Kultura
4. GISKO TJEDAN HARRYJA POTTERA

(Ne)iskusni čarobnjaci: Na 26 različitih zanimljivih događanja i radionica sudjelovalo je čak 503 polaznika svih dobi
Objavljeno 7. rujna, 2019.
Organizatori poručuju da su neke nove ideje za 5. tjedan već u nastanku

Prošli su tjedan Gradsku i sveučilišnu knjižnicu Osijek posjetili brojni mladi, ali i oni malo iskusniji čarobnjaci. Naime, četvrti je put u našemu gradu organiziran GISKO tjedan Harryja Pottera, tijekom kojega je na 26 različitih događanja i radionica sudjelovalo 503 polaznika svih dobi. S obzirom na ovogodišnji veliki povratak manifestacije Zemlja bez granica, organizatori su bili iskreno zabrinuti zbog posjećenosti radionica, ali tijekom otvorenja prijava i samoga otvorenja Tjedna HP-a, sve su sumnje nestale. U prvom su danu prijava popunjena gotovo sva mjesta na radionicama, samo oni sretnije ruke uspjeli su se naknadno prijaviti ako je netko odustao.Čudesna bića

U ponedjeljak, 26. kolovoza, organizatorice Tjedna jedva su našle slobodno mjesto u popunjenoj auli Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek kako bi najavile službeno otvorenje Tjedna i napravile mjesta za predstavu dvije vjerne sudionice - Eve Getoš i Klare Lendić, na kojoj je prikazan ulomak iz knjige Harry Potter i ukleto dijete, čiju ekranizaciju još nismo dočekali.


Od spomenutih 26 radionica i događanja izdvojili bismo Upoznajte svijet čudesnih bića uz magizoologa Zdenka Bašića, tijekom koje je popularni ilustrator i umjetnik uz pričanje povijesti svih čudesnih bića vodio i žustru raspravu s najmlađim posjetiteljima tjedna.


Utorak, srijeda i četvrtak bili su rezervirani za više radionica - Bijeg iz Azkabana, odnosno tematski Escape Room, iz kojega je uspješno ‘pobjeglo‘ čak devet skupina sudionika. U isto vrijeme, ove su se godine organizatori pobrinuli da i mlađi korisnici i ljubitelji svijeta čarobnjaštva dobiju priliku za sudjelovanje te su mogli u prostoru Igraonice Odjela za rad s djecom i mladima izrađivati čarobne straničnike te 3D olovkama izrađivati tematske predmete, privjeske i naočale. Svaki od ta tri dana imao je i jednu veću radionicu nakon završetka dana, tako da su se u utorak djeca mogla susresti s Aragogom, velikim paukom iz Zabranjene šume, u srijedu su mogli odigrati partiju Čarobnjačkog šaha, tijekom kojega su figure bili sami polaznici, a u četvrtak je održan turnir u Metloboju.


Petak je bio dan za potrage. Na početku su svoju snalažljivost, znanje i vještine provjerili mlađi polaznici u Obuci za Aurore, održanoj u GISKO, a malo poslije su i oni veći dobili priliku riješiti brojne zagonetke u Potrazi-koja-se-ne-smije-imenovati, čiji su tragovi bili skriveni u središtu grada. Subota je bila dan prave provjere znanja, pa je u prijepodnevnim satima održan Č.A.S., odnosno dječji kviz, te svečano zatvaranje Tjedna uz podjele nagrada. U večernjim je satima održan O.Č.I. pub kviz za odrasle u cafe-baru Peppermint.

Leteća pisma

Svi detalji, dekoracije i opremu izradile su djelatnice GISKO-a, Ivana Turk, Katarina Jukić i Merien Hadrović, koje su 4. put, uz pomoć sponzora, partnera, obitelji i prijatelja, Knjižnicu pretvorile u malo čarobnije mjesto nego što to ona već jest. Ivana, idejna začetnica Tjedna, zaslužna je za većinu ideja, nabavljanje nagrada i privlačenje sponzora te izradu grafičkog materijala plakata, slika, naljepnica i bedževa, Mape za haranje, letećih pisama iz Hogwartsa. Umjetnica Katarina zadužena je za one velike i najsitnije detalje, poput zrcala Erised, vrta čudesnih Zvijeri (Aragog, Mandragore, Šnjofavac, Occamy, jaja, akromantule…), proglasa, čarobnih štapića i kutijica, a tehnička direktorica Merien za izradu Metlobojskog terena, perona 9 ¾, letećih ključeva, ‘‘letećeg auta‘‘ Forda Anglie i sata magične izloženosti te "trgovine" čarobnim štapićima Ollivander.

Možemo li se nadati i 5. tjednu, i ako da, što očekivati? Možemo samo reći da su već neke nove ideje u nastanku, a organizatori su pitali i polaznike radionica što bi novo htjeli vidjeti, kakve im radionice više odgovaraju te će u skladu s tim osmišljavati završetak ljetnih praznika 2020.


Narcisa Vekić
"trgovina"
čarobnim štapićima Ollivander
U prvom su danu prijava popunjena gotovo sva mjesta na radionicama, malobrojni su se uspjeli naknadno prijaviti
U ČETVRTAK šetnja kroz Knjižnicu
Ako niste uspjeli ove godine pronaći svoje mjesto na jednoj od radionica, možete otkriti kako je nastao GISKO tjedan Harryja Pottera, i to već sljedeći četvrtak, 12. rujna s početkom u 18 sati, kada će organizatori održati šetnju kroz Knjižnicu, prilikom koje će opisati nastajanje svih rekvizita, dekoracija i radionica. Radionice su, kao i sva ostala događanja GISKO-a, besplatne za sve članove Knjižnice te se kroz koji tjedan možete prijaviti i na radionice STAR WARS tjedna, u organizaciji Star Wars Hrvatska i GISKO, ponosno najavljuju organizatori. Iza svake aktivnosti Knjižnice, stoje maštovite ideje, sati i sati priprema i rada marljivih i predanih djelatnika GISKO-a. Stoga im se pridružite na inovativnoj i uvjereni smo zanimljivoj šetnji hodnicima i prostorijama GISKO-a.
Možda ste propustili...

DRUGA "EPIZODA" SLATINSKOG VREMEPLOVA

Park - omiljeno mjesto Slatinčana

LEO VUKELIĆ U KAZAMATU

Mašta koja živi u svima nama

KONCERT ANSAMBALA HRT-a

Jazz orkestar pred publikom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GALERIJA PRSTEN DOMA HDLU-A

Čak 70 recentnih Bućanovih djela

2

Centar za kulturu Grada Belog Manastira

Koncert Podium Brass kvinteta

3

IZ TISKA IZAŠLA SLIKOVNICA U STIHU - KVAKAČ

Prva hrvatska kamišibaj slikovnica rad je Osječana