Sport
PROBLEMI ZA DALIĆA NA POČETKU OKUPLJANJA

Ivan Rakitić opet otkazao: Je li
na pomolu oproštaj od Vatrenih?
Objavljeno 2. rujna, 2019.
Veznjak Barcelone ispričao se zbog nejasne situacije u klubu. Zbog ozljede otpao i Mateo Kovačić

Glavna vijest na početku okupljanja hrvatske nogometne reprezentacije uoči gostovanja u Slovačkoj (petak, 6. rujna) i tri dana kasnije u Azerbajdžanu je ponovno neodazivanje Ivana Rakitića na poziv izbornika Zlatka Dalića.


Nakon što je utakmicu protiv Walesa u lipnju u osječkom Gradskom vrtu propustio zbog, službeno, ozljede, a kasnije je sve dodatno objašnjeno zbog vrlo naporne sezone u Barceloni koja se samo nadogradila na nastup na Svjetskom prvenstvu u Rusiji prošlog ljeta, ovaj put sjajni veznjak Hrvatske i Barcelone otkazao je dolazak pod izgovorom neriješene situacije, odnosno svog statusa u katalonskom klubu. Nakon što je prošle sezone uz Lionela Messija bio najstandardniji igrač Barcelone, ovo prvenstvo u prva tri kola ušao je u igru u drugom poluvremenu na startu protiv Athletic Bilbaoa, a sljedeće susrete protiv Betisa i Osasune proveo je na klupi. O Rakitiću se priča kao i igraču koji će ovo ljeto napustiti Barcelonu. Spominjalo ga se kao pojačanje Juventusa, a isto tako da će pristupiti PSG-u kao dio "paketa" Barcine odštete za Neymara. Rakitić još nije riješio svoj status, to nije dobra vijest za izbornika Zlatka Dalića, kojemu je sam igrač osobno obrazložio svoju odluku.

Pozivi Rogu i Caktašu

- Razgovarao sam s Rakitićem. Nije riješio svoju situaciju s klubom i nije fokusiran pa neće doći na ovu reprezentativnu akciju - rekao je hrvatski izbornik Zlatko Dalić koji je umjesto njega pozvao Marka Roga.


Rog je, naime, ovo ljeto promijenio klupsku sredinu. Umjesto Napolija, gdje se u dvije sezone nije uspio nametnuti (prošle polusezone proveo je na posudbi u Sevilli), postao je član talijanskog Cagliarija.


Hrvatski strateg suočio se s pitanjem - znači li novo Rakitićevo otkazivanje i zbogom reprezentaciji?


- Nemam vremena razmišljati o njemu, sada moram biti koncentriran na igrače koji su ovdje i ispite koji nam slijede. Nije ga bilo ni protiv Walesa pa smo dobili - naglasio je Dalić kojemu probleme predstavljaju i igrači s neriješenim statusom.


Kako loše vijesti ne dolaze same, svjedoči i novo otkazivanje još jednog igrača iz veznog reda. Po dolasku na okupljanje reprezentacije, igrača Chelsea Matea Kovačića pregledala je liječnička služba hrvatske reprezentacije te je obavio i pregled magnetskom rezonancom u Specijalnoj bolnici Sv. Katarina. Kovačiću je dijagnosticirana upala hvatišta Ahilove tetive na desnoj nozi, zbog čega ne može konkurirati za predstojeće utakmice protiv Slovačke i Azerbajdžana.


Izbornik Zlatko Dalić odlučio je aktivirati pretpoziv veznom igraču Hajduka Miji Caktašu koji se jučer priključio svjetskim doprvacima.


Nisu to bili jedini problemi s kojima je suočen Dalić. Ponedjeljak je bio posljednji dan prijelaznog roka, a svoju sudbinu rješavao je i Ante Rebić, koji je viđen u Milanu. Nakon što je povezivan s Interom, čini se kako je Rebić "skrenuo" u čuveni kamp "Millanelo te bi trebao postati član "crveno-crnih" iz Milana. Neizvjesna je i sudbina Dejana Lovrena. Dalić stoga u ovom trenutku ima više problema s ljetnim "mercatom" negoli sa Slovačkom.


- Nejasna situacija sigurno nam je problem. Netko je sretan netko nije, netko još radi na tome. Sigurno da neki igrači nisu bili u fokusu zbog pitanja gdje će nastaviti karijeru. Nije ugodna situacija. Posljednji je dan i ja to razumijem, ali mi moramo biti fokusirani. Ponavljam, tko nije spreman, bolje da ne dolazi.


Dalića ne brine mala minutaža koju ima kapetan Luka Modrić na startu nove sezone.


- Luka nikada nije bio problem. On je naš nositelj igre i kapetan. Možda je i dobro da je preskočio neku utakmicu. Oko njega ništa nije upitno.


Okrenuo se izbornik ipak nekim dobrim vijestima. Veseli ga što su Tin Jedvaj i Ivan Perišić riješili svoje statuse u klubovima. Dosta je igrača, poput Perišića, Brekala i Vide, koji su se proteklo kolo upisali u listu strijelaca.


- Jedvaj i Perišić riješili su svoje situacije i počeli igrati. Važno je da igraju. Pozdravljam odluke igrača da ako nisu standardni, neka promijene klub kako bi igrali.
U Slovačkoj posjed

Upitnici su i dalje kod središnjeg napadača i pozicije lijevog bočnog. Na lijevom boku trebao bi zaigrati igrač Glasgow Rangersa Borna Barišić. Koji je zaradio nezgodnu ozljedu pa je "Old Firm" odgledao s klupe. Stoga je Dalić upitan za naknadni angažman mladog Domagoja Bradarića, koji igra standardno u Lilleu na poziciji lijevog beka. Čini se kako Dalić bezrezervno vjeruje svojem odabiru na poziciji lijevog bočnog.


- Nisam se čuo s njim, imam u reprezentaciji Barišića i Melnjaka.


Kao "pravi" središnji napadač nameće se dinamovac Bruno Petković.


- Petković je dobro odigrao s Dinamom u jakim europskim i domaćim utakmicama, ima kvalitetu koju je pokazivao i prije, ima moć i treba nam kao klasična špica koja može sačuvati loptu. Očekujem da će nam biti dobitak u nadolazećim dvobojima.


Ovaj put iz "disciplinskih razloga" nije pozvao Duju Ćaletu Cara.


- Vidjet ćemo ubuduće što će biti s njim - kratko je odgovorio Dalić, a onda ipak procijenio izglede svoje momčadi uoči 6. rujna i gostovanja u slovačkoj Trnavi. Trenutno Hrvatska i Slovačka na tablici imaju jednak broj bodova. Slovaci su u prva tri kola upisali dvije pobjede (Mađarska i Azerbajdžan) i upisali jedan poraz (Wales).
- Inzistirat će na posjedu lopte, igraju s polušpicom Dudom. Najopasniji igrač im je veznjak Zenita Robert Mak. Ne smijemo dopustiti da nam se dogodi situacija kao protiv Mađarske. Bit će teško, ali mislim da smo kvalitetniji - skenirao je Dalić naše prve suparnike, a koji će prema Slovačkoj svoju momčad povesti u četvrtak. Zato je jučer na "meniju" bio regeneracijski trening s obzirom na to da je dio reprezentativaca bio angažiran u nedjelju. Pravi treninzi najjačeg intenziteta održat će se u srijedu i četvrtak.


Krešimir Lacković
prijelazni rok

HRVATSKA JE U PROBLEMIMA UOČI SLOVAČKE
Rakitićeva kalvarija u Barci počela je nakon šokantnog ispadanja od Liverpoola u polufinalu Lige prvaka
Zlatko Dalić

izbornik Vatrenih

Nemam vremena razmišljati o Rakitiću, sada moram biti koncentriran na igrače koji su ovdje i ispite koji nam slijede. Nije ga bilo ni u utakmici protiv Walesa, pa smo dobili
U Splitu najeftinija ulaznica sto kuna
Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza objavio je cijene ulaznica za kvalifikacijski susret za plasman na EURO između Hrvatske i Mađarske koji će se igrati 10. listopada u Splitu. Najeftinija ulaznica za utakmicu na Poljudu će biti sto kuna i to sjeverna tribina u pretprodaji. U pretprodaji će ulaznica za istočnu tribinu stajati 150 kuna, dok je sjedalo na Zapadu 200 kn. Južna tribina bit će namijenjena isključivo za mađarske navijače.

Zapad: 250 kn (200 kn u pretprodaji)

Istok: 200 kn (150 kn u pretprodaji)

Sjever: 125 kn (100 kn u pretprodaji).
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike