Osijek
KLJUČNI SU SLUH, PAMĆENJE I RITAM

Talentirani mališani na prijamnom ispitu za upis u Glazbenu školu Franje Kuhača
Objavljeno 5. rujna, 2019.

Uoči početka nove školske godine dodatnom se prijamnom ispitu u Glazbenoj školi Franje Kuhača odazvalo mnoštvo mališana. Protekloga je petka u školi bio prijamni ispit za upis u osnovnu glazbenu školu u jesenskom roku.

Profesorica/učiteljica mentorica solfeggia i početničkog solfeggia Jasminka Pušić već 38 godina radi u Glazbenoj školi. Kaže, u Osijeku je mnogo talentirane dječice. Objasnila nam je što sve komisija traži i smatra važnim na ispitu. Poznato je, naime, da za prijamni ispit nije potrebno donositi nikakve dokumente te da se za upis u prvi razred od kandidata ne traži nikakvo glazbeno predznanje, nego se provjeravaju samo glazbene sposobnosti.

- Na ovom prijamnom ispitu testiramo glazbeni sluh, pamćenje i ritam. Prije toga je pjevanje pjesmice po želji. No gledamo i prvu reakciju učenika. Odnosno učenik mora pokazati da nije došao na prijamni zbog roditelja, nego da ga glazba uistinu zanima. Takvi učenici najčešće točno znaju koji instrument žele učiti - kaže profesorica Pušić. A to točno zna desetogodišnja Sara, učenica OŠ Jagode Truhelke, koja je pod malom tremom u majčinoj pratnji stigla na prijamni ispit za početnički solfeggio, namijenjen djeci prvog i drugog razreda osnovne škole.

- Želim naučiti svirati flautu. Taj instrument odabrala sam zbog jedne tete koja u našoj crkvi svira flautu. Meni je to bilo prekrasno, i sama sam onda odlučila da ću naučiti svirati flautu - kaže Sara. Dvojbi oko odabira instrument nema ni njezina vršnjakinja Ana, koja je također imala malu tremu. Ana želi svirati klavir.

- Za klavir sam se odlučila jer je to instrument koji me najviše zanima - kaže Ana, čemu njezina majka dodaje kako je Ana od malih nogu voljela svirati sintesajzer, stoga joj je odluka za ovaj glazbeni instrument bila prirodna. J. Pejaković
NAJVEĆA ŠKOLA NA PODRUČJU SLAVONIJE
Glazbena škola Franje Kuhača obrazuje učenike u osnovnom i srednjem obrazovanju za sve programe klasičnih instrumenata. Najveća je takva škola na području Slavonije, koja osim puhačkog i gudačkog odjela, ima i veliki klavirski, pjevački, plesni i gitaristički odjel te odjel za tambure, uza sve pripadajuće ansamble, orkestre i zborove. U prve razrede osnovne glazbene škole upisuju se osnovci, učenici trećeg razred. Najbolji, ako žele, mogu nakon toga nastaviti školovanje polaganjem prijamnog ispita za srednju glazbenu školu. Srednjoškolci nastavu instrumenata i teorijski dio pohađaju u glazbenoj školi, a sve ostale predmete u III. gimnaziji. Nakon završetka srednje škole polažu državnu maturu i upisuju željene fakultete, iako u većini, ali ne i isključivo - akademiju.
Možda ste propustili...

WALDINGEROVA 11, ILI KAKO SE (NE) BRINEMO O BAŠTINI

Oronula kuća skriva priče o Paulini Hermann i gradu

OTVORENA RENOVIRANA LJEKARNA MURSA

Najstarija ljekarna sada najmodernija

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana