Kultura
ISTAKNUTI HRVATSKI SKLADATELJ

U 95. je godini preminuo Ivo Malec
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Malec, Ivo (Zagreb, 1925. - Pariz, 2019.) jedan je od najvažnijih hrvatskih skladatelja druge polovine 20. stoljeća. Karijeru je izgradio u Parizu, gdje živi od 1959. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu studirao je dirigiranje u klasi Friedricha Zauna i Milana Sachsa te kompoziciju u klasi Mila Cipre (diplomirao 1954.). Od presudnoga je značaja za rad ovoga skladatelja opčinjenog zvukom bio susret s konkretnom glazbom i Pierrom Schaefferom pri njegovu prvom putovanju u Pariz 1955. Od tada je na nov način pristupao fenomenu slušanja i gledanja, odnosno shvaćanja glazbe te je ubrzo formirao svoj umjetnički credo opredijelivši se u svom stvaranju za "zvučnu umjetnost" - pojam koji je širi od glazbe.
U Parizu je 1960. pristupio Skupini za glazbena istraživanja (Groupe de Recherches Musicales), gdje je kasnije organizirao Cycle Acousmatique, a kao profesor kompozicije na Conservatoire National Superior de Musique 1972. - 1990. odgojio je niz mladih skladatelja koji čine novu generaciju francuske glazbe. Skladajući neprestano putuje od elektroakustičke glazbe prema instrumentalnoj, s čestim zaustavljanjima na mješovitim djelima, gdje se oba ta izvora međusobno nadopunjavaju i spajaju na jedan organički način. Za svoje je stvaralaštvo jednom izjavio: ‘‘Temperament skladatelja uvijek me tjerao prema krajnostima, prema graničnim situacijama. Čini mi se da komponiranje znači uvijek biti na rubu.‘‘ N.Vek.
Vitez državnog reda za zasluge
Među antologijskim su mu djelima balet Makete, Sigma za orkestar, Miniatures pour Lewis Caroll za flautu, violinu, harfu i udaraljke, Cantate pour elle za sopran, harfu i magnetofonsku vrpcu, Oral za glumca i veliki orkestar, Lied za 39 gudača i 18 glasova, Dodecameron za 12 solističkih glasova, Vox, vocis, feminium za tri ženska glasa i devet instrumenata te Arco–I za violončelo. Djela su mu tiskale glasovite izdavačke kuće te izvodili ugledni ansambli i orkestri, kojima je često sam dirigirao. Dobitnik je odličja Vitez državnog reda za zasluge.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana