Ekonomija
U HGK-U ŠKOLA PODUZETNIŠTVA ZA ŽENE

Uskoro će trideset novih žena u biznis
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Među polaznicama je i pilotkinja koja će otvoriti fitness-centar, voditeljica recepcije koja će iznajmljivati električne automobile

U Hrvatskoj gospodarskoj komori počeo je drugi ciklus Male škole poduzetništva za žene, projekta namijenjenog ženama koje tek kreću u privatni biznis, ali i iskusnijim poduzetnicama koje žele promijeniti posao i steći nova znanja."Sve potencijalne poduzetnice iz prve ruke upoznajemo s tim kakve im vještine trebaju da pokrenu uspješnu tvrtku. Zato su naše predavačice prekaljene vlasnice vlastitih tvrtki koje naše polaznice uče da izbjegnu početničke pogreške i spremnije dočekaju prepreke na koje svaki poduzetnik nailazi na početku svog puta", istaknula je Vesna Torbarina, voditeljica Odjela za projekte, programe i fondove EU-a HGK.
Neiskorištena niša

Jedna od predavačica, Ivana Radić, inače i predsjednica Međunarodne mreže poslovnih žena, koja je uz Europsku poduzetničku mrežu (EEN) partner HGK-u u provođenju ovog projekta, naglasila je da su inovacija, proaktivnost i preuzimanje rizika ključni sastojci uspješnog biznisa. "Upravo taj dio s rizikom je problematičan za žene koje za razliku od muških kolega uvijek moraju imati plan B i traže veću sigurnost. No žene imaju mnogo prednosti u odnosu prema muškarcima, a kroz ova predavanja cilj je da ih osvijestimo i realiziramo u poslu", pojasnila je Radić.
Ida Šintić dvije godine vodi obiteljsku tvrtku Aranea art koja se bavi proizvodnjom tekstilne opreme za ugostiteljstvo, ali kako je velika ljubiteljica motocikala, želja joj je pokrenuti liniju specijalizirane odjeće za bajkerice.
Iskustva drugih

"Ideja se nametnula sama od sebe, trebala mi je odjeća prikladna za motocikl pa sam si ju sama sašila. Na tržištu nema neke ponude te sam uvidjela da se radi o neiskorištenoj niši koja ima potencijala. Sam proces proizvodnje mi nije problem jer dolazim iz te branše, ali muči me prodaja, odnosno nedostatak vremena jer se moram baviti core biznisom koji isplaćuje plaće radnicima. Shvatila sam da nikad neću imati vremena i da moram ozbiljno krenuti u realizaciju i zato sam danas tu, da naučim u kojem smjeru ići. Sviđa mi se što tu nije samo teorija," kazala je Šintić i dodala da se planira orijentirati na izvoz.
Među polaznicama bila je i Antonija Trupinić, pilotkinja vojnih helikoptera koja se uz to bavi i fitnessom. "Već 12 godina letim i volim taj posao, a na malu školu poduzetništva došla sam zbog fitnessa u kojemu imam dosta uspjeha i htjela bih od toga napraviti posao. Da bih u tom uspjela, treba mi edukacija, a ova škola je idealna platforma za to", ističe Trupinić.
Zlata Tominac je u vlaku načula razgovor dviju prijašnjih polaznica škole pa se i sama odlučila prijaviti. "Voditeljica sam recepcije u jednoj tvrtki gdje se pomalo bavim i marketingom, međutim ne vidim se u tome dugoročno. Već duže vrijeme imam ideju da pokrenem tvrtku koja će se baviti najmom električnih automobila jer smatram da je to budućnost. Najviše me zanimaju detalji oko samog osnivanja tvrtke, ali želim naučiti više i o marketingu jer je on jako bitan za uspjeh", rekla je Tominac. Zdenka Rupčić
Od papirologije do formiranja cijene
Na prvom predavanju je 30-ak žena doznalo što im je općenito potrebno za pokretanje vlastitog biznisa, ali i konkretne stvari poput odabira imena tvrtke, odabira knjigovodstvenog servisa i prezentacije tvrtke na internetu. Kroz dva modula radionica, početni i napredni, polaznice će naučiti sve što im je potrebno za pokretanje i unaprjeđivanje biznisa. Od birokratskih procedura poput prikupljanja potrebne papirologije do konkretnih tržišnih vještina poput formiranja cijene, pronalaženja partnera na stranom tržištu i marketinga.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana