Osijek
3. UPISNI ROK U ŠKOLE DO 20. RUJNA

Obrtnička škola upisala je sve razrede!
Objavljeno 5. rujna, 2019.
U ponedjeljak u ovu školu kreće stotinjak autolakirera, stolara, pekara, pedikera, frizera, mesara i fotografa

Učenici koji se u prvi razred srednje škole nisu uspjeli upisati u ljetnom i jesenskom upisnom roku imaju priliku prijaviti se za upise u naknadnom roku, koji se provodi sve do 20. rujna 2019. Ne trebaju se brinuti, jer mjesta je napretek. Nakon jesenskog upisnog roka, naime, slobodno je čak 4781 mjesto u školama diljem zemlje. A u Osječko-baranjskoj županiji u ovom se trenutku u prvi razred srednje škole može upisati još 526
učenika.

Mjesta ima u nekim strukovnim školama, ali i u najpoželjnijim, gimnazijama. Ali osječka Obrtnička škola u novu će školsku godinu ući s gotovo stopostotnom popunjenošću! Upisano je oko stotinu autolakirera, stolara, pekara, pedikera, frizera, mesara i fotografa. Ravnateljica škole Maja Zorić, prof., ne skriva oduševljenje.

- Ostalo nam je samo jedno mjesto u redovitim programima, i to za mesara. Sve ostalo smo nakon drugog upisnog roka popunili. Vjerujem kako je to znak da se konačno i u javnosti počela mijenjati slika i svijest o važnosti obrtničkih zanimanja, često omalovažavanih. Tu je zasigurno veliku ulogu odigrala i kampanja Ministarstva gospodarstva koje potiče upis učenika u strukovne škole. Ministarstvo je za novu školsku godinu odlučilo udvostručiti stipendije za naše učenike u deficitarnim zanimanjima. Tako će umjesto dosadašnjih 750 kuna mjesečno primati 1500 kuna. A većina naših učenika na stipendiju ima pravo - komentirala je ravnateljica Zorić. Napominje kako je desetak mjesta slobodno za učenike s teškoćama u razvoju u pomoćnim programima.

Izvrstan upisni rezultat ove godine ima i osječka Graditeljsko-geodetska škola. Ondje je ostalo samo sedam mjesta (od oko 150). Razgrabila su se mjesta za arhitektonskog tehničara, keramičara-oblagača, montera suhe gradnje, a spomenutih sedam slobodno je u smjerovima ličilac-soboslikar, tehničar geodezije i geoinformatike te građevinski tehničar.

Što se gimnazija tiče, u odjelu za sportaše osječke Opće gimnazije četiri su prazna mjesta, u III. gimnaziju može se upisati još četvero prvaša, u Isusovačku klasičnu gimnaziju još sedmero, a još jedan učenik u Tehničku školu i prirodoslovnu gimnaziju Ruđera Boškovića. Također, tri su slobodna mjesta za program Prirodoslovno-matematičke gimnazije u đakovačkoj Gimnaziji, čak 16 je mjesta slobodno u programu Opće gimnazije u Gimnaziji Beli Manastir, dva za Opću gimnaziju u Srednjoj školi Donji Miholjac, a još 13 učenika može upisati Jezičnu gimnaziju u Srednjoj školi Isidora Kršnjavoga Našice.

Upravo je u toj našičkoj školi najviše praznih mjesta od svih škola u našoj županiji - čak 60. Uz gimnazijski program, u najvećem se broju mogu upisati još prodavači (15), konobari (13), agrotehničari (osam)... S istim brojem tu je i Druga srednja škola Beli Manstir - mjesta ima za ekonomiste, upravne referente, hotelijersko-turističke tehničare, pekare, mesare...

Jasenka Pejaković
UVJETI ZA UPIS: KRITERIJI I DOKUMENTACIJA
Za upis u školu učenici moraju ispunjavati sve uvjete propisane pravilnikom o elementima i kriterijima te natječajem škole. U školama u kojima je to uvjet za upis moraju zadovoljiti i na ispitu sposobnosti i darovitosti. Škola za te učenike organizira provjeru na dan dostave dokumentacije. Potrebno je dostaviti pisani zahtjev učenika za upis u školu te svu potrebnu dokumentaciju, tada se ispisuje upisnica, roditelj/skrbnik i učenik je potpisuju i potom se ispunjavanje i toga uvjeta označuje u sustavu i učenik je upisan u srednju školu.
Maja Zorić, prof.

ravnateljica Obrtničke škole Osijek

“Vjerujem da je to znak da se konačno i u javnosti počela mijenjati slika i svijest o važnosti obrtničkih i strukovnih zanimanja, koja su godinama često omalovažavana.”
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana