Novosti
NIZOZEMSKI ŠEF DIPLOMACIJE S PREMIJEROM I HRVATSKIM MINISTROM

Hrvatska će se znati nositi s predsjedanjem Unijom
Objavljeno 4. rujna, 2019.

​Nizozemski šef diplomacije Stef Blok u srijedu je u Zagrebu kazao da je predsjedanje Europskom unijom zahtjevna i odgovorna zadaća s kojom će se RH znati nositi. Hrvatska 1. siječnja preuzima polugodišnje predsjedanje EU-om. "Drago mi je da sam ovdje u jako važnom trenutku, prije prvog hrvatskog predsjedanja EU-om", kazao je ministar čija je zemlja predsjedala Unijom u prvom dijelu 2016. godine.

Zato znamo koliko je to zahtjevno i odgovorno i "stoga želimo našim hrvatskim kolegama produktivno predsjedanje i veselimo se suradnji", rekao je Blok nakon sastanka sa svojim hrvatskim domaćinom Gordanom Grlićem Radmanom na Zrinjevcu.

"Mi vjerujemo u hrvatsko predsjedanje", naglasio je Blok. Nizozemsku su zanimali naglasci hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a, rekao je Grlić Radman, i dodao da je Blok posebno pozdravio to što Hrvatska kani raditi na jačanju gospodarske i infrastrukturne povezanosti između država članica te se zauzeti za jačanje unutarnje i vanjske sigurnosti EU-a.

Ministri su suglasni da su odnosi dviju zemalja vrlo dobri i prijateljski, u znaku kontinuiranog dijaloga.

"Nizozemska je važan trgovinski, gospodarski partner, drugi strani investitor u Hrvatskoj. Mogućnosti uvijek postoje kako bismo dodatno ojačali gospodarsku suradnju, investicije, posebice u području pomorstva, kreativnih industrija, urbanizma i održivog razvoja te također inovacija i prijevoza", rekao je Grlić Radman. Dodao je kako hrvatska Vlada sustavno poboljšava poslovnu investicijsku klimu u zemlji te da su preko ministra Bloka nizozemski investitori pozvani na daljnja ulaganja u hrvatsko gospodarstvo. Blok smatra da su odnosi dviju zemalja izvrsni i na kulturnom i na gospodarskom planu.

Pola milijuna nizozemskih turista posjećuje Hrvatsku svake godine. Grlić Radman zamolio je Bloka za potporu za ulazak RH u šengenski prostor, eurozonu i pristupanje OECD-u. Blok misli da je Hrvatska ispunila svoje zadaće za šengensku zonu. "Ali usred smo procesa u kojem Europska komisija treba objaviti procjenu, pa ćemo je pričekati", kazao je.
Hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u srijedu da unatoč "kaotičnoj situaciji" u Britaniji očekuje uređeni Brexit. "Svakako da ova kaotična situacija u Britaniji nije dobra, i nama je jako žao zbog toga", kazao je Grlić Radman novinarima prije sastanka užeg kabineta Vlade. "Ja ipak očekujem uređeni Brexit, da će sve biti u redu i da nas to neće opterećivati", dodao je. Ministar nije odgovorio na pitanje priprema li se Hrvatska za tvrdi Brexit. "Mi se pripremamo za naše predsjedanje", kazao je šef diplomacije. H
Dobri odnosi s RH
Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je Stefa Bloka u Banskim dvorima. Premijer i ministar Blok izrazili su zadovoljstvo političkim odnosima dviju zemalja, koje prati i dinamična gospodarska suradnja, s obzirom na to da je Nizozemska važan investitor u Hrvatskoj, a više od pola milijuna nizozemskih turista posjećuje Hrvatsku. Predsjednik Vlade Plenković naglasio je prioritete Hrvatske u kontekstu nadolazećeg predsjedanja Vijećem Europske unije u prvoj polovini 2020. godine, kao i planove za ulazak Hrvatske u Schengen i europodručje.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana