Novosti
MODERNIZACIJA ISPITA

Vozački će se polagati uz
nadzor prometnih kamera
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Lani je 10.227 kandidata položilo vozački ispit u ispitnom centru u Osijeku

Vozila autoškola i ovoga su ljeta preplavila ulice većih gradova, a dok većinom mladi, budući vozači, ovo prilično stresno životno razdoblje prolaze uoči nove školske ili akademske godine, u Hrvatskom su im autoklubu (HAK-u) odlučili olakšati muke uvođenjem novih tehnoloških rješenja, primjerenih za digitalno razdoblje u kojemu živimo.

Velika prolaznost
Uz ustaljenu, premda visoku cijenu polaganja vozačkih ispita, zasigurno i u navedenoj digitalizaciji leži razlog konstantno visokog broja zainteresiranih kandidata, pa samim time i autoškola, na koje ni liberalizacija tržišta, odnosno izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama s početka prošle godine, nije pretjerano utjecala.

Štoviše, najnoviji podatci HAK-a dokazuju da u Hrvatskoj trenutačno djelatnost osposobljavanja kandidata za vozače obavlja 377 autoškola, što je porast u odnosu prema istom razdoblju prošle godine, kada ih je bilo 349 aktivnih. Regionalni ispitni centar Osijek, jedan od četiri HAK-ova ispitna centra, bilježi neznatan rast jer 77 autoškola s područja Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske i Požeško-slavonske županije obučava nove vozače, a prošle ih je godine bilo 75 aktivnih.

S druge strane, uz činjenicu da je ispite iz B-kategorije vozila u proteklom razdoblju položilo 85 posto kandidata, prošle godine je 57.794 kandidata u zemlji položilo ispit iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom za sve kategorije, od čega je 10.227 kandidata položilo u Regionalnom ispitnom centru Osijek, a 5392 u samom Osijeku. Iako je 2017. u osječkom Regionalnom ispitnom centru zabilježeno nešto više kandidata, njih 10.265 uspješnih, činjenica da je u prvih šest mjeseci ove godine ondje već položilo 5392 kandidata govori kako interes budućih vozača ne jenjava, posebice ako se uzme u obzir da nisu promatrani ljetni mjeseci, kada u autoškolama vlada natprosječna potražnja.

Svemu tome u prilog ide i modernizacija vozačkih ispita koja je kandidatima već olakšala polaganje, a uz smanjenje administrativnih poslova, ubrzao se i sam proces izdavanja vozačkih dozvola. O čemu je riječ podsjećaju iz Hrvatskog autokluba, otkrivajući i kako u cijelu priču uskoro ulaze i prometne kamere.

- Od 2. siječnja 2019. Hrvatski autoklub kao ovlaštena stručna organizacija u skladu s člankom 206. Zakona o sigurnosti prometa na cestama u proces provedbe vozačkih ispita uveo je nova tehnološka rješenja. U procesu provedbe vozačkih ispita iz pojedinog nastavnog predmeta počeo je koristiti programsku aplikaciju s tablet-uređajem. Svrha uvođenja novih tehnoloških rješenja, a u ovom slučaju programske aplikacije s tablet-uređajem, višestruko je pozitivna. U želji da pratimo trendove novih tehnoloških rješenja, a prvenstveno proces digitalizacije, glavna je namjera bila unaprijediti postojeće standarde provedbe vozačkih ispita - ukazuju iz HAK-a, naglašavajući kako su, uz kandidate i instruktore, iznimno zadovoljni i ispitivači.

- Također, namjera je pojednostaviti postupak izdavanja vozačkih dozvola. Stoga, nakon što kandidat položi vozački ispit, pomoću aplikacije automatizmom informacija u vrlo kratkom roku dolazi na server MUP-a/HAK-a u obliku e-Uvjerenja o položenom vozačkom ispitu, što će znatno pojednostaviti i ubrzati postupak izdavanja vozačke dozvole. Osim toga, svrha je i smanjenje postojeće dokumentacije koja prati proces provedbe vozačkih ispita, kao i administrativnih poslova vezanih uz proces provedbe vozačkih ispita - pojašnjavaju iz HAK-a, ističući kako je u konačnici cilj i veća transparentnost procesa provedbe vozačkih ispita.

Druga faza
Tako se, uz objektivnost procjene i ocjene stečenih znanja, vještina i sposobnosti za upravljanje vozilom u stvarnim uvjetima odvijanja prometa, postiže ujednačavanje sadržaja i kriterija ovlaštenih ispitivača tijekom provedbe vozačkih ispita, a osim kvalitetnije osposobljenosti kandidata, poboljšava se njihova razina pripremljenosti, ali i sigurnosti na cesti.

- Naposljetku, uvođenje prometnih kamera za snimanje tijeka provedbe vozačkog ispita ispred vozila iz nastavnog predmeta Upravljanje vozilom planirano je u drugoj fazi. Budući da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a koji sadrži odredbe vezane uz audiosnimanje i videosnimanje tehničkim uređajima u svrhu ujednačavanja standarda i kriterija provedbe vozačkih ispita stupio na snagu 1. kolovoza prošle godine, počeo je teći rok za pripremu i implementaciju sustava - otkrivaju iz HAK-a.

Marko Mandić
85

posto kandidata u proteklom je razdoblju položilo vozački ispit iz B-kategorije vozila
DO 8000 KUNA
Među najvećim gradovima polaganje vozačkog ispita je najjeftinije u Zagrebu, gdje neke autoškole polaganje ispita za B-kategoriju nude i za manje od 6000 kuna. Prosječna cijena za B-kategoriju u osječkim autoškolama je oko 6500 kuna - za 30 sati predavanja i 35 sati upravljanja vozilom. Međutim, kada se u to ubroje liječnički pregled, tečaj i ispit iz prve pomoći te ispiti iz propisa i upravljanja vozilom, koji su ukupno oko 1540 kuna, troškovi se penju i do 8000 kuna.
Možda ste propustili...

KAŽNJAVANJE UPORNIH PROMETNIH PREKRŠITELJA

Policija oduzela 1148 vozila

MANJE RADNO AKTIVNIH I NEAKTIVNIH

Milijun umirovljenika, 200 tisuća studenata

Najčitanije iz rubrike