Ekonomija
GRABAR-KITAROVIĆ OTVORILA 27. JESENSKI MEĐUNARODNI BJELOVARSKI SAJAM

Vučković: Tek sad dolaze do izražaja velika ulaganja
Objavljeno 7. rujna, 2019.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović otvorila je jučer 27. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam na kojemu se ove godine okupilo više od 500 izlagača iz Hrvatske i inozemstva, dok će na 27. Državnoj stočarskoj izložbi 212 uzgajivača u Gudovcu pokazati više od 500 grla najviše kvalitete iz domaćeg uzgoja. "Veseli podatak da iz godine u godinu bilježimo sve veći broj mladih poljoprivrednika. Ako ćemo pametno raditi i gospodariti, uz ovakvu mladost neće biti bojazni za opstanak i napredak poljoprivrede", istaknula je predsjednica Grabar-Kitarović dodajući kako Hrvatska ima velik potencijal u poljoprivredi koji još uvijek nije dovoljno iskorišten.
"Još uvijek nismo uspjeli sve prednosti ugraditi u temelj gospodarskog razvitka“, navela je, dodavši kako je još mnogo posla pred poljoprivrednicima.
"Prije svega mislim na jače udruživanje, prilagođavanje tehnološkim promjenama te prihvaćanje inovacija, kao i na poboljšanje vanjsko-trgovinske razmjene“, kazala je Grabar-Kitarović. Predsjednica je podržala sve napore koje poduzimaju Vlada i resorno ministarstvo zajedno s lokalnom i područnom samoupravom, a u cilju zaustavljanja pada poljoprivredne proizvodnje, zaštite dohotka poljoprivrednika, učinkovitijeg upravljanja prirodnim resursima, a posljedično i rasta konkurentnosti poljoprivredno-prerađivačke industrije.
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u uvodnom govoru istaknula je kako je prošle godine poljoprivredna proizvodnja rasla pet posto, ali i da je potrebno pričekati kako bi se moglo govoriti o oporavku poljoprivrede.
"Tek sad dolaze do izražaja velika ulaganja iz proteklih godina. Uvjerena sam u pozitivne trendove i smanjenje uvoza hrane koji jako opterećuje našu poljoprivrednu proizvodnju", napomenula je Vučković, dodajući da je lani isplaćeno 5,7 milijardi kuna poljoprivrednih poticaja, što je čak tri milijarde kuna više nego 2013. godine.
Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs naglasio je kako je logično da se poljoprivredni sajam održava u toj poljoprivrednoj županiji. "Iz poljoprivrede dolazi svaka peta kuna našeg BDP-a i po tome smo najjači u državi. Vrlo je bitno iskoristiti sve dostupne fondove za poljoprivredu, a mi smo to učinili te smo povukli 800 milijuna kuna koje poljoprivrednici ulažu u svoje OPG-ove", poručio je na otvorenju župan Bajs.
Jesenski sajam od prošle godine bogatiji je za dvije nove manifestacije, HOROP - Sajam opreme za hortikulturu i GRO-KO - Sajam građevinske i komunalne opreme, a četvrtu godinu zaredom organizira se PETI ELEMENT - Sajam grijanja i obnovljivih izvora energije. Tijekom trodnevne manifestacije koja traje do nedjelje, 8. rujna, očekuje se više desetaka tisuća posjetitelja i predstavljanje brojnih noviteta u poljoprivrednoj proizvodnji. Hina

Damir Bajs

Bjelovarsko-bilogorski župan

Iz poljoprivrede dolazi svaka peta kuna našeg BDP-a i po tome smo najjači u državi. Važno je iskoristiti sve dostupne EU fondove za poljoprivredu
Isplata avansa
Ministrica Vučković zahvalila je poljoprivrednicima i veterinarima zbog kojih je sigurnost hrane na visokoj razini te još jednom apelirala na pridržavanje biosigurnosnih pravila radi učinkovite preventive od afričke svinjske kuge. Najavila je i isplatu avansa izravnih plaćanja poljoprivrednicima u studenome u iznosu od 1,3 milijarde kuna, natječaj za tovno govedarstvo i nepoljoprivredne aktivnosti u listopadu.
Možda ste propustili...

FOKUS NA DOBROBIT ZAJEDNICE

Održivost postaje standard poduzeća

NAJAVLJUJU DODATNO POVEĆANJE KAPACITETA

Potpuni oporavak potražnje za putovanjima tek 2023.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana