Osijek
APEL OSJEČKOG CENTRA ZA SOCIJALNU SKRB

Novac čeka na siromašne školarce
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Centri za socijalnu skrb sve do 30. rujna prikupljaju podatke o korisnicima koji ostvaruju pravo na sufinanciranje udžbenika i dodatnih materijala u novoj školskoj godini koja kreće u ponedjeljak. Država osigurava sredstva školaracima iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade - osnovcima daje novac za radne materijale, a srednjoškolcima za obvezne udžbenike. Iz osječkog Centra za socijalnu skrb apeliraju na korisnike - roditelje koji mogu ostvariti ovo pravo da se što prije jave u Centar, kako bi i dijete što prije i besplatno dobilo knjige i novac za radne bilježnice. Jer do sada im se, kažu, javilo samo pedesetak korisnika! A prema projekcijama, pravo na subvenciju trebao bi ostvariti znatno veći broj djece.

- Korisnici zajamčene minimalne naknade (registrirani do 31. kolovoza) u Centar trebaju donijeti potvrdu da je dijete redovno upisano u školsku godinu 2019./2020. prvi put, odnosno da nije ponavljač, jer u tom slučaju nema pravo na subvenciju, kao i u slučaju ako ostvaruje pravo na besplatne udžbenike ili materijale prema drugoj osnovi. Kada je riječ o učenicima srednjih stručnih škola, potrebno je donijeti još i podatak o trajanju programa kako bi se mogao utvrditi iznos subvencije. Podatke o korisniku na licu mjesta unosimo u aplikaciju, što je odmah vidljivo i Ministarstvu obrazovanja. Korisnike odmah možemo izvijestiti o iznosu koji će se odobriti. Potom Ministarstvo školama dostavlja popis učenika i doznačuje sredstva, a škole će same prema odobrenim popisima nabavljati materijale koji će djecu dočekati na klupama - objašnjavaju proceduru iz osječkog Centra za socijalnu skrb. Maksimalan iznos koji će se odobriti osnovcima za radne materijale jest: od 1. do 4. razreda 108 kuna, 5. i 6. razred 226,50 kuna te 7.i 8. razred 334,50 kuna.

Procjenjuje se da će pravo na financiranje radnih materijala i udžbenika ostvariti oko sedam tisuća učenika u cijeloj zemlji. S tim da, kada je riječ o osnovcima, država subvencionira radne materijale i djeci iz obitelji korisnika naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata.

J. Pejaković
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana