Svijet
HITNA PARLAMENTARNA RASPRAVA

Protivnici Brexita bez sporazuma traže izlaz
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Savez oporbenih stranaka i pobunjenici iz Konzervativne stranke premijera Borisa Johnsona zatražili su hitnu parlamentarnu raspravu kako bi pokušali zaustaviti izlazak Velike Britanije iz Unije bez sporazuma.


"Zahtjev za hitnom raspravom o EU-u podnesen je i predsjednik će ga danas proučiti", objavio je donji dom.


Ako uspije, ta će rasprava imati prednost pred današnjom agendom, dodao je dom. Privremeni savez opozicijskih zastupnika i pobunjenih konzervativaca pokušat će iskoristiti prvi dan zasjedanja parlamenta, nakon ljetne stanke, kako bi pokušali blokirati Brexit bez sporazuma. Vladin dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je u ponedjeljak da će Johnson sazvati prijevremene parlamentarne izbore za 14. listopada ako njegova vlada doživi poraz u parlamentu, odnosno zastupnici blokiraju opciju izlaska Britanije iz EU-a bez sporazuma. "Parlamentarci bi trebali glasati, kao i vlada, protiv Corbynove besmislene odgode", rekao je Johnson ispred ureda premijera nakon sastanka s ključnim ministrima.


"Želim da svi znaju: ne postoje uvjeti pod kojima bih upitao Bruxelles za odgodu. Napuštamo 31. listopada, nema kompromisa", dodao je. Johnson je kazao kako su pobunjenici unutar Konzervativne stranke "kolaboracionisti" EU-a koji podrivaju vladine pregovore. Visoki izvor iz vlade rekao je da će konzervativci, koji će glasati protiv vlade, biti izbačeni iz stranke.
Mediji su prenijeli kako se 20 torijevaca u parlamentu sprema glasati protiv vlade, a među njima je i bivši ministar financija Philip Hammond. U međuvremenu EU i Velika Britanija vode razgovore na tehničkoj razini o alternativnim aranžmanima koji bi zamijenili tzv. backstop, sigurnosnu mrežu koja jamči da neće biti uspostave fizičke granice na irskom otoku, ali Velika Britanija nije iznijela nikakav konkretan prijedlog i postoji "izrazita mogućnost" za Brexit bez sporazuma 31. listopada, izjavila je utorak glasnogovornica Komisije Mina Andreeva. Na pitanje je li sada Brexit bez sporazuma najizgledniji scenarij, Andreeva je rekla da je to "izrazita mogućnost" te dodala da bi "najbolji ishod bio izlazak sa sporazumom". H
Možda ste propustili...