Dome slatki dome
LIFESTYLE KUHINJSKA POMAGALA

Praktične spravice i za svaku kuhinju
Objavljeno 5. rujna, 2019.
U pripravljanju jela od povrća potrebna je dobra priprema, pažljivo sjeckanje i nadasve podosta strpljenja

Prilikom priprave hrane idejama nema granica, bilo da je riječ o salatama od rajčica i krastavaca, u kombinaciji s paprikom, ili onoj preukusnoj od rajčice volovsko srce s mozzarellom i bosiljkom, pa sve do onih poput salate od rikule i vrganja s limunovim dressingom, ili čak od rikule, breskve i requeforta, a tu je i mlaka salata od mahuna s pestom od pistacija, mladog špinata s trešnjama, gorgonzolom i orasima, od lubenice s feta sirom, mentom, maslinovim uljem i bijelim balsamicom, koje idealno odgovaraju uz dobro rashlađena vina.


U pripravljanju jela od povrća potrebna je dobra priprema, pažljivo sjeckanje i nadasve podosta strpljenja. Od rekvizita zapravo su potrebni mali oštar nož za čišćenje, još oštriji santoku, veći nož za rezanje i sjeckanje, dobra daska kao podloga, prema mogućnosti ona od bambusovog drveta koja se da fino oprati i u perilici te cjediljka za ispiranje. Međutim, kako bismo olakšali ili pojednostavili pojedine radnje, ljudskoj inventivnosti nema granica, rekao bi ingeniozni David Holcomb, vlasnik vrlo popularnog i već spominjanog američkog branda Chef‘n, koji svake godine na tržište izbaci nekoliko novih vrlo praktičnih kuhinjskih "gadgeta".

Tako je za povrtno kuhinjsko veselje osmislio zgodne škare za rezanje zelene salate, centrifugu za optimalno sušenje lisnatog povrća, vrlo praktičnu i oštru mandolinu za rezanje na ploške ili julienne, bočicu za spretno miksanje dressinga, cjedilo za limun, limetu, naranču, rezalicu za mahune, napravicu za spretno otkoštavanje trešanja ili maslina, piquer za vađenje peteljke iz jagode, cestere za agrume i četkicu za čišćenje mladog povrća. Ako ste ikada bili u prilici listati katalog namijenjen profesionalcima, restoranima i hotelima, između ostaloga, sigurno ste naišli na slične rekvizite iste namjene, ali u ozbiljnom izdanju za visokokapacitetnu gastronomiju. David je u ovom slučaju vrlo jednostavno ista pomagala prenio u amatersku kuhinju tako da je odabrao one koji su u prosjeku najpotrebniji, pojednostavio rukovanje, obojio ih u vesele boje i ponudio po popularnim cijenama. J.Kn.
Možda ste propustili...