Svijet
UMRO ROBERT MUGABE

Od heroja revolucije do afričkog despota
Objavljeno 7. rujna, 2019.
Bivši zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe umro je u petak u dobi od 95 godina, objavio je predsjednik te zemlje Emmerson Mnangagwa na svom službenom profilu na Twitteru.


Mugabe je umro u Singapuru, gdje je posljednjih godina često bio na liječenju, rekao je za Reuters izvor upoznat sa situacijom.


"S najvećom tugom objavljujem da je preminuo osnivač Zimbabvea i bivši predsjednik Robert Mugabe", napisao je Mnangagwa.


On je u studenome izjavio da Mugabe, koji je tada bio primljen u bolnicu u Singapuru, više ne može hodati, ali nije rekao kakvom je liječenju podvrgnut. Dužnosnici su često govorili da ima mrenu na oku, demantirajući medijska izvješća da boluje od raka prostate. Mugabe, koji je vladao tom južnom afričkom državom gotovo četiri desetljeća, od stjecanja neovisnosti do Velike Britanije 1980. godine, bio je prisiljen podnijeti ostavku u studenome 2017. nakon vojnog prevrata.


Heroj afričkog oslobođenja, kako su ga nazivali kada je ukinuo gotovo stoljetnu vladavinu bjelačke manjine, predsjednik Mugabe preobrazio se u karikaturu afričkog despota koji se 37 godina grčevito držao vlasti ne prežući ni pred čime dok je zemlja tonula u kaos, sve do trenutka kad je prije nešto manje od dvije godine morao odstupiti s mjesta predsjednika. Ključ za razumijevanje osobe Roberta Mugabea leži u gerilskom ratu 70-ih godina, kada se proslavio. U to je doba bio revolucionarni junak koji se bori protiv manjinske bjelačke vlasti za slobodu svoga naroda. Iz tog razloga mnogi afrički državnici izbjegavali su ga kritizirati čak i kada je vodio zemlju u ekonomsku provaliju.
Za ekonomske probleme svoje zemlje uporno je krivio urotu zapadnih zemalja, na čelu s Velikom Britanijom, bivšim kolonijalnim gospodarom. Svi ostali za te probleme krivili su njega jer uopće nije razumio kako funkcionira moderna ekonomija. H
Možda ste propustili...

BELGIJA ISTRAŽUJE MOGUĆE “GURANJE” PRORUSKIH KANDIDATA

Rusija se miješa u europske izbore

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

2

SCHOLZ U KINI

Ojačati veze, obuzdati Putina

3

RAT NA BLISKOM ISTOKU

Iranski napad: Svijet strahuje od širenja sukoba