Svijet
SAD PRIPREMAJU VOJNU VJEŽBU U ALBANIJI

Beograd negoduje zbog vojske Kosova
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Prema saznanjima režimskih Večernjih novosti, američka i albanska vojska pripremaju vojnu vježbu u Albaniji od 21. do 24. listopada u sklopu inicijative Američko-jadranske povelje i u nju žele uključiti i Vojsku Kosova, a to u Srbiji izaziva uznemirenost.

- Vježba Joint Reaction 2019. održava se u okviru A-5 inicijative Američko-jadranske povelje, čije su članice Hrvatska, Albanija, Makedonija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, dok Srbija ima status promatrača, ima za cilj osnažiti kosovsku neovisnost i transformaciju Kosovskih sigurnosnih snaga u regularnu vojsku, a Prištini osigurati monopol sile na Kosovu, Amerikanci sada nastoje u A-5, kao predvorje NATO-a, na mala vrata ugurati i Kosovo - pojašnjava ovaj dnevnik. Beograd strahuje i od američkog pritiska na BiH da sudjeluje na vježbi s Kosovom, kao što je nedavno bilo na sličnoj vježbi u Hrvatskoj. Istočne susjede zabrinjava što su članice NATO-a uvelike angažirane na obuci pripadnika Vojske Kosova i u tome prednjači Amerika, ali i Velika Britanija, Njemačka i Turska, gdje su obuku već prošla dva pilota koji bi trebali postati dio oružanih snaga Prištine. Režimski mediji "otkrivaju" kako "značajnu potporu Prištini u vojnom segmentu pruža i Hrvatska, poglavito preko veterana" koji obučavaju kosovske vojnike "za djelovanje po ugledu na Oluju, što je praktički priprema za moguću akciju na sjeveru Kosova u slučaju da Priština odluči na silu integrirati čitav teritorij Kosova i zaokružiti teritorijalni integritet".M.F.
Kosovo uskoro u NATO-u?
Srpski izvori nagađaju kako bi se kosovski vojnici mogli naći na vježbi i zbog potpisivanja vojnog sporazuma Tirane i Prištine, a Albanija se, u lobiranju za sudjelovanje Kosova, oslanja na dobre odnose s Nacionalnom gardom New Jerseyja, ali pomaže i to što su domaćini vježbe. Američko-jadransku povelju osnovale su SAD 2003. s Hrvatskom, Albanijom i Makedonijom, kako bi im pomogli na njihovom putu za članstvo u NATO-u. Hrvatska i Makedonija su postale članice, a Povelji, kao svojevrsnoj čekaonici za NATO, pridružile su se 2008. Crna Gora i BiH.
Možda ste propustili...

ZNAKOVIT POČETAK SUĐENJA TRUMPU

Republikanci u Senatu nadjačali demokrate

ZEMLJA JE U KAOSU OD INTERVENCIJE ZAPADNIH ZEMALJA

SAD, Rusija i Njemačka u nedjelju odlučuju o Libiji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CRNOGORSKI PREMIJER OPTUŽUJE ZA "NEVIĐENU PROPAGANDU"

Crna Gora bila izložena napadima iz Beograda

2

BIVŠA KANDIDATKINJA ZA PREDSJEDNICU

Clinton napala Bernieja Sandersa

3

FRANCUSKI PREDSJEDNIK

Macron protiv antisemitizma