Osijek
AKCIJA "POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE"

Policija se brine za sigurnost školaraca
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Obnovljeni su pješački prijelazi i prometni znakovi, a na oku policije bit će kafići, trgovci i objekti igara na sreću

Policijska uprava osječko-baranjska u cilju zaštite djece i mladih tijekom rujna će intenzivirati preventivne i represivne aktivnosti na području odgojno-obrazovnih institucija, kao i drugih lokacija na kojima se okupljaju mladi. Istaknuo je to voditelj prevencije Ivan Pakšić u četvrtak na konferenciji za medije sazvane ususret novoj školskoj godini te u povodu početka provođenja akcije "Poštujte naše znakove“.


- Interdisciplinarnim pristupom i koordiniranim aktivnostima raznih službi utjecat ćemo na svijest građana o potrebi veće pozornosti prema školskoj populaciji. Naime, mladi na putu u školu i iz škole dolaze u neposredni kontakt s rizičnim ponašanjima koja mogu dovesti do društveno neprihvatljivih ponašanja u obliku kršenja različitih pravnih propisa. Stoga će preventivne aktivnosti biti planirane na lokalnoj razini i prema potrebama lokalne sredine. Želimo postići veći osjećaj i veću razinu sigurnost svih građana - kazao je Pakšić. Tako će na oku policije biti i kafići, trgovci i objekti igara na sreću. Posebnu je poruku poslao i roditeljima.


- Ovom prilikom skrećemo pozornost roditeljima na potrebu dodatne informiranosti o tome kojim putem, s kime i na koji način njihovo dijete putuje i gdje boravi prilikom odlaska ili dolaska iz škole. Roditelji, razgovarajte sa svojom djecom, budite obzirni i komunikativni. Ugostiteljima poručujemo da ne poslužuju alkoholna pića osobama mlađim od 18 godina, trgovcima da im ne prodaju alkoholna pića i duhanske proizvode te vlasnicima i voditeljima objekata koji nude igre na sreću da onemoguće uplate maloljetnicima - kazao je Pakšić.


Načelnik Postaje prometne policije Josip Perak istaknuo je kako je sva infrastruktura dovedena u stanje kako bi početak školske godine u tom smislu krenuo kako treba. Tijekom ljetnih mjeseci obnovljena je horizontalna i vertikalna signalizacija u školama, odnosno pješački prijelazi i prometni znakovi. A policija će izvršiti i provjeriti sigurnost svih autobusa koji prevoze školarce.


- Tijekom provođenja akcije posjetit ćemo sve osnovne škole, i sve prve razrede. Bit ćemo nazočni na svakom roditeljskom sastanku gdje ćemo ukazivati na problematiku koja se odnosi na djecu školske dobi, savjetovati roditeljima odnos prema djetetu, odnosno kako naučiti djecu, posebice u prvim danima škole, kako da sigurno dođu do škole, i vrate se kući. Što se tiče sigurnosnog stanja, ono je relativno dobro, budući da imamo tendenciju smanjenja broja prometnih nesreća u kojima sudjeluju djeca (u 2018. za 25 % manje nego godinu ranije), kao i tendenciju smanjenja ozljeđene djece u prometnim nesrećama, i to za 34 % - kazao je Perak.
Provodit će se i preventivno-represivna postupanja u zonama osnovnih škola i suradnja sa školskim prometnim jedinicama - odnosno osiguravanje sigurnog prijelaza djece preko kolnika. A za hitne slučajeve, tu je broj 112.
Jasenka Pejaković
U PROMETU LANI STRADALO 18 DJECE
"Tijekom protekle školske godine 2018./2019. u prometu je ukupno stradalo 18 djece u dobi od šest do 14 godina. Najveći broj djece stradao je u osobnim automobilima. Stoga apeliram na roditelje da za vrijeme vožnje djeca u automobilima moraju sjediti na propisan način kako bi se broj stradale djece u idućoj školskoj godini smanjio", istaknuo je voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa Berislav Horvatić.
Ivan Pakšić,

voditelj prevencije PU osječko-baranjske

Skrećemo pozornost roditeljima na potrebu dodatne informiranosti o tome kojim putem, s kime i na koji način njihovo dijete putuje te gdje boravi prilikom odlaska ili dolaska iz škole
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana