Osijek
EUROKAMENU RADOVI U KANIŽLIĆEVOJ

Grad potpisao ugovor iza zatvorenih vrata!?
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Osijek-Koteks uložio je žalbu nakon što je Grad odabrao tvrtku za koju se ispostavilo da nije dostavila bankovnu garanciju

Osječka tvrtka Eurokamen d.o.o. bit će izvođač radova na izgradnji produžetka Kanižlićeve ulice nakon što je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave rješenjem od 22. srpnja 2019. odbila žalbu tvrtke Osijek-Koteks d.d. na odluku Grada o odabiru Eurokamena kao najpovoljnijeg izvođača.


To su nam jučer potvrdili iz Ureda gradonačelnika, nakon što smo za tu odluku prethodno doznali iz naših izvora, pa ostaje nejasno zašto Grad nakon ugovaranja posla vrijednog oko 15 milijuna kuna bez PDV-a o tome nije informirao javnost, pogotovo ako znamo da se konferencije za novinare sazivaju i zbog izgradnje 150 metara nogostupa, pri čemu ne želimo umanjiti značaj takvih investicija.


Iako smo im to pitanje, kao i ono o točnoj vrijednosti ugovorenih radova, postavili u službenom upitu, odgovor nismo dobili. Stigla je tek uvodno spomenuta informacija koju prenosimo u cijelosti:


"Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave je rješenjem od 22. srpnja 2019. odbila žalbu žalitelja Osijek-Koteksa d.d. na odluku o odabiru najpovoljnije ponude kao neosnovanu i odbila je njihov zahtjev za naknadu troškova žalbenog postupka. Budući da su otklonjene sve formalno-pravne zapreke za sklapanje ugovora u predmetnom postupku javne nabave, Grad Osijek kao naručitelj, Škola nogometa NK Osijek kao osiguravatelj sredstava i Eurokamen d.o.o. kao izvođač su 29. kolovoza 2019. potpisali ugovor o izvođenju radova na izgradnji nerazvrstane ceste - Produžetak Kanižlićeve ulice."


Podsjetimo, tvrtka Osijek-Koteks uložila je 21. lipnja žalbu, nakon što je Grad za izvođača radova odabrao tvrtku Eurokamen d.o.o, za koju se ispostavilo da u ponudi nije dostavila jedan od ključnih dokumenata - bankovnu garanciju, nego je umjesto nje dostavila posve drugi dokument - zadužnicu.


Grad je nakon toga poništio odabir i odlučio ponovno provesti postupak pregleda i ocjene ponuda, a nakon što je taj ponovni postupak završen, Grad je iznova odabrao istu tvrtku koja prvotno nije dostavila svu dokumentaciju, na što je Osijek-Koteks uložio žalbu.
Svemu tome prethodila su čak tri neuspjela natječaja za izvođača radova na produžetku Kanižlićeve. Prvi je raspisan još 29. lipnja prošle godine, kada je kao procijenjena vrijednost radova naveden iznos od 12,7 milijuna kuna. Natječaj je poništen uz objašnjenje da je najjeftinija ponuda bila daleko iznad tog iznosa. Potom je 6. kolovoza raspisan drugi natječaj, s iznosom vrijednosti radova od 10,1 milijun kuna. Kako ni tada nitko nije izabran, treći natječaj raspisan je 8. veljače ove godine, kada Grad spušta cijenu na 9,6 milijuna kuna. Nakon što opet nije odabran izvođač, Grad raspisuje natječaj i četvrti put, sada s iznosom procijenjene vrijednosti radova od 14,8 milijuna kuna, što je najbliže procijenjenoj vrijednosti od strane projektanta. No nakon što je konačno odabran izvođač, pokazalo se da nema bankovnu garanciju i odabir je poništen.


Ivan Alilović
natječaji
SU BILI TRI PUTA PONIŠTAVANI
O KANIŽLIĆEVOJ OVISE TRI PROJEKTA
Izgradnja produžetka Kanižlićeve ulice iznimno je važna za dva kapitalna projekta, novi stadion NK-a Osijek na Pampasu, koji također gradi tvrtka Eurokamen d.o.o., kao i za investiciju Osječko-baranjske županije, odnosno buduću novu zgradu 1. gimnazije. U neposrednoj blizini ta dva objekta trebao bi niknuti i Teniski centar Donne Vekić, čime će taj dio grada poprimiti posve novu vizuru, stoga je višestruko poništavanje natječaja, kao i sumnja u nepravilnosti prilikom onog posljednjeg, opravdano dovelo do nezadovoljstva javnosti.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

WALDINGEROVA 11, ILI KAKO SE (NE) BRINEMO O BAŠTINI

Oronula kuća skriva priče o Paulini Hermann i gradu

2

OSAM MJESECI BEZ IZABRANOG STOMATOLOGA

Uskoro novi stomatološki tim u donjogradskom DZ-u

3

VLASNIK ZAPEO U BANCI

Psići zavezani za klupu zabrinuli prolaznike