Autoglas
MOTOSUSRETI: JAVORICA 2019

Stotine bikera vozalo se slatinskim ulicama
Objavljeno 3. rujna, 2019.
Šesti motosusreti, u organizaciji Motokluba Speed, održani su tijekom vikenda na izletištu kod jezera Javorice, nedaleko od Slatine
SLATINA - Na poznatom slatinskom izletištu kod jezera Javorice održani su 6. motosusreti u organizaciji slatinskoga Motokluba Speed. Prema riječima predsjednika kluba, organizatora Vedrana Klementa, okupilo se nekoliko stotina bikera iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Švicarske, Slovenije i Mađarske, a osim stranih registracija, zamijetili smo motore s registracijama Slatine, Belog Manastira, Čakovca, Osijeka, Virovitice, Zagreba, Koprivnice, Križevaca...- Mi često putujemo i posjećujemo druge gradove i druge zemlje pa nas domaćini često pitaju gdje je Slatina i predlažu da i mi nešto organiziramo kako bi došli k nama. Zato i mi organiziramo ove motosusrete kao svojevrsnu promidžbu grada. Ovogodišnji susreti imali su i humanitarnu nakanu, skupljali smo priloge za slatinsku Udrugu osoba s intelektualnim poteškoćama Vretenac – kaže predsjednik Klement.

Kolona u Slatini
U subotu u 17 sati kolona bikera došla je u središte grada i zaglušujuće glasno provozala se slatinskim ulicama, što nikome nije smetalo, a nakon defilea i kraćeg zadržavanja na platou ispred zgrade gradske uprave i osvježenja, vratili su se na Javoricu, gdje su organizirane motoigre. Bilo je to natjecanje u bacanju guma, skijanju na travi i glasnoći ispuha mjerenjem decibela.

U večernjim satima nastupila je glazbena skupina Fijasko iz BiH, oko sat vremena prije i isto toliko iza ponoći, nastupio je poznati sastav Zabranjeno pušenje, a nakon performansa i zabave za odrasle, ponovno je nastupio Fijasko.

Organizacija susreta tako velikog broja ljudi zahtjevan je i skup posao pa slatinskim ‘‘speedovcima‘‘ donacijama pomažu Grad Slatina, Virovitičko-podravska županija i gradska Turistička zajednica, a i neke tvrtke pokazuju razumijevanje te pomažu.

Martin Hunjadi iz Čakovca kaže da je njegov motor jedinstven i spremno nam je ‘‘izrecitirao‘‘ osnovne podatke o njemu. To je Honda CB1100 s četiri cilindra, 90 konja, 1140 kubika, 66 kWh. Upitali smo ga zašto je njegov motor jedinstven.

Unikat
- Moj je motor jedinstven jer ih nema! Vidio sam samo jednoga, koji je imao jedan auspuh i čelične felge, ali ovakvih nema. Ja sam čekao godinu i pol da mi ga nađu u Njemačkoj. Ako u Hrvatskoj ima i jedan takav, neka mi se vlasnik javi da znam da nisam jedini. Ovo je motor 2016. godine, a rađen je kao replika CB750 iz sedamdesetih godina. Ima ABS i sva moderna čuda, a karoserija je slična. To ‘čudo‘ novo stoji oko 100.000 kuna, a Martin ga je dobio za 52.000, jer je imao neka sitna oštećenja.

Ivan Piškulić iz Nove Gradiške, vlasnik motora Kawasaki ninja 636R, koji ima nešto više od 600 kubika, od malih se nogu bavi motorima, redovito posjećuje motosusrete, a ide i na druga putovanja motorom. U Slatini je već bio na susretima bikera pa mu je sve poznato. Osim toga, i kćerka mu je udana u nedalekoj Novoj Bukovici, pa često dolazi u ovaj kraj. S jednim odmorom kod Voćina, trebalo mu je oko sat i deset minuta da stigne do Slatine.

- Pomalo me zabrinjavaju novi prometni propisi jer voziti motor 50 kilometar na sat, to je kao da ga gurate. Znam - zakon je zakon, ali jako je teško. Lakše je pasti s motora ako se vozi previše polako - kaže. Ovaj motor ima treću godinu, platio ga je 3500 eura, a novi stoji 20.000 eura.

Siniša Medved iz Slatine motor ima cijeli život, a sadašnji Kawasaki 4-5 godina. Novi takav motor stoji oko 50.000 kuna, a on je svoj platio približno pola cijene novoga. "Ovaj motor je otporan, ne kvari se, održavanje je jeftino, malo troši, mala registracija i malo osiguranje", kaže Medved. Njega nove rigorozne kazne za prekršaje u prometu ne zabrinjavaju, kaže da treba poštivati propise i bit će manje nesreća.

- Što je bolji motor, to je lakše kontrolirati brzinu - kaže Medved. I on redovito posjećuje motosusrete, bio je u Našicama, Vinkovcima, Osijeku, Đakovu, Virovitici, najviše u ovom ‘‘panonskom‘‘ dijelu. Oni ga privlače jer se susreću istomišljenici, ljubitelji motora i putovanja, uspostavljaju se nova poznanstva i jer nema politike.

Za oko nam je ‘’zapeo’’ jedan neobičan tricikl, na kojemu smo prepoznali gradonačelnicu Orahovice Ana-Mariju Petin. Bila je suvozačica, ali kaže da i ona vozi motor. Od njezina supruga Franje Petina doznajemo da je to Nissaan 1100 kubika i takvih više nema jer to je ručni rad. “Proizveden je u tvornici u Čakovcu koja se bavi samo takvim proizvodima, a star je šest godina. Na pitanje koliko takav tricikl košta, odgovorio je jednostavno: ‘’Puno!’’. “Jedno vrijeme nisam se bavio motocikliranjem zbog posla. U mladosti to je bio hobi 15-20 godina, zatim je nastupila desetogodišnja stanka i sada se opet bavim motorima. Ovi susreti doista puno znače, tu ima novih poznanstava, dobrog društva, rocka…”

Petar Žarković
// MOTOSUSRETI //
JUBILEJ MOTOSUSRETA U PULI
Gotovo četiri tisuće raznovrsnih motora protutnjalo je u subotu središtem Pule u tradicionalnom defileu održanom u sklopu Croatia Bike Weeka, koji je ove godine proslavio 25. rođendan. Kolonu motocikala građani su duž rute kretanja pozdravljali, bodrili i fotografirali. Bila je to atrakcija za pripadnike svih generacija koja je pokazala da je Pula odavno prihvatila tu manifestaciju kao dio ljetnih događanja. Osim iz Hrvatske i brojnih pulskih registracija, u povorci se našlo i onih iz Slovenije, Njemačke, Italije, Slovačke, Austrije, Srbije, BiH, Nizozemske, Rusije i drugih država, od kojih su neki plijenili poglede atraktivnim izgledom, a u povorci su, kao i uvijek, sudjelovali i oldtimeri. Inače, osim u znaku motora, Croatia Bike Week uvijek je bio u znaku rocka i žive svirke, a program se odvijao na Vallelungi, gdje su do sada nastupali brojni glazbeni rock-sastavi.
SUPRUŽNICI SA ČETVEROCIKLIMA
Potrebno je istaknuti i zanimljiv četverocikl Yamaha Linhai 500 kubika, koji ima Aleksandra Munić iz Sirača iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Od nje doznajemo da i njezin suprug ima isti takav, što je doista neobično. Oni su članovi ATV kluba Sirački kumovi.

- Ovaj četverocikl vozim tri godine, prije nisam vozila, ali u te tri godine napravila sam 15.000 kilometara. S njima smo bili i na Hvaru. Moj suprug je i prije vozio motor, a ja nisam bila zainteresirana, ali je vremenom njegova ljubav prešla na mene. Sada mi se sviđa. Često idemo na motosusrete i sviđa mi se to druženje - rekla nam je Aleksdanadra Munić.