Ekonomija
CROMARIS RIBA NA SVIM VAŽNIJIM TRŽIŠTIMA

Sedmi u svijetu po proizvodnji orade i brancina
Objavljeno 6. rujna, 2019.

Cromaris, koji posluje u sastavu Adris grupe, deset godina od osnutka, sedma je tvrtka u svijetu u uzgoju orade i brancina, a ujedno i najbrže rastuća te izrazito izvozno orijentirana tvrtka, priopćili su to, između ostalog, iz te tvrtke i dodali da više od tri četvrtine proizvodnje plasiraju u inozemstvo.
- Cromaris riba prisutna je na svim važnijim tržištima Europe, a glavno izvozno tržište je Italija. U razvoj ove vertikalno integrirane kompanije Adris je od osnutka 2009. do danas uložio milijardu kuna, rezultat čega je snažan rast svih poslovnih pokazatelja - prodaja je povećana gotovo deset puta uz brojne tehnološke i proizvodne inovacije. U proteklom desetogodišnjem razdoblju Cromaris je prosječno rastao za 22 % godišnje. Na inozemnim tržištima ostvarujemo 81 % količinske prodaje i 83 % prihoda od prodaje. Budući rast temelji se na snažnijoj prisutnosti na ključnim izvoznim tržištima poput Italije, Francuske i Njemačke. Nastavljaju se i ulaganja u marketing i razvoj brenda uz proširenje kapaciteta u preradi i rastu udjela u prodaji diferenciranih proizvoda kao ključnih elemenata razlikovnosti u odnosu prema konkurenciji. U idućem petogodišnjem razdoblju investicije su vrijedne gotovo 400 milijuna kuna - rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa.


- Udio prihoda od proizvoda dodatne vrijednosti trenutno iznosi 43 % s ciljem da u nešto više od godinu dana dostigne 50 % prodaje. Poglavito se to odnosi na proizvode u novom – skin pakiranju. Prateći trendove na tržište smo nedavno plasirali novo tzv. skin pakiranje. Kvalitetna bijela riba potrošačima je dostupna filetirana i očišćena od kosti - naveli su iz te tvrtke.
"Riječ je o najmodernijoj tehnologiji pakiranja ribe u svijetu kakve dosad nije bilo na hrvatskom tržištu. Koncept je to koji proizlazi iz vizije Cromarisa da bude prepoznat po svježini, najvišoj kvaliteti i inovativnosti proizvoda, u čemu već jesmo lideri na tržištu", rekao je Markulin. Cromaris je u prvom polugodištu 2019. ostvario prodaju od 4334 tone, 16 % više u usporedbi s prvih šest mjeseci lani. Na izvoznim tržištima ostvaren je količinski rast od 18 %. Cromaris na inozemnim tržištima ostvaruje 81 % prodanih količina i 83 % prihoda od prodaje. Zabilježen je i rast prosječnih cijena od 2 %, što je dovelo do rasta prihoda od prodaje za 18 %. Cromaris je u prvih šest mjeseci 2019. godine ostvario netodobit iz redovnog poslovanja od 12,2 milijuna kuna, 44 % više u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem. Z.Rupčić

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

EU FONDOVI: UGOVORENA 61 MILIJARDA

Dubrovčani i Slavonci iznad prosjeka države

2

NAJPOPULARNIJA HRVATSKA APLIKACIJA ZA PARKIRANJE OBARA REKORDE

Brojne uštede za 200.000 korisnika besplatne PayDo aplikacije

3

NEVJEROJATNA CIJENA ZA APLIKACIJU

Microsoft potvrdio planove o kupnji aplikacije TikTok