Osijek
VELIKA RAZLIKA U CIJENI GROBOVA I GROBNIH NAKNADA

U prigradskim naseljima
cijena niža, mjesta ima,
ali ne i interesa građana
Objavljeno 7. rujna, 2019.

Da se naknade za dodjelu groba kao i iznosi godišnje grobne naknade razlikuju u urbanim u odnosu prema ruralnim područjima dobro je poznato. No takva se praksa, i to još od 2010. godine, primjenjuje i u Osijeku pa ne samo da je naknada za dodjelu groba primjerice u Tenji dvostruko skuplja nego primjerice na Novogradskom groblju već je i jedinica kojom se određuje cijena godišnje grobne naknade drukčija. Naime, godišnje grobne naknade u Tenji, Sarvašu, Klisi, Briješću i Podravlju imaju svoju cijenu koja ovisi o veličini groba, a na svim ostalim grobljima plaća se prema četvornome metru.

Konkretno, na grobljima u užem području grada naknada za dodjelu groba stoji 375, u Višnjevcu i Josipovcu 281, a u prigradskim naseljima 187 kuna po četvornome metru. I kad su u pitanju godišnje grobne naknade, cijene se razlikuju. Na gradskim grobljima humak stoji 30 kuna za m2, grobni okvir plaća se 42, a grobnice i imitirane grobnice 54 kune po četvornome metru. Za usporedbu, ta ista naknada za jednostruko mjesto u Tenji, Sarvašu, Klisi, Briješću i Podravlju stoji samo 42, a za dvostruko mjesto 84 kune. Trostruki grob ondje se godišnje plaća 126 dok je cijena višestrukoga mjesta 42 kune i množi se s brojem jednostrukih mjesta u grobnici. Konkretno, za višestruko mjesto gdje je pokopano šest osoba plaća se 252 kune. Za usporedbu, ista naknada za kasetu za urnu u kolumbariju stoji 60 kuna, odnosno za šest kaseta 360 kuna. U svim navedenim cijenama uračunan je PDV.

Zanimljivo je da, unatoč razlici u cijenama, kako doznajemo od direktora tvrtke Ukop Hrvoja Ostričkog, nema interesa za dodjelu groba u mjestima izvan Osijeka. Uz to, na tim grobljima, kaže naš sugovornik, mjesta ima dovoljno, no čini se da građanima nisu dovoljno zanimljiva. Štoviše, iako je, primjerice, Centralno groblje gotovo jednako udaljeno od Osijeka kao i groblje u Podravlju, građani će prije uzeti grobno mjesto na najstarijem groblju u gradu, nego na onom na lijevoj obali Drave.

- Odluku o cijenama donijelo je Gradsko vijeće Grada Osijeka prije devet godina i od tada nije mijenjana. Najtraženija su gradska groblja pa ondje gdje se groblja šire, građani čekaju nova grobna mjesta za dodjelu. Isto tako, sve više ih se raspituje i za kolumbarije - prokomentirao je direktor Ukopa Hrvoje Ostrički naglašavajući da su najjeftinija grobna mjesta na mjestima posebne državne skrbi (POS) koji više ne postoji. Stoga je vjerojatno da će se u dogledno vrijeme i te cijene korigirati. M.Mihelić
Grobna naknada razlikuje se čak i u jedinici koja određuje cijenu. U gradu je izražena u kvadratima
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike