Regija
270 GODINA OD SMRTI BARUNA TRENKA

Povijesne postrojbe iz pet zemalja okupljaju se u Požegi
Objavljeno 6. rujna, 2019.
POŽEGA - Povijesna postrojba Trenkovi panduri ove subote, 7. rujna, u Požegi obilježava 270. godišnjicu smrti Franje baruna Trenka, a za tu prigodu organiziraju Međunarodni susret povijesnih postrojbi "Požega 2019.".

- U našoj Požegi tradicija Trenkovih pandura živi desetljećima. Od Gradske glazbe koja se svojom kvalitetom svrstala na sam vrh puhačkih orkestara do Povijesne postrojbe koja je iznikla iz Gradske glazbe i koja se svojim desetljetnim djelovanjem svrstala na sam vrh povijesnih postrojbi u zemlji - kaže predsjednik postrojbe Vladimir Potnar i dodaje da panduri imaju više od 600 izlazaka, a od toga su 31 put gostovali izvan granica zemlje tako da su se svrstali među najaktivnije udruge u gradu i županiji, a svojim radom zaslužili su zavidno mjesto i u najvišim državnim protokolima.

Obilježavanje počinje u subotu, kada će predstavnike postrojbi primiti gradonačelnik Požege Darko Puljašić. U Gospodarskoj komori s početkom u 14 sati povjesničari Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba održat će predavanja, potom će izaslanstvo pandura položiti vijenac za poginule branitelje, a predstavnici postrojbi iz pet zemalja zapalit će svijeće. Program se nastavlja u Cehovskoj ulici, gdje će panduri ispod spomen-ploče Franji barunu Trenku položiti vijenac, a Gradska glazba Trenkovi panduri izvest će "Budnicu Trenkovih pandura".

U Trenkovu će svi zajedno obići Trenkov dvorac, a u Kutjevu d.d. posjetiti podrume iz 1232. godine, gdje su, prema legendi, ljubovali Trenk i carica Marija Terezija. Nadalje, u katedrali sv. Terezije Avilske u 18.30 sati za dušu pokojnog Trenka bit će služena misa. Na ovom obilježavanju Trenkovim pandurima pridružit će se postrojbe iz Češke, Mađarske, Njemačke, Bosne i Hercegovine te naše zemlje.

Ovaj međunarodni susret povijesnih postrojbi i obilježavanje 270. godišnjice smrti Franje baruna Trenka podržavaju Ministarstvo kulture RH, Grad Požega, Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica, Općina Brestovac, Hrvatski institut za povijest Zagreb i Kutjevo d.d. B.S.T.
Umro u tamnici kraj Brna u 39. godini
Sat vremena nakon ponoći 4. listopada 1749. godine, u tamnici u Spilberku pokraj Brna, svoj mladi i burni život skončao je jedan od najpoznatijih, ali i najzloglasnijih vojskovođa koji su ikada vodili hrvatsku vojsku, Franjo barun Trenk, u 39. godini života, navodi se na službenim web-stranicama Povijesne postrojbe Trenkovi panduri.
Možda ste propustili...

DONJI MIHOLJAC

Koncert škole Batorek

IZLOŽBA “ŠARENI SVIJET” 11-GODIŠNJE LARE BRČIĆ

Pobijedila je leukemiju i na rođendan otvorila voju prvu izložbu crteža

U JOSIPOVCU PUNITOVAČKOM

Prezimena i nadimci u jednoj knjizi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana