Osijek
U GRADU OGORČENI NA VANDALE

Pozvali policiju zbog uništavanja tartana na stazi uz promenadu
Objavljeno 4. rujna, 2019.
Problem će biti i veći ako se oštećenja pojave i na plavoj podlozi, jer tada popravci više neće biti mogući

Iako su, prema riječima dogradonačelnika Borisa Piližote, poduzete sve mjere kako bi se građane upozorilo da ne ulaze na gradilište biciklističke i trkačke staze uz promenadu, prema oštećenjima na tartanu na koja posljednjih dana nailaze izvođači, očito je da ih pojedinci ignoriraju.

Iz Grada su zbog toga preko svoje službene Facebook stranice prije nekoliko dana izdali upozorenje u kojem stoji da je u sljedećem razdoblju, dok traje polaganje tartana, iznimno važno da se na tom dijelu staze ne odvijaju nikakve aktivnosti, jer stvaraju velike štete, zbog kojih se radovi moraju ponavljati.

- Nazvali smo policiju te podnijeli zapisnik s fotografijama nastale štete i tražili da obrate pozornost na gradilište dok se izvode radovi, iako je ono propisno označeno trakama te je vidljivo da se ne bi smjelo gaziti po stazi - rekao nam je Piližota.

Premda to ne može biti opravdanje, čini se da zbog boje tartana, crne, kao što je i asfaltna staza za bicikliste, pojedinci ne uviđaju da je riječ o materijalu koji je puno osjetljiviji od asfalta, odnosno da će hodanjem ili vožnjom po njemu prouzročiti štetu.

- Najveći je problem što ljudi, sudeći prema komentarima, miješaju tartan i asfalt. To uopće nije asfalt, nego prva podloga tartana u crnoj boji, na koju se stavlja završna podloga, koja će biti u plavoj boji. Ovo uništavanje, osim što povećava troškove, utječe i na rok završetka radova. Problem bi mogao biti i veći ako se takva oštećenja pojave i na plavoj podlozi, jer tada popravci više neće biti mogući - poručuje Piližota.

Iako je rok završetka radova bio predviđen za početak rujna, zbog nekoliko izmjena u inicijalnom projektu, kao i nepovoljnih vremenskih uvjeta koji su pred nama, on će se, prema svemu sudeći, prolongirati.

- U međuvremenu smo odlučili umjesto crvenog tartana staviti plavi, kako bi podloga bila u boji grada, zbog čega smo morali napraviti izmjene u projektu, jer plavi je tartan nešto skuplji. Preprojektirali smo i dio stabilizacijskog sloja i te su nam izmjene oduzele nešto vremena, zbog čega će radovi ipak završiti nešto kasnije, odnosno do sredine mjeseca, ako to dopuste vremenski uvjeti, jer sada jedino oni mogu prouzročiti probijanje tog roka - poručuje Piližota.

Prema posljednjim medijskim napisima, pritisak građana okupljenih oko inicijative Patuljasta rapsodija urodio je plodom te bi uz dio staze od Mosta dr. Franje Tuđmana do Elektre trebao niknuti i drvored, ako ta ideja dobije suglasnost Agencije za obnovu Tvrđe, Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima i Hrvatskih voda. Tako bi, prema mišljenju mnogih, devastacija zelenog pojasa na trasi nove staze mogla biti bar malo ublažena.

Ivan Alilović
PROJEKT VRIJEDAN 4,5 MILIJUNA KUNA
Podsjetimo, nova biciklistička i trkačka staza protezat će se od Henglove ulice do Mosta dr. Franje Tuđmana, u duljini od 1,5 kilometara, za što će građani Osijeka izdvojiti 4,5 milijuna kuna s PDV-om. Glavni je izvođač radova tvrtka Osijek-Koteks d.d., a podizvođač Maxmar d.o.o., koji upravo ovih dana polaže tartan. Nakon što bude gotova, nova će staza “rasteretiti” promenadu na tom dijelu, odnosno razdvojiti pješake od biciklista i rekreativaca. Ostaje vidjeti kako će se taj “problem” riješiti na najfrekventnijem potezu, od Picassa do Bijele lađe.
Zahvaljujući inicijativi Patuljasta rapsodija, od Mosta dr. Franje Tuđmana do Elektre trebao bi niknuti drvored
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana