Novosti
MIRANDO MRSIĆ O MIROVINSKOM SUSTAVU

Povlaštene mirovine najveći su problem
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Predsjednik stranke Demokrati Mirando Mrsić najavio je u utorak da će u saborsku proceduru poslati zakonski prijedlog kojim bi se ponovo razdvojile povlaštene mirovine od ostalih tako da se povlaštene mirovine više ne financiraju iz mirovinskog sustava nego iz resornih ministarstava. Mrsić je na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio da su mirovine prema posebnim propisima najveći problem hrvatskog mirovinskog sustava.


"Samo ove godine od 40 milijardi kuna, koliko će biti utrošeno na mirovine, devet milijardi otići će na povlaštene mirovine, od čega sedam na braniteljske mirovine", ustvrdio je Mrsić, istaknuvši da mirovine prema posebnim propisima bujaju.


Uz ocjenu da je mirovinski sustav pred kolapsom, Mrsić je podsjetio da je HDZ zaustavio razdvajanje mirovina kada je došao na vlast u vrijeme Tomislava Karamarka, ali ne zato da popravi sustav, nego da sačuva naklonost branitelja.
"Trebalo je nastaviti daljnje razdvajanje mirovinskog sustava tako da sredstva za mirovine prema posebnim propisima budu u nadležnim ministarstvima - braniteljske u Ministarstvu branitelja, vojne u MORH-u, policije u MUP-u, i da se usklađuju s radničkim mirovinama samo ako je to moguće s obzirom na stanje proračuna. Te mirovine bi se isplaćivale direktno iz proračuna", nudi Mrsić rješenje. "Problem mirovinskog sustava su mirovine prema posebnim propisima, za koje se sada izdvaja više od devet milijardi kuna", smatra čelnik Demokrata. H