Kultura
LIKOVNI SALON VLADIMIR BECIĆ U SLAVONSKOM BRODU

100. godišnjica rođenja Branka Ružića
Objavljeno 7. rujna, 2019.
Od 12. rujna do 9. listopada u Likovnom salonu Vladimir Becić u Slavonskom Brodu održat će se izložba Vrata, varijacije na kojoj će publika moći vidjeti desetak radova istaknutoga hrvatskog kipara Branka Ružića. Izložbom se obilježava stogodišnjica Ružićeva rođenja, ali i 15 godina otkako je Galerija Ružić otvorila vrata posjetiteljima. Na izložbi će biti predstavljeni Ružićevi radovi iz fundusa Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, Moderne galerije u Zagrebu i dviju privatnih zbirki. S pomoću motiva vrata, interpretiranog u svim materijalima kojima se Ružić izražavao, publika će upoznati glavne odlike njegove poetike: čest povratak istomu motivu, variranje kombinacija motiva te rad u različitim materijalima - drvu, bronci, papirmašeu, terakoti, pa čak i koncem na platnu.


Neki od izloženih radova dosad su se mogli vidjeti samo u publikacijama. Drveni obojeni reljef Vrata iz zbirke varaždinske umjetnice i kolekcionarke Hede Rušec nikada nije bio predstavljen na izložbi niti je fotografija tog rada dosad bila objavljena.


Premijerno se prikazuje dokumentarni film Vrijeme nije pomoglo koji govori o reljefu Vrata koji je Ružić izradio u Koloniji likovnih umjetnika Željezara Sisak 1984. Zbog desetljeća izloženosti atmosferilijama, ali i nebrige, reljef je u lošem stanju. Nedavno je demontiran i trenutačno čeka konzervaciju-restauraciju. Film pruža uvid u znanstveno-stručna istraživanja koja prethode konzervatorsko-restauratorskim zahvatima na skulpturama na otvorenome. Izložbom se želi upozoriti i na nužnost zaštite i očuvanja umjetničkih djela u javnom prostoru.


Autorice izložbe su Romana Tekić i dr. sc. Sagita Mirjam Sunara. Likovni postav potpisuje Vedran Perkov, a za grafičko oblikovanje zaslužan je Nikola Križanac. Izložbu organiziraju Galerija umjetnina grada Slavonskog Broda, Gradski muzej Sisak i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.
Nakon Slavonskog Broda izložba Vrata, varijacije seli se u Gradski muzej Sisak. Sisačka će je publika moći razgledati od 15. listopada do 7. studenoga. U sklopu popratnog programa izložbe održavat će se predavanja pozvanih stručnjaka i likovne radionice za djecu. N.Vek.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana