Svijet
IZBORI U NJEMAČKIM SAVEZNIM POKRAJINAMA SASKA I BRANDENBURG

CDU i SPD nakon gubitaka traže koalicijske partnere
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Nakon lokalnih izbora u saveznim pokrajinama Saska i Brandenburg, na kojima su dosad vodeće stranke Kršćansko-demokratska unija (CDU) i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) usprkos gubitcima ostale najjače stranke, započeli su razgovori o stvaranju novih koalicija.


"Nama je u Brandenburgu potrebna stabilna vlada. I zato ćemo razgovarati sa svima s kojima je moguće sastaviti koaliciju", rekao je aktualni premijer Brandenburga Dietmar Woidke (SPD) te je istodobno najavio da će CDU biti prva stranka s kojom će se voditi koalicijski pregovori. Dosadašnja koalicija sa strankom Ljevica, zbog osjetnih gubitaka kako SPD-a tako i Ljevice, više nije moguća. Političke stranke odbacile su ulazak u koaliciju s desnopopulističkom Alternativom za Njemačku (AfD), koja je na nedjeljnim izborima, kako u Brandenburgu tako i u Saskoj, ostvarila značajan porast podrške birača. Analitičari u Brandenburgu smatraju mogućom i koaliciju između socijaldemokrata stranke Ljevice i Zelenih.


U Saskoj nastavak koalicije između CDU-a i CSU-a zbog osjetnih gubitaka ovih dviju stranaka nije moguć. Postoje naznake da bi CDU, koji je u Saskoj ostao najjača stranka, mogao sastaviti koaliciju sa socijaldemokratima i strankom Zeleni. Ovakva konstelacija je već tri godine na vlasti u susjednoj saveznoj pokrajini Saska-Anhalt, a tamošnji političari izrazili su mišljenje da je ovaj model, koji se zbog odnosa stranačkih boja crno-crveno-zeleno naziva i "Kenija koalicija", prikladan i za Sasku. "Što funkcionira kod nas, moglo bi se primijeniti i na Sasku", rekao je u ponedjeljak za agenciju dpa predsjednik CDU-a za Sasku-Anhalt Holger Stahknecht.


Prema prvim nepotpunim službenim rezultatima, SPD je u Brandenburgu osvojio 26,2 posto glasova, AfD 23,5, CDU 15,6 te Zeleni i Ljevica po 11 posto. U Saskoj je CDU, usprkos gubitcima od osam posto, s 32 posto ostao najjača snaga. Na drugom mjestu je AfD koji je osvojio 27,2 posto. Na trećem mjestu je s 10,4 posto stranka Ljevica iza koje je s 8,6 posto stranka Zeleni te SPD koji je sa 7,7 posto ostvario svoj najslabiji rezultat na nekim pokrajinskim izborima.
Analitičari daljnji porast popularnosti AfD-a na istoku zemlje povezuju s trajnim osjećajem zapostavljenosti građana u ovom dijelu Njemačke. U godini u kojoj Njemačka obilježava 30 godina od pada Berlinskog zida većina građana bivše Istočne Njemačke još se uvijek, usprkos u međuvremenu ujednačenim gospodarskim uvjetima, osjeća građanima drugog reda. H
Možda ste propustili...

JOSEPH EDMUND JOHNSON, MLAĐI BRAT BRITANSKOG PREMIJERA:

Corbyn je prijetnja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PODIGNUTE OPTUŽNICE ZA UBOJSTVO OLIVERA IVANOVIĆA

Policajci skrivali i uništavali dokaze

2

DOGOVORENA JE RAZMJENA ZAROBLJENIKA DO KRAJA 2019. GODINE

Ukrajina i Rusija postigle sporazum o prekidu vatre

3

OČEKUJU 800.000 LJUDI

Francuski sindikati opet izlaze na ulice