Crna kronika
POLICIJA O REKORDNOJ KAZNI ZA PIJANOG VOZAČA IZ OSIJEKA

Protiv pijanih recidivista ne treba imati milosti, treba ih ukloniti s ceste
Objavljeno 6. rujna, 2019.
OSIJEK - Neslavni pijani osječki rekorder koji je u utorak zbog više akumuliranih prekršaja u prometu kažnjen sa 76.000 kuna, nakon uhićenja je prevezen na Odjel psihijatrije KBC-a Osijeka. Potvrdio je to na konferenciji za novinare Berislav Horvatić, Voditelj službe za sigurnost cestovnog prometa PU osječko-baranjske. Riječ je o recidivistu koji je do sada već pet puta ostajao bez vozačke dozvole zbog pijane vožnje. U utorak je imao 2,8 promila alkohola u krvi.- U utorak, oko 20.45 sati, u Ulici svetog Roka, u Osijeku, ispred kućnog broja 45 dogodila se prometna nesreća s materijalnom štetom. Počinitelj je 52-godišnjak iz Osijeka koji je u jednom trenutku svojim automobilom udario u parkirano vozilo, a potom se bez zaustavljanja odvezao prema Strossmayerovoj ulici i skrenuo ulijevo prema Višnjevcu. Kako nije imao upaljena svjetla na automobilu, u Strossmayerovoj ulici ga je, dajući znak svjetlosnom palicom, pokušao zaustaviti prometni policajac. No, vozač se oglušio na njegov zahtjev, i nastavio je s vožnjom prema zapadu. Dolaskom do raskrižja s Kanižlićevom ulicom, povećao je brzinu automobila i prošao je kroz raskrižje, iako je imao upaljeno crveno svjetlo na semaforu. Zaustavio se nekoliko stotina metara dalje ispred kućnog broja 160, i to zbog vozila ispred sebe koja su se zaustavila na semaforu kod skretanja za Spar. Tada su ga zaustavili i iz vozila izvukli policajci koji su službenim vozilom krenuli u potjeru za njim kada se nije zaustavio - rekao je Horvatić.

Alkotestom je utvrđeno kako 52-godišnji vozač iz Osijeka u krvi ima 2,8 promila alkohola, a pokazalo se i da je vozio u vrijeme dok mu je vozačka dozvola privremeno oduzeta. Zbog toga je uhićen i doveden u policijske prostorije. Nije ostao na triježnjenju, jer je zatražio liječničku pomoć, pa je na kraju završio na Odjelu psihijatrije osječkog KBC-a.

Vozač je u nekoliko minuta počinio više teških prometnih prekršaja: bijeg s mjesta prometne nesreće, vožnja bez upaljenih svjetala u noćnim uvjetima, nezaustavljanje na policijski znak, ubrzavanje i prolazak kroz raskrižje na upaljeno crveno svjetlo, vožnja u pijanom stanju i to za vrijeme kada mu je vožnja zbog ranijeg prekršaja bila zabranjena. "U slučaju da je prilikom prometne nesreće, ili bijega, došlo do stradavanja osoba, tu bi se radilo i o kaznenom djelu obijesne vožnje", kaže Horvatić, dodajući da se u slučaju 52-godišnjaka vidi kako pojedini vozači nisu dovoljno ozbiljno shvatili nove odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, misleći da će im se slični prekršaji i dalje tolerirati s malim kaznama.

- Osim rekordne novčane kazne za sve prekršaje koje je napravio nakon sudara u Rokovoj ulici, 52-godišnjak mora ponovno polagati vozački ispit, jer je prikupio i 24 negativna boda, a zakon kaže da ako vozač u dvije godine prikupi 12 negativnih bodova, vozačka dozvola će mu se rješenjem ukinuti i oduzeti - kaže Horvatić.

- Zamislite samo kako su se osjećali ljudi koji su u Kanižlićevoj imali zeleno svjetlo na semaforu, a ovaj im projuri kao luđak. Protiv takvih vozača ne treba imati milosti, treba ih ukloniti s prometnica - rezolutan je Horvatić.

Osječanin je u krvi imao golemu količinu alkohola, a na vožnju utječu dva faktora - fiziološki i, daleko opasniji, psihički. Kod fizioloških faktora, kod pijanog se vozača produžava vrijeme reakcije, od podražaja do reakcija na taj podražaj dolazi do teškoća u koordinaciji mišića, sužava se vidno polje i sigurnost u hodu. Kod psihičkih faktora kod pijanog vozača dolazi do slabljenja kontrole i kritičnosti, pa je pijani vozač spreman prijeći granicu tamo gdje trijezan to nikako ne bi učinio.

Policija će, poručuje Horvatić, i dalje prijavljivati recidiviste ako ih se uhvati u prekršaju. "Treba napomenuti kako ovim rigoroznim kaznama vozači nisu kažnjeni za benigne prometne prekršaje, riječ je o iznimno teškim prekršajima. Na žalost, zna se stvoriti medijska slika kako je globalno riječ o rigoroznom kažnjavanju i za mali prekršaj. To nije točno, teško se kažnjavaju isključivo recidivisti i oni vozači koji počine uistinu teški prometni prekršaj", kaže Horvatić.

Milan Bugarić
Nakon uhićenja, Osječanin je zatražio liječničku pomoć, pa je prevezen na Odjel psihijatrije KBC-a Osijek
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUĆE ZA ODMOR U BLIZINI ĐAKOVA META PROVALNIKA

Mladić i djevojka provalili u vikendice u Mandićevcu

2

OPTUŽNICE OSJEČANINU I ĐAKOVČANINU

"Pali" dileri marihuane i speeda

3

SVINJAREVCI

Traktorom udario vozačicu bicikla