Ekonomija
DECENTRALIZACIJA KREĆE IZ SLAVONIJE

U Antunovcu otvorena HAMAG-BICRO ispostava
Objavljeno 5. rujna, 2019.
U protekle dvije godine poduzetnici u Osječko-baranjskoj županiji su uz pomoć HAMAG-BICRO-a povukli 322,1 milijun kuna iz EU-a

Iako već neko vrijeme uspješno djeluje u novootvorenom Poduzetničkom inkubatoru i akceleratoru Antunovac (PIA), Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, poznatija pod akronimom HAMAG-BICRO, jučer je ondje i svečano otvorila svoju prvu ispostavu u Slavoniji, ujedno organizirajući i informativnu radionicu "EU fondovi - prilike i mogućnosti za poduzetnike".Tako je prije same radionice, na kojoj je sudjelovalo mnoštvo poduzetnika iz cijele Osječko-baranjske županije, službeno potpisan i ugovor o suradnji Agencije za održivi razvoj Općine Antunovac (RODA) s HAMAG-BICRO-om, čime je najavljena decentralizacija usluga ove državne agencije u okviru BOND projekta, odnosno Mreže poduzetničkih potpornih institucija, u koju se već uključilo 58 od ukupno 169 raznih potpornih institucija u RH.

Fokus na poduzetnicima

- Uloga HAMAG-BICRO-a je potpora poduzetnicima, a eklatantan primjer tome je i ova decentralizacija koja kreće iz Slavonije i dokazuje da više nije sve orijentirano na grad Zagreb. Tako će novi ured u Antunovcu imati za cilj organizirati informativne radionice poput ove, individualizirajući ih s poduzetnicima. Voditelj ureda Ivica Sabo omogućit će potporu svakom poduzetniku i svakoj potpornoj instituciji, kako bi dobili sve relevantne informacije za mogućnost generiranja novih projekata kroz povlačenje sredstava iz Europske unije - rekao je na otvorenju Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, ne krijući oduševljenje što je ispostava Agencije otvorena upravo u rodnoj mu Slavoniji, ali i podsjećajući kako je još jedna ispostava početkom tjedna otvorena i u Međimurju, točnije u Čakovcu.
- Nakon što je PIA Antunovac otvoren prije nepuna tri mjeseca, veliko nam je zadovoljstvo što uz RODA-u sada imamo i vrijednog partnera, HAMAG-BICRO kao potpornu poduzetničku instituciju, koja će zasigurno ovdje privući i druge zainteresirane tvrtke. Naime, trenutno u inkubatoru posluju 22 subjekta, a velika je vijest što smo od 1. rujna gotovo potpuno popunjeni, jer je ostalo još samo osam manjih ureda na raspolaganju - otkrila je Nataša Tramišak, direktorica RODA-e, napominjući kako su potporne institucije, odnosno posrednička tijela, nužne za hrvatske poduzetnike koji žele povući sredstva iz EU-a, jer Ministarstvo gospodarstva samostalno ne može pokriti široka područja projekata, odnosno programa EU fondova.
Potpore i suradnje

Međutim, kako je upravo pred slavonskim poduzetnicima još velika količina posla, istaknuo je osječko-baranjski župan Ivan Anušić, ujedno podsjećajući kako su ipak uz HAMAG-BICRO već impresivni zavidni rezultati. Naime, poduzetnici iz Osječko-baranjske županije su u posljednje dvije godine uz pomoć Agencije povukli 322 milijuna kuna iz fondova EU-a, a dok je ta brojka u prethodnom razdoblju bila gotovo zanemariva, nedavno su se za poduzetnike počele otvarati i nove mogućnosti u svim segmentima gospodarstva.
- Otvorili smo lepezu potpora za naše poljoprivrednike, odnosno za ruralni razvoj, pa tako nudimo kamatne stope od 0,1 do 1 posto, uz koje se primjerice mljekari preko Agencije mogu zadužiti do 50.000 eura. Također, mikropoduzetnici i mali poduzetnici se uz ESIF zajmove mogu zaduživati s 1 posto kamate, a mladi poduzetnici i startupi nakon izrade detaljnog poslovnog plana mogu dobiti i do 25.000 eura za osnivanje tvrtke - rekao je Mario Turalija iz HAMAG-BICRO-a naglašavajući kako se čak ni u Njemačkoj poduzetnicima ne nude takve kamatne stope. Pokraj toga, Turalija je istaknuo kako Agencija, kao posredničko tijelo druge razine Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, provodi i evaluaciju projekata zainteresiranih poduzetnika, pa se samo na natječaj "Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT)" već prijavilo 1300 poduzetnika.
Marko Mandić
Pozitivni primjeri suradnje Agencije i poduzetnika
Na otvorenju su sudjelovali i poduzetnici, koji su uz pomoć HAMAG-BICRO-a unaprijedili svoje poslovanje. - Realizirali smo projekt za povećanje konkurentnosti vrijedan 900.000 kuna te sada imamo 13 zaposlenika, a prije dvije godine imali smo šest. Ključna je bila Agencija, koja je služila kao medijator između nas i Ministarstva - rekao je Dinko Bukvić-Buljubašić iz osječke tvrtke Auto Centar Buljubašić, s kojim se složio i Marko Preradović, direktor tvrtke Bonavia iz Tenje, koja proizvodi namještaj po mjeri, a koja je uz pomoć HAMAG-BICRO-a uspjela nabaviti nove strojeve i opremu, zapošljavajući pritom 10 novih radnika.
Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

Najčitanije iz rubrike