TvObzor
PUTOPISNI SERIJAL HRT-A "STANI V ZAGORJU"

Avantura Andree Buče kroz običaje, povijest, dvorske tajne i zagorske recepte
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Serija ‘’Stani v Zagorju’’ u 8 epizoda na ekranima će se naći početkom 2020. na HTV1 nedjeljom navečer

Ovih je dana Hrvatsko zagorje dobilo glavnu ulogu – i to u novom putopisnom serijalu Andree Buče. Nakon živopisnog i duhovitog, od publike i kritike sjajno primljenog serijala ‘’Stani u Lici’’, Andrea Buča i njezina ekipa stali su u Zagorju na 40 radnih dana.

Privremeno su uselili u novi dom u Vrtanjakovcu, koji je uz boravište – i njihov ured: ‘’Srećom kuća je velika, što nije slučaj za zagorske smještajne jedinice, inače male simpatične hižice. Našu ekipu čine dva snimatelja, ton-majstor, asistentica, moja Blaise, kujica koju su gledatelji upoznali u epizodi Sjeverni Velebit, i ja. Na snimanju smo gotovo cijeli dan, od svitanja dana do kasno u noć. Kuća nam je maltene i spavaonica i arhiva materijala. Uz doručak brainstormamo, u kombiju razrađujemo ideje. S obzirom na to da sam rođena Zadranka, sparno zagorsko ljeto, bez daška vjetra, bilo je u najmanju ruku izazovno, zagorski dijalekt egzotika, a gostoljubivost vrijedna divljenja. Svaki gablec završi s pjesmom, zagorske šale i pošalice na vlastiti račun moj su ‘cup of tea’. Dan započinjemo rano ujutro, snimanja su izuzetno zahtjevna - snimamo i do 12 sati. Zagorje je beskrajno zanimljivo. Na relativno malom području nebrojeno je dvoraca, kurija, kulturnih znamenitosti, događanja, termalnih izvora, urbanih sredina, usamljenih zaselaka, oktanskih ovisnika, rock’n’rolla i popevki. Lepe je i zelene, u svakom slučaju”, ističe Buča. Iza njih su već snimljeni materijali iz Kumrovca, Desinića, Klanjca, Stubice, Oroslavja, a trenutačno filmska klapa ‘pada’ u Krapini i istočnom Zagorju.

Kakvi su Zagorci glede društvenih mreža?

- Veselim se što imamo nove prijatelje i pratitelje – što se može vidjeti i na fotografijama – s Baricom kuburašicom iz Kostelgrada učila sam pucati, penzioneri iz Klanjca vodili su me na zagorsku rivijeru, u Đurmancu sam se našla na zagorskoj svadbi, u Gubčevu kraju deda Božek je razvlačio strepu, kilometrima smo se biciklima vozili po buču za bučnicu.

Andrea ističe kako joj u Zagorju najteže padaju vožnje lokalnim cestama: ‘Zagorci tvrde kako imaju samo dva zavoja-levi i desni, vožnja po bregima nije nimalo laka ako ste slabijeg želuca, a ja jesam’

Najdraži trenutak?

- Mnogo ih je, da nije tako ne bih se bavila ovim poslom, ali recimo da su mi se pod kožu uvukli Barica kuburašica, kojoj je najveće uzbuđenje kad ‘’šusne pištola’’, i Krešo Oremuš jedan od najboljih usnoharmonikaša u ovom dijelu Europe, nevjerojatna je emocija s kojom svira i koju pokreće njegov blues… Pred nama je još 20 dana snimanja u kojima će se dogoditi mnoge avanture i sjajni likovi.

’’Stani v Zagorju’’ na ekranima će se naći početkom 2020. na HTV1 nedjeljom navečer. U svom prepoznatljivom stilu, tijekom 8 epizoda, Buča će nas provesti zagorskom avanturom, običajima, poviješću, otkrit će dvorske tajne, zagorske recepte, kvalitetna vina, ali i kultni tudum. Autorica je još jednom pred objektiv stavila likove čija pojava plijeni pažnjom, a čija priča opisuje život na zagorski način. (N.K.)
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike