Osijek
USKORO POČINJU OPSEŽNI RADOVI

Najveća obnova Tvrđe u posljednjih sto godina
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Projekt je vrijedan 90 milijuna kuna, a 64,5 milijuna je iz europskih fondova

Do kraja godine, bude li u roku okončan odabir izvođača radova i budu li to, naravno, dopustili vremenski uvjeti, trebala bi početi obnova osječke Tvrđe, koja u tom opsegu nije obnavljana sigurno puno stoljeće, ako ne i mnogo duže. Naime, podataka o takvim radovima nema, a posljednji koji su obavljani bili su 1975., kada je obnovljena cestovna mreža i popločene javne površine. Međutim, njima nije prethodila obnova infrastrukture. Ni tada se nije išlo s dubinskim uređenjem i kakvo je stvarno stanje infrastrukture, postavljane i u vrijeme Austro-Ugarske, ni stručnjaci ne mogu procijeniti. Stoga se o stvarnom stanju ispod kamenih kocki može samo nagađati. Dovoljno je reći da je osječka Tvrđa još od svojih početaka u 18. stoljeću funkcionirala kao urbana sredina s izgrađenom infrastrukturom. Imala je cestovnu mrežu, uređene pločnike, trgove, terase s vodovodnom i kanalizacijskom mrežom, a poslije i s plinskom instalacijom za javnu rasvjetu, elektromrežom i telefonskom instalacijom.

Grad plaća 25 milijuna kuna

Danas Tvrđa skladno povezuje baroknu urbanu jezgru i vojnu utvrdu, kao najvažnija kulturna i turistička značajka s iznimnim potencijalom za utjecaj na gospodarstvo ne samo grada nego i Osječko-baranjske županije te šire regije.

Ovim projektom, službenog naziva Razvoj i unaprjeđenje osječke Tvrđe KK.06.2.2.04.0002, za koji je početkom veljače ove godine potpisan ugovor vrijedan 90 milijuna kuna, od čega je 64,5 milijuna kuna nepovratno iz europskih fondova, rekonstrukcijom i dogradnjom dotrajale i neadekvatne infrastrukture osječku se Tvrđu namjerava revitalizirati. Rekonstrukcija i dogradnja obuhvaćaju sanitarnu i oborinsku kanalizaciju, distribucijsku telekomunikacijsku kanalizaciju (DTK) i elektroenergetsku kabelsku kanalizaciju (EEK) te obnovu ulica i pješačkih površina, čime će se stvoriti uvjeti nužni za revitalizaciju Tvrđe kao poslovnog, stambenog i javnog područja.

Za pripremu i provedbu projekta obnove brownfield lokacija, financiranog europskim novcem u okviru programa Integriranih teritorijalnih ulaganja, najzaslužniji je Upravni odjel za programe Europske unije, uz podršku stručnih službi Grada Osijeka.

Ovo je strateški projekt Grada Osijeka zato što je riječ o nužnim ulaganjima kao osnovom za nove gospodarske aktivnosti, investicije i stvaranje preduvjeta za pozicioniranje Tvrđe i Osijeka kao turističkog središta Hrvatske. Razmatranjem projekata do najsitnijih detalja pokušavamo predvidjeti i dugoročno planirati provedbu i cijeli životni vijek samog projekta, istaknula je pročelnica Upravnog odjela za programe Europske unije Kornelija Mlinarević.

Koliko je projekt sveobuhvatan i složen, najbolje pokazuju podatci u brojkama. Na njegovu kraju, predviđenom za 46 mjeseci, od početka radova bilo bi obnovljeno minimalno 30 tisuća četvornih metara ulica, pješačkih površina i trgova, gotovo tri kilometra sanitarne i oborinske kanalizacije, četiri kilometra energetski učinkovite javne rasvjete te izgrađena nova DTK i EKK minimalne duljine 6,5 kilometara.
Plan izvođenja

Voditeljica projekta Sanja Scitovski navodi pak da je temelj svega obnova kanalizacije.

- Kanalizacija se sastoji od dva slijeva, istočnog i zapadnog, koji se spajaju na sjeverni kolektor, novi, uz Dravu. Do sada je cijela Tvrđa bila spajana na južni kolektor, uz Ulicu Europske avenije. Nakon toga ide distributivna telekomunikacijska kabelska kanalizacija i elektroenergetska kabelska kanalizacija, to je ono što mi radimo. Vodovod će raditi novi vodovodni vod, kojia će sam i financirati, a HEP će raditi svoj projekt toplovoda i elektrodistribucije. Ide potpuno novo popločenje Tvrđe, koje će se raditi prema konzervatorskim uvjetima, s obzirom na to da je Tvrđa zaštićena kulturna cjelina. Postavljat će se opet granitne kocke, no ovaj put nešto drukčijih dimenzija. Na glavne ulice postavljat će se kocke nešto većih dimenzija nego što su ove postojeće, a u sporedne ulice bit će postavljene kocke dimenzija sličnih ovima sada, 10 x 10, s tim što će se zbog nove kanalizacije slijev postavljati po središnjoj osi ceste, a ne kao do sada po rubnim dijelovima ceste. Na taj ćemo način zaštititi zgrade od vlage, što je bio jedan od velikih problema stanovnika ovog dijela grada. Radit ćemo i potpuno novu rasvjetu - opisuje voditeljica Scitovski predviđene radove.

Kako će to izgledati u stvarnosti, znat će se tek onoga trena kada se u radove i krene. No ono što će zanimati sve one koji u Tvrđi žive ili rade jest podatak da će tijekom radova sve instalacije biti u funkciji. Osiguravanje toga uvjeta bit će i jedan od preduvjeta za sklapanje ugovora s izvođačima.

- Prije sklapanja ugovora s izvođačima radova napravit ćemo program kojim će se definirati plan izvođenja samih radova i tek ćemo onda znati s kojeg dijela će oni početi - kaže Sanja Scitovski.

Stručni suradnik na projektu Krunoslav Plećaš kaže kako pod Tvrđom postoji dio starih vodova koji nisu u funkciji, no zbog nekih razloga nikada nisu vađeni.


- S obzirom na to da sve mora funkcionirati kao da se radovi i ne izvode, znači, svi vodovi moraju biti u funkciji dok se novi ne postave. Tek onda će se obaviti prespajanje na nove vodove i praktički neće biti mogućnosti vaditi stare. Ono što se bude moglo, sigurno će se vaditi - dodaje Plećaš.
Trula infrastruktura

Nije samo tehnička priprema bitna za uspjeh projekta, jednako je važan način na koji će sve to biti preneseno onima koji će morati hodati po prašini, preskakati rupe ili se provlačiti između ograda, onima kojima će bučna mehanizacija raditi pod prozorima ili dovesti u pitanje opstanak posla. To su vlasnici hotela, restorana i kafića u Tvrđi, to su učenici i svi drugi na bilo koji način vezani uz Tvrđu. S njima se razgovara, objašnjava im se kako je namjera da Tvrđa i u vrijeme radova funkcionira normalno, kako postoji e-mail adresa na koju će moći slati upite vezane uz bilo koji problem ili preko koje će biti o svemu informirani.

- Sada infrastruktura puca po šavovima jer godinama nije obnavljana, a mnogo je gospodarskih subjekata došlo u Tvrđu raditi, od kafića, hotela... Postoji velik interes privatnog sektora, no ne možemo ni očekivati neke investicije na tako truloj infrastrukturi. Ovako se konačno priznaje vrijednost Tvrđe i značenje i daje joj se šansa da se i gospodarski razvija. Uz puno razgovora i normalnu atmosferu, idemo na poboljšanje uvjeta života - zaključuje Scitovski te poručuje: Svi smo posve u tom velikom projektu, živimo s njim i jedva čekamo da počne.


Tomislav Prusina
Kornelija Mlinarević

pročelnica Upravnog odjela za programe EU

Riječ je o ulaganjima potrebnima kao osnova za nove gospodarske aktivnosti, investicije i stvaranje preduvjeta za pozicioniranje Tvrđe i Osijeka kao turističkog središta Republike Hrvatske
UGOSTITELJI SE BOJE PROBIJANJA ROKOVA
Oni koji će na vlastitoj koži izravno osjetiti posljedice najavljenih radova traže samo da se poštuju najavljeni rokovi.

Podržavam svako ulaganje u modernu infrastrukturu. Nadam se samo da će se sve dobro koordinirati i da neće doći do nepredviđenog produženja radova i probijanja rokova – kaže Damir Batinić, vlasnik prvog osječkog boutiqe hotela Tvrđa.

Vlasnica hotela Maximilian Jasmina Krkić Poznić tvrdi da se razgovaralo s predstavnicima Grada te da im je rečeno kako će se određivanjem izvođača radova znati i plan njihove dinamike.

- Naš posao i egzistencija ovise o tim planovima i jako nam je važno da se drži predviđenih rokova. Gosti sigurno neće hodati po blatu i raskopanoj ulici da dođu k meni, tražit će mirnije mjesto. Ako se ne budu držali planova, jako se bojim kako će to izgledati – kaže vlasnica, naglašavajući nužnost obnove infrastrukture.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike