Novosti
9. SJEDNICA SAVJETA ZA SLAVONIJU, BARANJU I SRIJEM

Do sada je za Slavoniju
ugovoreno 11 milijardi
kuna, a isplaćene četiri
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Slavonskim gradovima i općinama uručeni ugovori za projekte vrijedne nova 234 milijuna kuna

U Orahovici je održana 9. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, kojoj su nazočili brojni ministri, državni tajnici, župani, gradonačelnici i načelnici te predstavnici Svjetske banke. U uvodnom govoru premijer Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo dinamikom provedbe Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, istaknuvši da je od ukupno 18,75 milijardi kuna koje Hrvatska ima na raspolaganju iz europskih fondova do sada ugovoreno 11 milijardi kuna te da su već isplaćene četiri milijarde kuna.


Zdravstvo, socijala...

- To je gotovo 57 posto alokacije koja je ugovorena. Mislim da je to jako dobar signal, vidi se očit napredak. Naša je vlada jasno dala do znanja da želimo ravnomjeran razvoj Hrvatske i da je ovo trenutak u kojem u okviru prve financijske perspektive EU-a moramo učiniti maksimalan napor da svi naši sugrađani osjete taj razvojni zamašnjak koji nam omogućava članstvo u EU-u, a to je prije svega realizacijom projekata - rekao je premijer Plenković. U nastavku sjednice nazočnima su grad i županiju domaćine predstavili gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin i župan VPŽ-a Igor Andrović. Župan Andrović potvrdio je itekakvu opravdanost Savjeta, preko kojeg se ta županija itekako razvija i ide u pravom smjeru:

- Od posljednje sjednice Savjeta, između ostaloga, završeni su poduzetnički inkubatori u Orahovici, Slatini i Pitomači te sustav navodnjavanja Đolta, a u fazi je izgradnje sustav navodnjavanja Novi Gradac - Detkovac, čijim će se završetkom pod navodnjavanjem imati novih tisuću hektara. Započeli smo izgradnju centra za razvoj mliječnih proizvoda i tehnološko-inovacijskog centra. Razvojna agencija “Vidra” s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a potpisala je ugovor za tehničku pomoć u iznosu od 17,2 milijuna kuna za idućih pet godina, što će pomoći jačanju njihovih kapaciteta za pripremu i provedbu europskih projekata. “Vidra” danas provodi 54 projekta ukupne vrijednosti od oko 440 milijuna kuna, a u pripremi je još 49 projekata ukupne vrijednosti od 226 milijuna kuna, za koje se očekuju odluke o financiranju - rekao je Andrović. Potom su resorni ministri podnosili izvješća o napretku u provedbi Projekta Slavonija, Baranja i Srijem. Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Marko Pavić rekao je da je ovaj projekt stvarna investicija:
- Riječ je o 10,6 milijardi kuna, od čega je 4,6 već isplaćeno i ovo stvarno mijenja Slavoniju, Baranju i Srijem. S jedne strane, 5,4 milijarde kuna za izgradnju i opremanje, što omogućava izgradnju Slavonije, bolji pristup zdravstvu, šest bolnica je opremljeno, oko 1300 studenata ima novi dom, oko 400 poduzetnika dobilo je potporu, obnovljen je niz objekata kulturne baštine, s druge strane, tu su četiri milijarde kuna ugovorenih potpora poljoprivrednicima, a, s treće strane, milijardu kuna iz Europskog socijalnog fonda osigurano je za socijalne usluge i programe zapošljavanja žena preko programa “Zaželi”. Europski fondovi tako mijenjaju Slavoniju, Baranju i Srijem, mijenjaju sela i gradove, mijenanju Hrvatsku nabolje – rekao je ministar Pavić. Iz resora Ministarstva poljoprivrede za pet slavonskih županija iz Programa ruralnog razvoja RH ugovoreno je ukupno više od četiri milijarde kuna. Od ukupno 200 dječjih vrtića u Hrvatskoj koji se grade i obnavljaju nepovratnim EU sredstvima čak su ih 54 u slavonskim županijama, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Stipendije

- Osmislili smo program stipendija kojim je predviđena jednokratna potpora u iznosu od 10.000 kuna godišnje po studentu agronomskih i biotehničkih znanosti. Akcijskim planom tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća u pet slavonskih županija predviđena je izgradnja devet hladnjača. Pomažemo i podupiremo udruživanje u proizvođačke organizacije. U Slavoniji se trenutno gradi i EU novcem financira 41 farma, 15 plastenika, 34 nova višegodišnja nasada, 15 projekata obnovljivih izvora energije te pet sustava javnog navodnjavanja, a od prethodne sjednice Savjeta do danas ugovoreno je ukupno 830 milijuna kuna vrijednih projekata ruralnog razvoja te isplaćeno 430 milijuna - kaže ministrica.


“Na sljedećoj sjednici prezentirat ćemo Nacrt strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora, do tada pokrenuti investicijske kredite i započeti provedbu Nacionalnog sustava označavanja voća i povrća, Naše domaće - dokazana kvaliteta. Kada je riječ o ribarstvu, provest ćemo četiri nova natječaja vezana uz zaštitu zdravlja i dobrobit životinja, povećanje potencijala akvakulture, diversifikaciju aktivnosti i nove oblike prihoda te kvalitetu proizvoda i korištenje neželjenog ulova”, rekla je ministrica Vučković. Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar naglasio je kako je u razvoj komunalnog standarda općina i gradova u posljednje dvije i pol godine uložen 31 milijun kuna.
- U Slavoniji se do sada kupilo ili se gradi 547 kuća i 335 stanova. Godine 2018. imamo porast broja korisnika subvencioniranih kredita od 97 posto u odnosu prema 2017. U tim se obiteljima do sada rodilo 152 djece, i to je prava demografska mjera, koju ćemo nastaviti”, rekao je Štromar te najavio kako se 10. rujna otvara novi natječaj za subvencionirane kredite, a za tri-četiri mjeseca očekuje se nova alokacija i oko milijardu eura za projekte energetske obnove javnih i višestambenih zgrada, te će biti ponovo otvoren natječaj.
Vladimir Grgurić
Biciklističke staze, turizam, obnova dvoraca...
Nakon završetka sjednice Savjeta ministri Pavić i Banožić uručili su ugovore za nove projekte slavonskih gradova i općina vrijedne 234 milijuna kuna. Prvi ugovor dobio je Grad Orahovica, vrijedan 81 milijun kuna, za projekt uređenja turističko-rekreacijskog centra “Jezero-Hercegovac-Ružica grad”. Zatim je dva ugovora dobio Grad Osijek, za e-mobilnost grada Osijeka i projekt biciklističke staze na Biljskoj i Tenjskoj cesti. Ugovor za projekt biciklističke staze dobio je i Grad Valpovo te je potom Grad Belišće dobio ugovor za e-mobilnost grada te za projekt industrijske baštine grada. Ugovor za projekt biciklističke staze dobila je i Općina Antunovac, Općina Bilje za projekt biciklističko-pješake staze na Biljskoj cesti te za projekt izrade projektno-tehničko-studijske dokumentacije za obnovu dvorca Eugena Savojskog. Za biciklističku stazu ugovor je dobio i Čepin. Biciklistička infrastruktura gradit će se i u Dardi, Ernestinovu, Satnici, Petrijevcima...
Svečana sjednica Skupštine VPŽ-a
U utorak je održana i svečana sjednica Skupštine Virovitičko-podrvaske županije u povodu Dana županije, kojoj su nazočili, prvi put u povijesti, zajedno, predsjednik Vlade i države, Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović. “Moram pohvaliti napore župana Androvića i njegovih suradnika u podizanju osobnog i društvenog standarda građana, privlačenju investicija i zaposlenosti...” rekla je predsjednica Grabar-Kitarović. Nakon dolaska u Orahovicu premijer i ministri obišli su i novoizgrađeni poduzetnički inkubator u Orahovici, a premijer Plenković pohvalio je Virovitičko-podravsku županiju za kompletan projekt mreže poduzetničkog inkubatora u županiji.
Možda ste propustili...