Osijek
91 HEROJ DOMOVINSKOG RATA

Roberta svoju knjigu posvetila preminulom ocu dragovoljcu
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Suočila se s neprimjerenim odnosom društva prema suborcima njezina oca

Iako je s odličnim uspjehom na Poljoprivrednom fakultetu paralelno diplomirala na dva diplomska studija, potom s istim uspjehom završila pedagošku izobrazbu na Filozofskom fakultetu, za što je nagrađena i Dekanovom nagradom za najbolje studente, naša sugrađanka Roberta Kljenak nije se vidjela u znanosti, agraru ili učionici, nego je budućnost odlučila posvetiti jednom višem cilju, a to je promicati istinu o Domovinskom ratu i očuvanju dostojanstva hrvatskih branitelja. Mlada Osječanka kći je dragovoljca koji je nakon rata teško obolio i od posljedica ratnih trauma preminuo u njezinoj desetoj godini života. Nije joj imao vremena govoriti o danima rata koji su ju pratili cijelo njezino djetinjstvo, a njegove posljedice i kroz odrastanje i mladost, no ljubav prema Domovini i braniteljima jednostavno je zapisan u njezinu DNK-u. Svjesna toga postala je kada se odrastajući suočila s neprimjerenim odnosom društva prema braniteljima, ratnim suborcima njezina oca i svima s kojima je kontaktirala. Odlučila je to promijeniti, a jedino rješenje vidjela je u objavljivanju osobnih iskustava i priča iz vremena Domovinskog rata samih njegovih aktera.

- Poput male djevojčice stala sam pred masu među kojom su bili i visoki politički dužnosnici te s potpunom sigurnošću izgovorila što mi je na umu i što činim. Prišla mi je nekolicina hrvatskih dragovoljaca. Dobila sam ‘podršku‘, a s njom i kontakte. Iz dana u dan imala sam sve više kilometara iza sebe, manje sna i više boli, ali i ponosa u srcu. Cijelu 2017. godinu provela sam na ‘prvoj crti‘, kao i dobar dio sljedeće godine. Posjetila sam više od 250 hrvatskih heroja, dragovoljaca, branitelja... – objašnjava svoje početke Roberta, koja je potom osnovala Udrugu heroja obrambenog Domovinskog rata Republike Hrvatske, kojom je nastavila rad na prikupljanju materijala.

Materijala je bilo i više nego za jednu knjigu, a kako je sve uglavnom radila sama, knjiga je u konačnom obliku završena u srpnju ove godine. ‘‘Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskog rata‘‘ naslov je koji simbolizira živote ljudi koji su 1991. godine stali u obranu Domovine, svatko na svoj način i svojom ulogom. Knjigu je autorica posvetila majci Željki i ocu Renatu, a objavljene su sudbine 91 branitelja i sudionika rata. Tako su tu, među ostalim, i svjedočenja legendarne vukovarske doktorice Vesne Bosanac, generala Đure Dečaka, ratnog zapovjednika Zbornog područja, Saše Malčića, pripadnika Somborske skupine, aktualnog župana Ivana Anušića te niza nama više ili manje poznatih osoba koje su svojim sudjelovanjem u ratu dale doprinos stvaranju današnje Hrvatske. Roberta najavljuje nove projekte, prije svega knjigu s novim ispovijestima heroja, ali i dokumentarni film.

S koliko strasti, ljubavi i vjere Roberta radi na ovim projektima uvjereni smo da će vrlo brzo uslijediti i nova knjiga svjedočanstava dragovoljaca, branitelja i heroja Domovinskog rata i da će ostvariti sve svoje zacrtane ciljeve.

Tomislav Prusina
Knjigu uvrstiti u školsku lektiru
Ova knjiga potresnih svjedočanstava heroja trebala bi nadoknaditi dnevni muk o istini tog tragičnog razdoblja i potaknuti puk da bira one koji su dokazali da vole svoju Domovinu jer oni imaju veće ciljeve od onih koji su se skrivali – riječi su dijela predgovora koji je napisao ratni ministar zdravstva Andrija Hebrang.

Knjiga ‘’Oteti od zaborava – 91 heroj Domovinskog rata’’ svoje prvo predstavljanje imala je na kninskoj tvrđavi u sklopu obilježavanja Oluje, 3. kolovoza ove godine. No želja autorice je da ova knjiga bude dio hrvatskog obrazovnog sustava koji će budućim generacijama više govoriti o Domovinskom ratu i ljudima koji su u njemu sudjelovali. Drži, naime, da se branitelji osjećaju poštovani kada ih djeca pozorno slušaju i zanimaju se za njihove sudbine. Treba djeci dati priliku i sigurna sam da će s oduševljenjem i punom pozornošću slušati o njihovoj hrabrosti i žrtvovanju, kaže autorica dodajući kako je na ovaj način odlučila nastaviti ratni put svojega oca. Promocija knjige u Osijeku najavljena je za 6. listopada ove godine.
Možda ste propustili...

PROŠIRENA ZONA NAPLATE PARKIRANJA

U Reisnerovoj ulici još 83 naplatna mjesta u 1. zoni

JOŠ JEDNA PRODAVAONICA U POTHODNIKU STAVLJA KLJUČ U BRAVU

Nakon 28 godina zatvara se “Škrinjica”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana