Novosti
NAJBOLJE PLAĆE U DRŽAVI

Sportski uspjesi NK-u Osijek osigurali i rekordne plaće
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Prema podatcima Fine, prosječna netoplaća za 68 zaposlenih je 43.345 kuna

Podatci o iznosima prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika koji posluju u Hrvatskoj za prošlu, 2018. godinu, a koje je s posljednjim radnim danom kolovoza objavila Financijska agencija, u prvi plan gurnuli su i jedan osječki kolektiv. Zanimljivo, ne onaj iz gospodarskog segmenta (bar ne primarno), nego sportskog. Riječ je o Nogometnom klubu Osijek. To dioničko društvo našlo se, naime, na trećem mjestu ljestvice top 20 tvrtki prema najvećoj obračunanoj prosječnoj mjesečnoj netoplaći u prošloj godini! Prema objavljenim podatcima za 68 zaposlenih u najvećem osječkom sportskom klubu, prosječna netoplaća iznosila je 43.345 kuna. Ispred njih su se našli smo rovinjski Adris d.d. i Microsoft Hrvatska d.o.o.


Zadovoljstvo za Osijek kao grad u cjelini, jer obično kada su ovakve top-ljestvice, osječkih tvrtki uglavnom nema u prvih pola tablice, a kamoli ovako visoko plasiranih. Rezultat je to istovjetan onom sportskom. Podsjetimo, u posljednjim nogometnim sezonama NK Osijek je u natjecanju u nacionalnom prvenstvu dohvatio visoka mjesta, što je omogućilo i kvalifikacije za natjecanja u europskim kupovima. Očito je da su ti rezultati postigli i financijski uspjeh. No, ipak, za ovu Fininu objavu bilo je potrebno posebno pojašnjenje.


- Taj iznos se, dakako, ne odnosi na redovna primanja naših zaposlenika. Riječ je o isplaćenim premijama sportskom sektoru, a na koja su plaćeni porezi i davanja. Dodijeljene premije su u skladu s klupskim pravilima i ovise o rezultatu sportske momčadi. Kako su ti rezultati bili najbolji u posljednjih deset godina, tako je i ovaj iznos veći - pojasnio je za naš list Igor Galić, direktor NK-a Osijek.
Sportski sektor

Nisu se ipak odlučili specificirati tko i što unutar društva čini sportski sektor, no izvjesno je da je riječ o trenerima svih dobnih generacija, pa i o ljudima koji logistički rade u klubu vezano uz natjecateljske kategorije. No kako ne bi bilo zabune, profesionalni nogometaši, dakle oni koji imaju potpisan ugovor, nisu zaposlenici kluba, pa je to recimo pojašnjenje kako to da ispred Osijeka nisu "jači" klubovi, u prvom redu Dinamo ili Hajduk. No ovakva analiza nije dio Finina izvješća. Uglavnom, NK Osijek je na ovoj tablici top dvadeset registriran iz područja umjetnosti, zabave i rekreacije.


Od ukupno dvadeset poduzetnika koji su obračunali najveće prosječne mjesečne netoplaće u 2018. godini, najviše ih je iz područja trgovine, ukupno deset. Tri su poduzetnika iz područja stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti, dva iz područja informacija i komunikacija, a po jedan poduzetnik iz financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja; poljoprivrede, šumarstva i ribarstva; građevinarstva te, naposljetku, prijevoza i skladištenja.


Poduzetnik s najvećom obračunanom prosječnom mjesečnom netoplaćom u 2018. godini je dakle Adris grupa d.d. s nepunih 50 tisuća kuna za 24 zaposlena. Na drugom mjestu je Microsoft Hrvatska d.o.o. s prosječnom netoplaćom od 43.166 kuna.


U 2018. godini poduzetnici obveznici poreza na dobit, ali bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija (!), imali su 939.954 zaposlena, kojima je obračunana prosječna mjesečna netoplaća od 5584 kune, što je za četiri posto više u odnosu prema 2017. godini te 82 posto viša u odnosu prema 2001. godini (3068 kn). Kod poduzetnika u području financijskih djelatnosti i djelatnosti osiguranja u 2018. godini obračunana je prosječna mjesečna plaća u iznosu od 6923 kune, što je 0,2 posto manje u odnosu prema 2017. godini, ali za četvrtinu više od prosječne plaće zaposlenih kod poduzetnika na razini Hrvatske.


Ona je pak iznosila u netoiznosu 5584 kune, u brutoiznosu to je 8834 kune. Za usporedbu, minimalna brutoplaća radnika u Hrvatskoj u vremenu od 1. siječnja do 31. prosinca prošle godine iznosila je 3439,80 kuna i bila je 25,2 posto veća u odnosu prema brutoplaći za razdoblje od 1. srpnja 2008. do 31. svibnja 2009. godine (2747 kn), a za 2019. godinu minimalna brutoplaća iznosi 3750 kuna. U spomenutom razdoblju najveći broj zaposlenih kod poduzetnika bio je u 2018. godini (939.954 zaposlena), nešto više nego 2008. godine kada je bilo 933.625 zaposlenih, nakon čega je uslijedio pad broja zaposlenih sve do 2014. godine (830.116) u kojoj je ponovno zabilježen rast u odnosu prema prethodnoj godini i taj je trend nastavljen i dalje.
Pola zaposlenih

U tri područja djelatnosti - u prerađivačkoj industriji, trgovini na veliko i malo te u građevinarstvu - prošle je godine bilo najviše zaposlenih - ukupno 55,4 posto svih zaposlenih u Hrvatskoj. Ali, istovjetno kao i godinu prije, poduzetnici u dvije od te tri prethodno navedene djelatnosti - trgovini i građevinarstvu, obračunali su zaposlenima prosječne mjesečne netoplaće manje od prosjeka na razini poduzetnika Hrvatske. U građevini za deset, a u trgovini za 3,4 posto manje.


Najveća plaća u 2018. godini obračunana je zaposlenima u području djelatnosti rudarstva i vađenja u iznosu od 8312 kuna, što je 11 posto više u odnosu prema prethodnoj godini te 49 posto više od prosječne mjesečne plaće zaposlenih na razini svih poduzetnika u Hrvatskoj (5584 kn). Po visini prosječne plaće slijede zaposleni u području informacija i komunikacija; opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji; financijskim djelatnostima i djelatnostima osiguranja, ali bez banaka, osiguravajućih društava i ostalih financijskih institucija; potom stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima te zaposleni u djelatnosti prijevoza i skladištenja.
Privatno vlasništvo

Vratimo li se na početak, analiza prosječne mjesečne netoplaće zaposlenih kod 20 poduzetnika s 10 i više zaposlenih, a s liste tisuću najvećih prema ostvarenom prihodu u 2018. godini, pokazala je da je među njima 18 poduzetnika u privatnom vlasništvu. Među njima je i NK Osijek d.d. iako je ovdje riječ o mješovitom vlasništvu s više od 50 posto privatnog kapitala. U vlasništvu ovog osječkog dioničkog društva ostala je još nekolicina malih dioničara. Također, samo je jedna tvrtka, Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o., u državnom vlasništvu. Ona ujedno ima i najviše zaposlenih, 742, koji su prošle godine mjesečno dobivali, u prosjeku, plaće od 25 tisuća kuna.

Promatrano prema veličini, 15 je srednjih te pet velikih poduzetnika - Adris grupa d.d., Agrokor d.d., Roche d.o.o., Huawei technologies d.o.o. te već spomenuta Hrvatska kontrola zračne plovidbe d.o.o.


Dario Kuštro
IGOR GALIĆ

direktor NK-a Osijek d.d.

Taj iznos se, dakako, ne odnosi na redovna primanja naših zaposlenika. Riječ je o isplaćenim premijama sportskom sektoru, a na koja su plaćeni porezi i davanja. Dodijeljene premije su u skladu s klupskim pravilima i ovise o rezultatu sportske momčadi.
IDEJA JE SAMOODRŽIVOST KLUBA
Poduzetnik Ivan Meštrović i njegov mađarski poslovni partner Lorinz Meszaros u veljači 2016. godine preuzeli su većinski vlasnički paket u NK-u Osijek. Od tada je ovaj slavonski prvoligaš praktički u organizacijskom i financijskom smislu od utopljenika postao stabilan klub u koji su novi vlasnici do sada uložili više od 300 milijuna kuna. U nedavnom razgovoru za naš list Meštrović je rekao kako je njegova intencija samoodrživost kluba. "Danas-sutra neće biti mene i mog mađarskog partnera, ali bit će tu klub, stadion, nogometni kamp, djeca željna nogometa... Nikad intencija nije bila biznis. Od samog početka, možda više moja nego Meszaroseva vodilja, bila je samoodrživost", istaknuo je Meštrović. U tijeku je izgradnja novog nogometnog stadiona čiji se završetak najavljuje za lipanj iduće godine. Gradi ga osječka tvrtka, prema projektu - osječke tvrtke.
Možda ste propustili...

MINISTAR FINANCIJA O REZULTATIMA U SVIBNJU:

Porezni prihodi na polovini prošlogodišnjih

PROJEKT PRIDRUŽI SE - AKTIVNI U MIROVINI

Za socijalnu uključenost umirovljenika 25 milijuna

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

HOĆE LI BITI INTERESA ZA IMOVINU IZ STEČAJEVA?

Na prodaji putem e-dražbi više od 500 nekretnina

2

IAKO SE NEKI JOŠ GRIJU

Stiže nam pakleno vruće ljeto

3

FINA O REGISTRU POSREDNIH IDENTIFIKATORA RAČUNA

Broj mobitela može postati bankovni račun građana, a plaćanje jednostavno i brzo