Ekonomija
POČELA BERBA JABUKA

Za ekstraklasu jabuka nude samo 1,80 kn/kg
Objavljeno 3. rujna, 2019.
To je sramotna cijena. Jabuka se u Hrvatskoj ne bi smjela tržiti ispod 2,5 kune za kilogram, komentirao je Stjepan Zorić

Ove se godine, ovisno o lokaciji, očekuju 20 do 30 posto manji prinosi u hrvatskim voćnjacima, ocijenili su voćari uoči početka ovogodišnje berbe, koji s neizvjesnošću očekuju plasman jabuka na tržištu jer se boje još prošlogodišnjih europskih zaliha koje bi mogle doći na hrvatsko tržište i rušiti cijenu u startu, kao i prošle godine kada su bili u gubitku 10 eurocenti po kilogramu jabuke.Rekao je to Krešimir Rajić iz Moslavina voća na sastanku voćara Moslavine u Velikoj Ludini održanom uoči svečanosti obilježavanja početka berbe jabuka, kojemu je nazočila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković.
Trenutačno se bere sorta gala, koju od domaćih voćara otkupljuju za 3 kune po kilogramu (kalibra 70+). Izvoze ju na arapsko tržište i zadovoljni su cijenama, no nisu sigurni kako će se kretati cijene dalje. Ovisno o sorti, proizvođačka cijena jabuka u najbližim europskim zemljama kreće se od 30 do 55 eurocenti, a neki otkupljivači u Hrvatskoj ovih su dana ponudili domaćim proizvođačima oko 1,80 kuna (ovisno o sorti) za prvu klasu jabuka dostavljenu u skladište promjera ploda 75-85 mm, a obojenosti ploda 45+ s maksimalnim odstupanjem do 10 posto, industrijsku ili drugu klasu vraćaju proizvođaču ili ga terete 1 kn/kg za skladištenje.

Skrivene potpore
- To je sramotna cijena za praktički ekstraklasu jabuka, no to je naša stvarnost. Jabuka se u Hrvatskoj ne bi smjela tržiti ispod 2,5 kune po kilogramu - komentirao je Stjepan Zorić, dopredsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ).
Voćari su pojasnili ministrici s kojim se problemima susreću na europskom tržištu ističući skrivene potpore u drugim državama koje pojačavaju konkurentnost tamošnjih voćara. Među njima prednjači Poljska u zaštiti nacionalnih interesa, gdje se skrivene potpore provlače kao vrlo velike olakšice za plaćanje komunalne naknade ili energije u hladnjačama i skladištima, ali i ambalažom ili prijevozom.
Ponovo su naveli i primjer Austrije u vrijeme berbe jabuka, kada hrvatski voćari ne mogu plasirati svoje jabuke na njihovo tržište zbog pooštrenih fitosanitarnih i drugih kontrola njihovih inspekcija koje vraćaju robu zbog, primjerice, nepravilnog deklariranja, a kod nas se, kažu, puno uvozne robe deklarira kao domaći proizvod i naši su kupci prevareni jer ne mogu biti sigurni kakvu robu kupuju. Isto tako roba uvezena u Hrvatsku ne podliježe tako strogim kontrolama, uvozi se roba upitne kvalitete pa naši voćari imaju osjećaj da su u nepovoljnom položaju i pitaju je li moguće pooštriti kontrole i analize ulazne robe, a da pri tom ne zadiru u slobodu tržišta.
Tržišni standardi

Ministrica je opetovano istaknula da uvoz ne možemo zabraniti, ali da možemo poraditi na boljoj kontroli deklariranja i osiguranju veće prepoznatljivosti u deklaracijama hrvatskih proizvoda te je obećala osigurati, kao nadležno sektorsko ministarstvo, bolju koordinaciju poslova s Državnim inspektoratom te provjeriti na koji se način kontroliraju tržišni standardi zdravstvene ispravnosti pri unosu ili uvozu poljoprivrednih proizvoda, kao i na hrvatskom tržištu.
- Moramo prije svega rasti u konkurentnosti, dobrom korištenju fondova, dobrim usmjeravanjem izravnih potpora, ulaganjem u prepoznatljivost naših proizvoda, u edukaciju potrošača i razvijanje nacionalne svijesti o vrijednosti hrvatskih proizvoda. U vrijeme berbe nije zabranjen uvoz jabuke u Austriju, nego austrijski potrošač u to vrijeme jednostavno traži samo austrijsku jabuku i drugu ne kupuje - rekla je ministrica Vučković.
Na upit voćara koja je strategija za spas hrvatskog voćarstva, ministrica Vučković podsjetila je kako je na početku mandata ove Vlade donesen Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom, za koji postoje primjedbe o nedovoljnoj primjenjivosti određenih odredbi, no trenutačno je u fazi procjene učinaka i sudeći i prema obavijestima i prema postupcima, ministrica je mišljenja kako je Zakon pridonio poboljšanju položaja proizvođača.
Renata Prusina
Nedostaje skladišnih kapaciteta za jabuke
- Zakon o zabrani nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom naravno nije dovoljan. Radimo i Akcijski plan za sektor voća i povrća koji obuhvaća gradnju nedostatnih skladišnih kapaciteta, osobito za jabuke, provođenje digitalizacije sustava, edukacije poljoprivrednika, koja bi ih navela na prihvaćanje novih izazova i modernih tehnologija i udruživanja, što malo teže ide, te nacionalni sustav označavanja voća - istaknula je ministrica Vučković i dodala kako su svjesni oscilacija i svega što se događalo od kad je Hrvatska pristupila EU-u.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike