Regija
STIPENDIJE ZA DEFICITARNE

“Obrtnicima” više novca - umjesto devet, 18.000 kn
Objavljeno 5. rujna, 2019.
Važno je da su đaci u Jedinstvenom modelu obrazovanja, nedostaje licenciranih obrta
VINKOVCI

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta unutar šireg projekta Poticanja obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja, čija je ukupna vrijednost 67,8 milijuna kuna, već treću godinu provodi projekt Stipendiranje učenika u obrtničkim zanimanjima, kojim želi potaknuti mlade na obrazovanje za rad u strukovnim zanimanjima.

Na razini države, zanimanja koja su projektom određena kao deficitarna su: autolakirer, autolimar, automehatroničar, bravar, dimnjačar, elektroinstalater, fasader, galanterist, instalater grijanja i klimatizacije, limar, instalater kućnih instalacija, konobar, krojač, krovopokrivač, kuhar, mesar, obućar, pekar, plinoinstalater, slastičar, soboslikar-ličilac, stolar, strojobravar, tesar, tokar, vodoinstalater i zidar. Prošle godine stipendija je iznosila 9 tisuća kuna, a ove je godine povećana na 18.000 kuna (1500 kn mjesečno), što će svakako privući mlade da se posvete zanimanjima s kojima će lakše pronaći posao.

Domagoj Bujadinović, ravnatelj vinkovačke Srednje strukovne škole, kaže kako u njegovoj školi ipak upisuju dovoljan broj učenika, ali drži kako je stipendiranje deficitarnih zanimanja izuzetno potrebno.

- Zbog težih financijskih uvjeta i teškoća sa zapošljavanjem roditelji i učenici počeli su izbjegavati obrtnička zanimanja i potencirati upisivanje učenika u četverogodišnje programe. Takav trend mogao bi dalje negativno utjecati na smanjenje broja obrtnika, koji su zapravo pokretači gospodarstva. Stipendije su učenike i roditelje dodatno motivirale da se ponovno upisuju u obrtnička zanimanja i na taj način nastavljaju razvoj obrtništva - kaže Domagoj Bujadinović, dodajući kako je u provedbi stipendija jako važna suradnja škole, obrtnika i obrtničke komore jer stipendiju mogu dobiti samo učenici u programima prema Jedinstvenom modelu obrazovanja koji traje tri godine, a upisivanje programa prema JMO podrazumijeva dovoljan broj licenciranih obrta što još uvijek u našem gradu nemamo te je to jedan od razloga zašto učenici, primjerice, u području turizma i ugostiteljstva ne mogu ostvariti istu stipendiju. Bujadinović podsjeća kako se uglavnom bez teškoća upisuju učenici u zanimanja u području ugostiteljstva i turizma kao što su kuhar, konobar, slastičar, turističko-hotelijerski komercijalist, a nema teškoća ni u upisu u zanimanje frizer. Teškoće se javljaju u zanimanjima u području tekstila, kao što su modni tehničar i krojač, te zanimanjima autolakirer i soboslikar-ličilac, koje je država odlučila stipendirati.

Miroslav Flego
I Grad će se uključiti svojim mjerama
Hrvoje Niče, pročelnik Upravnog odjela gospodarstva, drži kako su mjere poput stipendiranja iznimno važne za Vinkovce i naše gospodarstvo, a posebno pohvaljuje povećanje iznosa godišnje stipendije s 9 na 18 tisuća kuna za sljedeće tri školske godine.

- Grad podržava mjere Vlade RH koja je očito prepoznala potrebu za dodatnim ulaganjem i stimuliranjem naših učenika. U posljednjih nekoliko godina na području grada i županije svi osjetimo da, zbog velikih migracija, nedostaje kvalitetnih radnika iz obrtničkih zanimanja. Svi mi trebamo i vodoinstalatere, stolare i keramičare, stoga je stipendiranje učenika izvrstan motiv da se opredijele za obrtnička i strukovna zanimanja - rekao je Niče dodavši da će se i Grad uključiti svojim mjerama.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

BARANJA NE OSTAJE BEZ PREPOZNATLJIVIH MANIFESTACIJA

Održat će se Vinski maraton,
Ribarski dani, Paprika fest...

2

OD POČETKA LIPNJA

Đakovo prvi put dobilo poljoprivrednog redara

3

POVEĆANJE TEMELJNOG KAPITALA TVRTKE

Grad Vukovar i Komunalac riješili višegodišnju zavrzlamu