Regija
10. KAMP ZA DJECU OBOLJELU I LIJEČENU OD MALIGNIH BOLESTI

Kamp u Orahovici je za roditelje i oboljelu djecu mjesto opuštanja
Objavljeno 3. rujna, 2019.
ORAHOVICA

Udruga roditelja i djece oboljele i liječene od malignih bolesti ‘‘Moje dijete‘‘ iz Osijeka radi već punih 15 godina i čini sve kako bi ta djeca što lakše prolazila kroz svoju životnu svakodnevicu. Jedna od aktivnosti udruge je i pokretanje kampa u orahovačkom Centru za edukaciju osječkog Crvenog križa, koji je ove godine održan jubilarni, deseti put.

- Riječ je o programu rehabilitacije i resocijalizacije djece oboljele i liječene od malignih bolesti pod nazivom ‘‘Za osmijeh djeteta u prirodi‘‘. Sudionici su djeca oboljela od malignih bolesti i leukemije s područja Osječko-baranjske županije, a program je strukturiran kroz dnevne aktivnosti s djecom u radionicama, kao što su psihološka, likovna, glazbena ili tjelesna, uz nadzor i koordinaciju stručnog tima. Dio programa je i edukativnog karaktera. Kontinuitet održavanja u potpunosti nam je omogućila Osječko-baranjska županija i ovim putem joj od srca zahvaljujemo - kaže predsjednica udruge i voditeljica kampa, Sonja Lacković-Kučinac, te naglašava važnost kampa.

- Najveće mi je zadovoljstvo što su naša djeca sretna ovdje, a isto tako i što smo dobili potporu Županije, Grada Osijeka i Kliničkog bolničkog centra Osijek, Odjela za pedijatriju, čiji su djelatnici dio stručnog tima u kampu. Djeca zbog liječenja dugo izbivaju iz svoje okoline, svoje obitelji, društvene zajednice, vrtića, škola i udruga i zbog toga su ovakva socijalizacija i međusobno povezivanje krucijalno važni za njih. Također, važno je i da prisutni roditelji međusobno mogu razmijeniti iskustva kroz koja su prošli i svi skupa provedemo ovdje jedno prekrasno vrijeme i pomognemo jedni drugima na jedinstven način - kaže Lacković-Kučanac. Ističe da je, prema statistikama, područje Osječko-baranjske županije treće u Hrvatskoj po broju oboljele djece od malignih bolesti. Ali ima razloga i za optimizam.

- Naša je županija vrlo visoko po broju izliječenih od tih bolesti, što nas veseli i na to moramo stavljati naglasak, jer taj je postotak iz godine u godinu sve veći - zaključila je Lacković-Kučinac.

Senka je majka djeteta oboljelog od maligne bolesti i u kamp u Orahovici dolazi dugi niz godina.

- Ovo je za nas nekakav bijeg od svakodnevice i stvarno nam puno znači jer ovdje su svi isti. U školama ih drugačije tretiraju i gledaju, a ovdje su, bez obzira na hendikep, svi jednaki pa se i mi roditelji možemo opustiti, i možemo se jedni drugima potpuno posvetiti - kaže Senka.

Dora (18) svih je deset godina u kampu.

- Ovdje je zabavno, svi se družimo, pohađamo radionice, smijemo se i jako nam je lijepo. Svi se opustimo i uživamo - kaže Dora, a Nives, koja je također svake godine ovdje, posebno se sviđaju izleti koji su organizirani uz kamp.

- Išli smo na Jankovac, Ružicu-grad, Jezero, vidjeli smo puno toga, ali meni se najviše sviđa ovaj bazen ovdje u Centru, tu se najviše zabavljamo. Puno zajedno pričamo, svi oko nas su super i ovaj kamp je stvarno predivan - kaže Nives.

Udruga ‘‘Moje dijete‘‘ nakon kampa u Orahovici nastavlja aktivnosti, a kako kažu sudionici, tada je sve puno lakše jer svi se osjećaju mnogo opuštenije i sretnije. V. Grgurić
Osječko-baranjska županija treća je RH prema broju oboljele djece, ali pri vrhu i po broju izliječenih
Možda ste propustili...

UDRUGA UDOMITELJA ‘‘JAVOR‘‘

Projekt "Bolji udomitelji za bolje sutra"

VODENA STANIŠTA VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE

Evidentirali 6 vrsta ptica vodarica

POTPISAN UGOVOR O IZVOĐENJU RADOVA

EPIcentar Sequoia Slatina obnavlja prirodnu baštinu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KATA ILIŠEVIĆ IZ ŽUPANJE NA MEĐUNARODNOM SAJMU

"Snašina kujna" u Berlinu

2

MALO SELO U NAJVEĆOJ OPĆINI ŽUPANIJE

Iako smo mali, zajedno puno možemo, kažu Đeletovčani

3

UNAPRJEĐENJE KVALITETE ZA PACIJENTE

Belišćanska ambulanta dobila novi ultrazvučni uređaj