Kultura
KAŠTANKA - 19 NAGRADA DO SADA

Sve tri prve nagrade u Bačkoj Palanci
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Vučko: Ono što ovu predstavu čini toliko privlačnom osnovna je ideja, prodiranje do srca publike prenošenjem čiste emocije
VIROVITICA - Virovitičko kazalište na velika se vrata vratilo nakon ljetne stanke. Sve je počelo sjajnim 9. VUF-om, Virovitičkim uličnim festivalom u organizaciji Kazališta, a u sklopu najveće virovitičke manifestacije Rokovo 2019. i Dana grada Virovitice, na kojem su se nazočni zabavljali uz vesele klaunove, akrobate i ostale artiste. Slijedio je nastavak predstava i odlazaka na državne i međunarodne festivale. Odmah na prvima osvojene su vrijedne nagrade. Naime, vrhunska dječja lutkarska predstava, već tradicionalni hit Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, Kaštanka, do sada je obišla mnoge festivale i osvojila 19 nagrada, a početkom nove sezone nastavila je istim tempom, i to na 25. festivalu ekološkog kazališta u Bačkoj Palanci.

Srca publike

Na tom su festivalu u četiri dana djeca i mladi mogli uživati u cjelodnevnim programima - različitim radionicama, projekcijama filmova, glazbenom programu te predstavama devet kazališta iz Italije, Rusije, Hrvatske, BiH, Slovenije i Srbije. Na repertoaru je bila i predstava Kaštanka. U punoj dvorani djeca i mladi zaista su uživali u izvedbi. Sve to donijelo je Kaštanki ukupno tri prve nagrade Dobro drvo. Riječ je o nagradama stručnoga i dječjega žirija te publike, a treba reći da su svi bili jednoglasni.


- U ime Kazališta Virovitica i Kazališta lutaka Zadar, koji zajedno rade ovu sjajnu predstavu, od srca zahvaljujemo i stručnom žiriju i dječjem, odnosno publici, što su nam dodijelili ove nagrade, koje su dvije najvrjednije ovoga festivala. Prema riječima nazočnih, ovo je prvi put da je jedna predstava dobila sve tri prve nagrade na festivalu. Izuzetno smo ponosni na ove dvije nagrade, posebno što je to s ovoga, jubilarnog, 25. festivala u Bačkoj Palanci, i, evo, nadam se da smo opravdali povjerenje selektorice koja nas je pozvala na ovaj festival. Također, nadam se da ćemo se vrlo brzo ponovo vidjeti ovdje u ovom lijepom kazalištu - rekao je ravnatelj Kazališta Virovitica Miran Hajoš. Nakon predstave nekoliko riječi za medije uputio je i glumac Kazališta Virovitica Goran Vučko. Istaknuo je kako je osnovna ideja prodiranje do srca publike i zadobivanje njezine pozornosti prenošenjem čiste emocije.


- To je ono što ovu predstavu čini toliko privlačnom i uspješnom u očima publike. Upravo to implementiranje duše u predmet, u ovom slučaju preko interpretacije lutke psa, glavni je element za stvaranje dobrog odnosa s gledateljstvom. Kao glumac nadam se da pokušavam mijenjati svijet u svojim izvedbama. Također smatram da svijet može i mora biti bolje mjesto za život i djelovanje te da se može promijeniti ljude, osvijestiti ih na neki način i doprijeti do njihove empatije. Svojim radom želim dokazati ljudima da nisu sami, da ne postoje nerješivi problemi i da se dobro dobrim vraća. Na sceni se to nekako osjeća, da takva pozitivna vibra dopire do publike i na tom sam joj jako zahvalan - rekao je Goran Vučko.
Moskva, Kijev...

Nakon Bačke Palanke Kaštanka je nastupila na iznimno jakom međunarodnom festivalu u Lutkovnom gledališču Maribor, i to također na jubilarnom, ovaj put 30., Međunarodnom ljetnom festivalu lutkarskih predstava.

- Ovo je iznimno cijenjen i kvalitetom strašno jak festival, na kojem su nastupila kazališta gotovo iz cijele Europe: iz Slovenije, Izraela, Finske, Estonije, Slovačke, Češke, Grčke, Austrije, Hrvatske i Francuske. Samo biti na ovom festivalu velika je čast i najveća nagrada, tako da smo svi zajedno sretni i ponosni što smo bili dio te priče. Kaštanka ide dalje, u sljedećem razdoblju ova predstava bit će odigrana na festivalima u Moskvi, Kijevu i Banjoj Luci i zapravo jedva čekamo svaki novi nastup - zaključio je ravnatelj Hajoš.


Vladimir Grgurić
STRPLJIVO PRIHVAĆA I MILOVANJA I UDARCE
Mrduljaš: Kaštankin svijet prije svega je svijet mirisa, ali najvažniji orijentir njezina postojanja je gazda. On je središte njezina svijeta, izvor sigurnosti i pripadnosti. Za to se psić odužuje bezrezervnom ljubavi, koja jednako strpljivo prihvaća i milovanja i udarce, i tepanje i psovke. Kada se izgubi i na kraju udomaći kod novoga gazde, cirkusanta koji nastupa s uvježbanim životinjama, Kaštanka će se naći u dvojbi: je li bolji gazda koji te ne tuče i hrani, ali uvjetuje svoju ljubav, ili je bolji grub, nepredvidljiv i nepouzdan koji te voli bezuvjetno na svoj način. N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DR. SC. DUBRAVKA SMAJIĆ UZ DAN MATERINSKOG JEZIKA

U nebrizi o hrvatskom jeziku prešlo se sve granice podnošljivosti

2

DVJEMA ODLIČNIM PREDSTAVAMA NASTAVLJEN 16. VIRKAS

Može li bar jednom pobijediti mali čovjek, makar u kazališnoj predstavi?

3

POEZIJA U DVORIŠTU: GOST TOMISLAV ZAJEC

Zbirka snažnog koncepta i slojevite narativnosti