Regija
ČUVARICA BAŠTINE MARIJA KIŠ

“Ilma Mailath” nudi grofovski kitnkez uz liker od ruma
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Marija posjeduje dvije rukopisne knjižice s receptima koje otkrivaju kako je blagovala obitelj Mailath
DONJI MIHOLJAC

Grofovske obitelji oduvijek su se dobro hranile, pa tako i miholjački vlastelini Mailath, čiji su kuhari i kuharice marljivo zapisivali recepte za raskošni stol te velike obitelji. Jela od različitih vrsta mesa spremana na različite načine, raznovrsno voće i povrće, juhe i kaše, kolači, štrudle i torte bile su svakodnevnica na dvoru obitelji Mailath. Postoje sačuvani stari recepti iz osobne kolekcije ove grofovske obitelji koje su im za razne gozbe spremali kuhari. Recepti su prepisivani nebrojeno puta, a činili su to i ostali grofovski namještenici. Dvije požutjele bilježnice sa starim receptima koji otkrivaju kako je blagovala obitelj Mailath kao dragocjenost čuva umirovljenica Marija Kiš iz Donjeg Miholjca. Kod grofa Mailatha radio je djed njezina supruga, Josip Soponay, koji je bio paradni kočijaš, ali i baka, teta i majka. Zahvaljujući članovima obitelji Soponay, recepti su više od 100 godina u posjedu Marije i njezina supruga Stjepana Kiša. Marija tridesetak godina održava u obitelji recepture i običaje grofova Mailath, ali ih prezentira i široj javnosti na prigodnim manifestacijama.

U Donjem Miholjcu nema onoga tko je kušao njezin "kitnkez" ili sir od dunja, kojim se častio i grof Mailath, a da se nije oduševio. Tom finom slasticom grofovska se obitelj častila najčešće poslijepodne uz čaj, a prvi put na Božić. Uz sir od dunja, za druženja su posluživali liker od ruma i voća. Gastrobaštinu gospođa Marija Kiš počela je predstavljati široj javnosti prije 13 godina, kada je organiziran prikaz Grofovskog lova u Donjem Miholjcu. Posjetitelji su tada kupoznali srednjovjekovna jela i kušali ne samo quittenkase (sir od dunja) nego i liker od ruma, ali i tortu "Franz Ferdinand" i kolač "ženske mušice".

- Turistička zajednica grada Donjeg Miholjca 2006. godine pozvala me da pripremim slatke delicije koje su se posluživale na dvoru Mailath, a u povodu Grofovskog lova koji je organiziran u sklopu obilježavanja Svetog Huberta. Kako bi što bolje dočarali srednjovjekovno doba, sašivena mi je i svečana haljina koju od tada nosim redovito na gradskim manifestacijama na kojima izlažem grofovske delicije te predstavljam groficu Ilmu Mailath - govori Marija Kiš, koja je s nama podijelila i recepturu za grofovski sir od dunja koji nam je iznijela na stol, ali i za liker od ruma i voća.

- Sir se na dvoru pripremao kada je sezona dunja, čuvao bi se u drvenim kutijama i prvi put bi se poslužio na Božić. Recepturu sam malo prilagodila i ne stavljam puno šećera. Na tri kilograma dunja stavljam 60 dekagrama šećera - pojašnjava nam detaljno priču o "kitnkezu" Marija Kiš i nastavlja:

- Dunje operite, obrišite i narežite na četvrtine. Zatim ih zalijte vodom da voće bude potopljeno. Kuhajte dok voće nije mekano. Propasirajte, pa dobivenom pireu dodajte šećer i limunov sok. Potom pire izlijte u limene modlice i kada se ohladi, narežite na kockice ili rombove.

Ovakva gastro-priča uvijek je zanimljiva ne samo za domaće ljubitelje slastica već i za turiste. Marija kaže kako je ponosna što je obnovila i što prezentira grofovsko slastičarstvo, ali upozorava da to neće moći još dugo.

- Nemam OPG, tiskaju me godine i bolesti. U pripremi sira, naravno, puno mi pomaže suprug Stjepan. Čak sam razmišljala Turističkoj zajednici predložiti da "kitnkez" bude miholjački suvenir. No kako sam rekla, tu su sad neke druge okolnosti koje me malo koče, ali sam spremna naučeno znanje i vještine prenijeti - rekla nam je Marija Kiš.

Snježana Fridl
Grof je volio i liker od ruma s voćem
Nije samo “kitnkez” obogaćivao blagdanski i svečani grofovski stol. Grof Mailath i njegovi gosti veselili su se i nazdravljali likerom od ruma i voća kada su se okupljali za blagdana, zabava i druženja. “U posudu od pet litara stavi se rum, kilogram šećera i sezonsko voće. Ta se slastica servirala u malim zdjelicama ili šalicama, obično uz sir od dunja”, kaže Marija koja je recept preuzela iz stare, požutjele rukopisne knjižice.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BARANJA NE OSTAJE BEZ PREPOZNATLJIVIH MANIFESTACIJA

Održat će se Vinski maraton,
Ribarski dani, Paprika fest...

2

OD POČETKA LIPNJA

Đakovo prvi put dobilo poljoprivrednog redara

3

POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA TVRTKE

Grad Vukovar i Komunalac riješili višegodišnju zavrzlamu