Osijek
PRIJAM NAGRAĐENIH ROBOTIČARKI

Sestre Važić oduševile dogradonačelnika
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Pobjedom na Svjetskom robotičkom natjecanju WARC-u, koji se sredinom kolovoza održao u kineskom gradu Chongqingu, mlade Osječanke Nika i Jona Važić okrunile su seriju odličnih rezultata na nacionalnoj i međunarodnoj razini, pa je njihov velik potencijal prepoznao i sam Grad Osijek. Zato su sestre Važić, u pratnji svog mentora Tomislava Pandurića, jučer bile i na prijmu kod zamjenika osječkog gradonačelnika Borisa Piližote, koji nije krio oduševljenje robotičarkama koje su pokorile Kinu.

- Jona i Nika ostvarile su istinu svjetski zavidan rezultat i to u najzahtjevnijim, najpropulzivnijim područjima - robotici i informatici. U zahtjevnoj konkurenciji nagradu su donijele upravo u Hrvatsku, uspješno se nadopunjavajući i surađujući, pa svi stvarno možemo biti zadovoljni što imamo ovako uspješne sugrađanke - rekao je Piližota, koji je ovom prigodom osječkoj Zajednici tehničke kulture uime Grada Osijeka doznačio iznos od 10.000 kuna za podmirenje dijela troškova putovanja u Kinu, dok je pritom Niki čestitao i rođendan, jer je mlada robotičarka jučer navršila 14 godina.

Mentor Tomislav Pandurić potom je zahvalio svima koji su podržali ovaj uspjeh, a dok je otkrio kako je na cijelom natjecanju u tri kategorije nastupilo više od 400 sudionika, napomenuo je i kako sestre Važić ruše stereotipe, jer su na WARC-u bile samo tri ekipe koje su sačinjavale isključivo djevojke.

- Bilo nam je odlično i nadamo se kako ćemo sudjelovati na još ovakvih natjecanja. S pripremom u Domu tehnike počele smo u srpnju, a u Đakovu smo vježbale robota kojega smo programirale da ruši, odnosno pomiče zadane čunjeve - otkrile su naposljetku sestre Važić, koje su tek na početku svoje, zasigurno blistave karijere.
M.Mandić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KORONAKRIZA SMANJILA GOSPODARSKU AKTIVNOST

Javni bilježnici suočeni sa znatnim padom prometa

2

OPASNO GRADILIŠTE U RUŽINOJ ULICI

Opasan teret nad glavama prolaznika

3

ŠTO O PODRŠCI GRADA OSIJEKA KAŽU PODUZETNICI?

Potpora nam je bila znak da nismo sami