Novosti
VLADA O BRODOGRADILIŠTU 3. MAJ

Horvat: U proračun će biti vraćen sav taj novac koji smo namijenili za brodove
Objavljeno 6. rujna, 2019.

Vlada je u četvrtak ovlastila ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića za sklapanje sporazuma s brodogradilištem 3. maj oko modela otplate nepodmirene naknade za koncesiju, koja s krajem prošlog mjeseca doseže 5,86 milijuna kuna.


Vlada je u kolovozu, na prvoj sjednici nakon ljetne stanke, dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju, do 150 milijuna kuna kako bi se stvorili preduvjeti za pokretanje proizvodnje i završetak započetih novogradnji i umanjenja postojećih gubitaka za državni proračun. Prije toga, 1. kolovoza, Vlada je usvojila zaključak o iskazivanju spremnosti za uključivanje u proces deblokade računa, pripremu i pokretanje proizvodnje te dovršetak započetih gradnji u 3. maju.


Kako je rekao ministar Butković, u cilju realizacije zaključka i odluke o davanju jamstva, a budući da je koncesijska naknada utvrđena odlukom Vlade o dodjeli koncesije, ovu odluku potrebno je donijeti kako bi se mogao potpisati sporazum o drugačijoj naplati dospjele, a nepodmirene koncesijske naknade, dok će se buduće obveze redovno podmirivati.


"Predmetnom odlukom ovlašćuje se ministar mora, prometa i infrastrukture za sklapanje sporazuma s 3. majem kojim će se regulirati model otplate utvrđene dospjele, a nepodmirene naknade za koncesiju sa stanjem na dan potpisivanja spomenutog proizvoda, a na način isplate 15 posto utvrđene nepodmirene naknade u roku od 30 dana od dana potpisa sporazuma, dok će se naknadno do 31. kolovoza 2021. godine urediti model namirenja preostalih nenaplaćenih 85 posto dospjele a nepodmirene naknade za koncesiju", rekao je Butković.


Nepodmirena dospjela naknada za koncesiju riječkom brodogradilištu 3. maj, na dan 30. kolovoza 2019. godine, iznosi 5,86 milijuna kuna, od čega glavnica iznosi 5,44 milijuna kuna, a kamate 419,8 tisuća kuna.


Ministar gospodarstva Darko Horvat početkom tjedna izvijestio je da je Nadzorni odbor HBOR-a uvjetno dozvolio, odnosno osigurao 150 milijuna kuna kredita potrebnih za likvidnost 3. maja te dobrim ocijenio činjenicu da je velika većina vjerovnika 3. maja pristala na sporazum i odgodu dospijeća većeg dijela tražbina. Naime, više od 90 posto vjerovnika 3. maja pristalo je na sporazum prema kojem bi im se 15 posto potraživanja isplatilo iz novog kredita, dok za preostalih 85 posto tražbine pristaju na dvogodišnju odgodu.


Ministar Horvat uoči sjednice Vlade rekao je da bi radnici 3. maja sljedećeg tjedna mogli dobiti prve isplate plaća, a izvijestio je i da je Uprava brodogradilišta potpisala ugovor za završetak novogradnje 733 kanadska naručitelja Algoma.


Rekao je da će isplatama plaća prethoditi sklapanje sporazuma 3. maja s Hrvatskom brodogradnjom - Jadranbrodom, u ponedjeljak ili utorak, pa bi uz suglasnost Hrvatske brodogradnje sljedećeg tjedna mogle krenuti i prve isplate.
Na pitanje podmeću li hrvatski porezni obveznici ponovno leđa za brodogradnju, odgovorio je negativno. "Ne, takvu poruku šalju oni koji nisu dionici takvog procesa. Ni kuna neće manjkati iz proračuna, sav taj novac koji smo namijenili za završetak brodova u Rijeci unutar dvije godine bit će vraćen u proračun, a zarada koju smo projicirali u iznosu od pet milijuna eura ostat će na računu 3. maja", zaključio je. H
GRADNJA PRISTANIŠTA U LUCI OSIJEK
Vlada je dala suglasnost na odluku Upravnog vijeća Lučke uprave Osijek o sklapanju ugovora o javnoj nabavi za gradnju pristaništa za putničke brodove u Osijeku sa zajednicom ponuditelja - Sokol iz Vinkovaca i Hidrogradnja iz Osijeka, u vrijednosti od 12,49 milijuna kuna s PDV-om. Ministar Oleg Butković rekao je da Lučka uprava Osijek za potrebe pristajanja putničkih brodova trenutačno koristi pristan koji je u privatnom vlasništvu. "S obzirom na povećanje putničkih brodova najavljenih u ovoj godini Lučka uprava Osijek ishodila je sve potrebne dozvole za gradnju novog putničkog pristaništa. Početak radova očekuje se nakon potpisivanja ugovora tijekom rujna, a završetak do kraja 2019.", naveo je Butković.
PREMIJER O ROLL-UP KREDITU
Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izrazio žaljenje što odluka Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora o refinanciranju roll-up kredita nije donesena jednoglasno, ocijenivši da je njezino donošenje izrazito važno, jer šalje poruku sigurnosti, stabilnosti i daljnje konsolidacije kompanije i njezinog uspješnog poslovanja u budućnosti. Privremeno vjerovničko vijeće Agrokora u srijedu je većinom glasova - s tri glasa predstavnika financijskih vjerovnika, a protiv dva predstavnika dobavljača, izglasalo refinanciranje roll-up kredita. Kako je odluka dobila podršku većine, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško rekao je u srijedu da će nastaviti s radnjama koje su još potrebne kako bi završili refinanciranje SPFA kredita obveznicom ovog petka.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NADZIRU SE SVI PUTNICI IZ ITALIJE, ŠKOLE POZVANE NA OTKAZIVANJE PUTOVANJA

Koronavirus sve bliže Hrvatskoj: U Osijeku prodano čak 60 tisuća zaštitnih maski

2

MLADIĆ KOJI JE BORAVIO U MILANU POKAZUJE ZNAKOVE BOLESTI

Potvrđen prvi slučaj
koronavirusa u Hrvatskoj

3

PROBLEMI PROIZVOĐAČA U VIROVITIČKOJ ŽUPANIJI

Koronavirus zaustavio izvoz drvoprerađivačima