Novosti
DAN HRVATSKIH VODA

Sustav VEPAR za bolje prognoziranje poplava
Objavljeno 6. rujna, 2019.
U povodu Dana Hrvatskih voda i 143 godine organiziranog upravljanja vodama, u petak je potpisan ugovor za Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u RH - Vodno ekološko praćenje, analize i rješenja (VEPAR), vrijedan više od 250 milijuna kuna, koji s 85 posto sufinancira EU. Ugovor su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Projekt VEPAR omogućit će uspostavu sustava za prognoziranje poplava i rano uzbunjivanje, ali i unaprjeđenje podataka vezanih uz sljevove, vodotoke, regulacijske i zaštitne vodne građevine, modernizaciju i dogradnju mreže hidroloških mjernih postaja, kao i nabavu opreme za učinkovitiju obranu od poplava. Time će se postići smanjenje rizika od poplava te omogućiti uvjeti za pravodobnu reakciju sustava tijekom obrane od poplava.

"Sve intenzivnije klimatske promjene definitivno su signal da se i sustav u vodno-komunalnom sektoru, prije svega dio sustava koji se bavi obranom od poplava, mora kontinuirano unaprjeđivati. Zato mi je drago da smo na proslavi 143. godišnjice Hrvatskih voda imali priliku potpisati ugovor za VEPAR, koji će nam pomoći da prognostičkim modelima te dodatnim analizama bar jednim dijelom doskočimo svim ovim klimatskim promjenama i problemima koje one izazivaju", istaknuo je ministar Ćorić.

Đuroković kaže kako je, s obzirom na utvrđene klimatske promjene i pojavu ekstremnih hidroloških prilika, nužno nadograđivati sustave, a upravo će i projekt VEPAR unaprijediti negrađevinske mjere, koje će omogućiti bolje upravljanje obranom od poplava. Gotovo će se 700 hidroloških postaja na našim rijekama unaprijediti, nadograditi, kupit će se oprema za obranu od poplava te novo programiranje modela za hidrauličko promatranje stanja vodotoka, koje će poslužiti da se na vrijeme primijeti potencijalna opasnost, istaknuo je. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana