema Nikolić, Lucija Pejković, Bruna Šestić, Katarina Evetović, Ana Majer i Luka Filipović. Osim njih, svoj talent pokazale su i mlade pijanistice Lana Zec i Hana Knežević, koje su glasom klavira otisnule svoje dionice, pod mentorstvom prof. Biljane Urban. U tom prirodnom ozračju nastupio je i trio violina koji su činili Mila Belamarić, Jakov Drozdak i Dominik Tomičić, iskazavši snagu koju jedino može usaditi Eva Hühn, profesorica i mentorica. Osim koncerta, svi polaznici i mentori uživali su i u ukusnim delicijama te su prošetali kamenim stazama uz izvorske vode. Na ovoj izuzetnoj prilici iz glazbene škole zahvaljuju Turističkoj zajednici općine Čačinci, Parku prirode Papuk i Planinarskom domu Jankovac.
Trud i energija

Iza zatvorenih vrata oba našička dvorca od 26. kolovoza do 4. rujna neumorno su vježbali izvrsni talenti. Nastavni sati održani su u Velikom dvorcu, prostorima Zavičajnog muzeja Našice te HKD-a Lisinki, a svaki polaznik imao je svoju sobu za probe. U Malom dvorcu sve je vrvjelo od djece i divnih zvukova, od ranoga jutra pa sve do ponoći.

- Zamislite solopjevanje na Dorinu klaviru, profesoricu Evu na violini u Likovnom salonu Zavičajnog muzeja Našice i u prostorima KUD-a Lisinski oktet violončela - dodaje Marina Kopri, koja ističe da je ovo bio idealan način promocije grada kao turističkog i kulturnog središta. Osim glazbe, svi su sudionici posjetili i lokalne proizvođače domaćih proizvoda te kušali slavonske specijalitete. Ono što i dalje žalosti jest broj posjetitelja održanih koncerata, kojih je bilo uistinu malo s obzirom na velika svjetska imena i lokacije koncerata. Bez obzira na to, potvrđeno je, Akademija će se održati i sljedeće godine.


Ivona Ćosić
potekle i suze radosnice od emocija
- Trud suorganizatora, OGŠ Kontesa Dora i TD Dora Pejačević Našice, oko sjedinjenja svih događanja te lijepe nedjelje se isplatio - dodaje ravnateljica, još pod dojmom. Uistinu čaroban bio je i koncert na terasi dvorca Pejačević na kojoj je nastupio oktet violončela i solistica Annette Fischer, Lucija Pejković i Katarina Evetović. Iako je vjetar pokušavao pomrsiti zvuke božanstvenog violončela, koncert će ostati zapamćen kao uistinu jedinstven. Završna svečanost održana je u koncertnoj dvorani OGŠ-a, gdje su svi učenici imali svoju minutažu. "Trebali ste vidjeti tu emociju i taj trud djece. Toliko energije, a nama su potekle i suze radosnice od emocija. Pohvalili bismo i naše našičke učenike koji su bili dio nastupa, Jakov Drozdek, Hana Knežević, Tereza Sambol, Lejla Čatić i Ana Šostar" - dodaje Kopri.
Iza zatvorenih vrata oba našička dvorca od 26. kolovoza do 4. rujna neumorno su vježbali izvrsni talenti
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike