Osijek
REKONSTRUKCIJA NASELJA

Krapinsko naselje postupno dobiva posve novu vizuru
Objavljeno 7. rujna, 2019.
Vrijednost projekta procjenjuje se na dva milijuna kuna, a bit će realiziran tijekom dvije godine

Generalna rekonstrukcija infrastrukture Krapinskog naselja započeta krajem srpnja u punom je jeku. Prvi krak nogostupa već je u završnoj fazi pa se već naziru nove vizure ovog naselja čiji stanovnici obnovu kolnika i uopće konstrukciju pločnika čekaju već desetljećima.

Podsjetimo, naselje je sagrađeno početkom 60-ih godina prošlog stoljeća, u njemu nije rađen ni jedan infrastrukturni projekt, čak ni nakon Domovinskog rata koji je tu ostavio brojne ožiljke. Zgrade ovdje imaju ukupno 24 ulaza sa po četiri stana, a u sklopu naselja još je i 25 privatnih kuća. Za sve njih do sada je postojalo samo 30 parkirališnih mjesta. Ljudi su svakodnevno parkirali na zelenim površinama jer drugog izbora nisu imali, a pješaci i automobili oduvijek i u svim vremenskim uvjetima dijelili su cestu kao jedini prolaz kroz naselje.

Vrijednost projekta procjenjuje se na dva milijuna kuna te će, suprotno prethodnim najavama o izvedbi u četiri faze, ipak biti realiziran u dvije faze unutar dvije godine.

”Prema glavnom građevinskom projektu, u Krapinskom naselju radit će se rekonstrukcija kolnika, izgradnja nogostupa te obnova sustava oborinskih voda i javne rasvjeta. Konstruirat će se i nova parkirališna mjesta. Do sada je stanovnicima Krapinskog bilo dostupno samo 30 službenih parkirališnih mjesta te se godinama parkiralo na zelenim površinama. Kada rekonstrukcija završi, u naselju će biti 64 parkirana mjesta u skladu sa svim standardima, pa će u tome fondu biti izdvojena i parkirališna mjesta za invalide. Obnova će uključiti i hortikulturalno uređenje. Duž trase na kojoj će se postavljati nova infrastruktura uklonit će se drveće, grmlje i drugo zelenilo, no po završetku projekta planirano je da će ih zamijeniti 67 novih stabala, a koje vrste - odredit će struka”, poručuju iz GČ Industrijska četvrt.
I.Solar
.
U tijeku je prva faza radova
Radovi na rekonstrukciji Krapinskog podijeljeni su u dvije faze. U prvoj fazi, koja je upravo aktualna, radi se na površini ipsilona koji se proteže od ulaska u naselje kroz sjevernu stranu. Najprije su se početkom kolovoza cijelom dužinom obavili iskopi za temelje, a onda su započeli i površinski radovi na prvom kraku pločnika uz koji će se bočno protezati parkirališna mjesta. Ovom dužnim već su postavljeni rubnjaci, a trenutno je u tijeku postavljanje opločnjaka na parkirališni prostor. Južni dio ipsilona naselja, sa sličnim projektnim parametrima, planiran je za sljedeću kalendarsku godinu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike