TvObzor
DANGER: ORIGINS (1789 RECORDS)

Podrijetlo plesne vrste
Objavljeno 6. rujna, 2019.
Javno se skrivajući iza hororične maske, Danger kroz svoje synthwave skladbe nudi još jednu eskapističku plesnu utopiju

Premda će osim Rusa rijetko to priznati, prvi glazbeni sintesajzer napravio je pukovnik Crvene armije Jevgenij Murzin 1958. godine, dok Zapad tu čast pripisuje Robertu Arthuru Moogu, američkom pioniru elektronske glazbe i osnivaču kompanije Moog Music.

Bilo kako god, od sredine 60-ih sintesajzer je ušao u širu primjenu kao dodatni, a kasnije i glavni elektronski instrument u popularnoj glazbi, osobito omiljen u tadašnjem progresivnom rocku i njemačkom kraut-rocku, a od kraja 70-ih i u britanskom post-punku te u 80-ima synthpopu i techno-popu. Specifični zvuk analognih sintisajzera tijekom godine doživljava brojne mutacije, a skupa s neizostavnim “dinosaurom” toga vremena, Alesis SR16 ritam mašinom, uspješno preživljava i u digitalnom 21. stoljeću. I ne samo da preživljava, nego doživljava i drugu mladost zahvaljujući trendovskoj synthwave sceni koja se posljednjih godina prometnula u globalni komercijalni hype. Drugim riječima, spajajući analogne i digitalne elemenate “sintetske glazbene akustike”, synthwave žari i pali diljem svijeta, ne samo u dance-pop klubovima, nego u arenama, na stadionima, livadama i hipodromima. Pritom su se neki veterani scene već zasitili tog ludila, dok iz podzemlja nadiru nove snage pa se čini da će synthwave euforija trajati duže nego što se to očekivalo. Svoj doprinos svemu tome daje i veteran Danger, pravim imenom Franck Rivoire, maskirani Francuz iz Lyona koji se proslavio nizom skladbi naslovljenih uglavnom samo brojčanim “tajming kodovima”. Takav mu je i treći LP “Origins”, objavljen još početkom godine, ali i dalje aktualan u francuskim klubovima, kao i na dance sceni New Yorka, Londona, Berlina, Tokya...ZA FANOVE: Tangerine Dream, Kraftwerk, Cabaret Voltaire, Soft Cell, Daft Punk, Carpanter Brut, Perturbator, Kavinsky, Dance With The Dead...

Darko Jerković
www.2emedanger.com
Referirajući se na pionire sintesajzerske glazbe, popularnu kulturu, američki trash, B-horore i Johna Watersa, ali i “Ratove zvijezda”, Pokemone, Daft Punk, serijal Final Fantasy, vizualni digitalni art i još koješta drugo, Franck Rivoire stvara efektne ritmičko-atmosferične “trivijalne komade”, neodoljivo zarazne u svojoj strukturnoj jednostavnosti. Skladba “22.39” klupski je hit!
Možda ste propustili...

GEZAN: KLUE (13TH RECORDS)

Vrisak za bolju budućnost

DO KRAJA SVIBNJA NA HBO GO-U

Pravi je trenutak za Marvel maraton

VLADO SIMCICH VAVA, GITARIST I AUTOR GRUPE TURISTI

Najviše mi nedostaje ono zbog čega i jesam živ - svirka

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana