Kultura
OTVORENJE IZLOŽBE "KAMO BEZ DIZAJNA?" U ZGFORUMU

Jurinec/Herceg: Nepromišljeno oblikovana okolina otežava funkcioniranje poslovanja
Objavljeno 5. rujna, 2019.

U ZgForumu se 10. rujna otvara izložba Kamo bez dizajna? autorica Ksenije Jurinec i Mirande Herceg u sklopu projekta Centar oblikovanja svakodnevice. Njome se predstavljaju rezultati radioničke studije zagovaranja dizajna u nesvakodnevnoj svakodnevici kojom se promišljala signalistika, urbana oprema i mobilijar u zdravstvenim ustanovama, na primjeru najveće bolnice u Hrvatskoj, KBC-a Zagreb - Rebro.


- Radionica je zasnovana na promišljanju ideje zagovaranja dizajna u nesvakodnev­noj svakodnevici. Jednom takvom nesva­kodnevnom svakodnevicom - boravak u zdravstvenoj ustanovi - bavili smo se u našem istraživačkom projektu. Cilj nam je bio potaknuti promišljanje signalistike, urbane opreme i mobilijara u najvećoj bolnici u Hrvatskoj kao prinos kvalitetnoj brizi za pacijente, posjetitelje i zaposlenike. Istraživali smo kako ne­promišljeno oblikovana okolina otežava funkcioniranje poslovanja i kako utječe na boravak pacijenata, posjetitelja i zaposle­nika u zdravstvenim ustanovama. Problem opremanja javnog prostora sagledali smo u širem društvenom kontekstu propitivanjem mogućnosti razvoja proizvodnje i očuvanja dizajner­ske baštine opremanjem javnih prostora proizvodima dizajniranim i proizvedenim u Hrvatskoj. Istraživali smo mogućnost razvoja sustava signalistike i ulogu čovje­ka u tom sustavu - ističu autorice.


Prvi dan radionice realiziran je kao teren­ska radionica, koja je održana 5. lipnja na lokaciji KBC Zagreb – Rebro. Sudionici su radionice, predstavnici građana i partnerskih organizacija, u obilasku bolničkog kompleksa, snalaženjem u prostoru prilikom traženja zadanog odjela i ispunjavanjem ankete o zadovoljstvu ko­risnika oblikovanjem signalistike, opreme i prostora u zdravstvenim ustanovama, bi­lježili svoja opažanja i ocjenjivali postojeću signalistiku i opremu u čekaonicama, hod­nicima i eksterijeru bolničkog kompleksa.
Na studijskom dijelu radionice, odr­žanom 18. lipnja u prostorijama Hrvatskog dizajnerskog društva u Zagrebu, prezentiran je tijek iskustvene, istraživačke terenske radionice te rezul­tati provedene ankete. U raspravi koja je slijedila sudionici su iznosili svoja zapažanja te pokazali jasan i kritički stav prema postojećoj opremi i sustavu signalistike u zdravstvenim ustanovama. U raspravi se diskutiralo i o ulozi čovjeka kao integralnog čimbenika u sustavu signalistike. N.Vek.
U raspravi nakon radionice diskutiralo se i o ulozi čovjeka kao integralnog čimbenika u sustavu signalistike
Možda ste propustili...

IN MEMORIAM DRAGO TURINA (1943.-2020.)

Ostvario je više od 250 scenografskih radova

PREMIJERA DUHOVITE I DIRLJIVE MELODRAME LUTZA HÜBNERA

Boksačko srce: kad aplauz ne prestaje

SVJETSKI KONCERT NA SVJETSKOM KLAVIRU U GLAZBENOJ ŠKOLI

Aljoša Jurinić, vrhunski mladi pijanist na vrhunskom klaviru u Požegi

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIKOLA ZAVIŠIĆ PONOVNO REŽIRA U OSJEČKOM HNK-U

Mi smo predstavu bili završili baš tu subotu, kada je Aco udaren tim idiotskim terencem

2

IZLOŽBA ŽANNE ERDELJI I ŽELJKA BEGOVIĆA U KAZALIŠTU

Nezapamćeno zanimanje Vinkovčana na otvorenju izložbe

3

RADOVI NA KULTURNOM CENTRU TEKU ZADOVOLJAVAJUĆE I BRZO

Prvi su rođendan proslavili u prosincu, a otvorit će ga uz spektakl