Osijek
PROVALA U SKLADIŠTE UDRUGE “POBJEDE”

Opljačkan Azil: Ukradeno 150 ampula protiv nametnika, dva transportera i lovilica!
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Ampule su prijeko potrebne ne toliko protiv buha koliko protiv opasnih krpelja, odnosno opasne pojave krpeljske groznice

Svaka krađa sama je po sebi osuđujuća, no kad se ukrade roba kupljena donacijom, osuda javnosti to je veća. Okusili su ju, nažalost, članovi Udruge "Pobjede" kad su u ponedjeljak ujutro otvorili vrata svoga skladišta u Firingerovoj 1 i vidjeli da je ukradeno oko 150 ampula protiv nametnika, i to u vrijednosti od čak oko 6000 kuna! Uz ampule, ukradena su i dva transportera te lovilica za pse.

- Naša je volonterka bila u šoku kad je vidjela da je uopće bila provala, potom da nedostaju ampule, a ni mi ne možemo svi doći k sebi. Onomu tko je provalio u skladište vjerojatno je uz deke i drvenu građu vjerojatno su ampule izgledale kao nešto što se može lako preprodati. Za nas je vrijednost tih ampula golem novac. Ovo što nam se dogodilo za svaku je osudu - ispričala je Ivana Crnoja, predsjednica Udruge "Pobjede".

A što krađa konkretno znači za male četveronožne stanare Azila? Crnoja kaže, gotovo pa propast, jer se psi bar jednom mjesečno moraju tretirati ampulama protiv buha i krpelja. Uz buhe, kaže, još bi i preživljavali, no krpelji nerijetko nose krpeljsku groznicu protiv koje je liječenje, nakon što se otkrije, nerijetko kasno. Stoga su im ampule bile prijeko potreban lijek koji pse štiti protiv buha i krpelja. Stoga donacije za nabavu ampula u Udruzi nisu rijetkost, pa su tako vodili računa da je na zalihi uvijek dovoljno ampula. Međutim, posljednje doze, ukupno 150 ampula, ukradeno je. Za sljedeći tjedan planirana podjela ampula psima tako će se teško realizirati, no volonteri već sad odvajaju novac kako bi se psi zaštitili od nametnika na vrijeme. Dakako, i pomoć svih građana dobro bi došla.

- Neugodno mi je tražiti od ljudi nešto što su već donirali, no nažalost, nekome su ampule baš zapale za oko. Ova krađa nas je unazadila jer ne samo da moramo ponovo nabaviti novac za ampule nego ćemo, ako budemo trebali, i lovilicu za pse morati posuđivati iz zagrebačkog Azila. Srećom, rijetko ju koristimo, a novu si sad ne možemo priuštiti. Ovi ukradeni transporteri stari su, no što god da je ukradeno iz našega skloništa, nama je od velike važnosti - zaključila je Crnoja, koja je odmah o cijelom događaju obavijestila PU osječko-baranjsku. Kako je riječ o krađi u vrijednosti većoj od tisuću kuna, nada se da će provalnik i kradljivac uskoro biti pronađen i ampule vraćene na zadovoljstvo najprije svih pasa koji su u Azilu, a potom i građana koji su prikupljali novac za (ukradene) ampule. Dodajmo tome da je na stranicama PU osječko-baranjske navedeno djelo teške krađe tijekom vikenda, no većih saznanja o tome jesu li na tragu provalniku koji je oštetio Udrugu "Pobjede" za visokih 6000 kuna, za sada nemamo.

Inače, kako su Osječani poznati po tome da se, nakon što doznaju da je nekome potrebna pomoć, odmah odazovu, isto je učinio jedan osječki ključar. Čuvši da je prilikom provale oštećena brava koju nije moguće popraviti nego je nužna njezina zamjena, obratio se Udruzi "Pobjede". Crnoja ističe kako je ključar besplatno ugradio novu bravu, i to ne bilo koju, nego onu "neuništivu", načinjenu od titana. Sad je tako sklonište Udruge "Pobjede", koje se nalazi u Tvrđi, dodatno zaštićeno od krađe, a iz Udruge poručuju kako su zahvalni za ovu brzu pomoć koja će onemogućiti kradljivce u naumu da ponovo uđu u sklonište.

- Taj osječki ključar koji nam je besplatno zamijenio bravu, i to načinjenu od titana, rekao nam je da nema šanse da ovu bravu itko provali. I mi ćemo sigurno dodatno biti na oprezu, a nadamo se i vjerujemo da će se pronaći počinitelj, odnosno da će policija imati uspjeha - poručuje Crnoja.

Marija Mihelić
Grad kupio ampule u vrijednosti 5000 kn
Donaciju, vrijednu gotovo koliko i ampule koje su ukradene tijekom vikenda iz osječkog skloništa u Tvrđi, u svibnju ove godine Udruzi “Pobjede” uručio je Grad Osijek. Podsjetimo, dogradonačelnica Žana Gamoš te pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka Romano Kristić uručili su Udruzi ampule protiv nametnika, i to u vrijednosti od 5000 kuna. Znajući da je proljeće vrijeme pojave krpelja i buha, smatrali su da im je to u tom trenu najpotrebnije.

- Osijek je “dog friendly” grad i bilo nam je tako drago kad smo dobili tu donaciju - prokomentirala je Ivana Crnoja.
I vi možete pomoći
Iz Udruge “Pobjede” prisiljeni su tražiti pomoć. Mole građane da ponovo pomognu u nabavi ampula protiv nametnika za pse kako bi zaštitili njihovo zdravlje. Uplatu za nabavu novih doza ampula moguće je na navedeni broj računa Udruge “Pobjede” - IBAN HR8823400091110405854.
Možda ste propustili...

DEMOGRAFSKE MJERE U OPĆINI VLADISLAVCI

Za doseljavanje i do 15.000 kuna

PROGRAM NAŠA KNJIŽEVNOST

Ibrahimović i Rem u knjižnici FFOS-a

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana